Main Content

ANALÝZA: SKA Petrohrad – HC Slovan Bratislava (6.10.)

pondelok, 6. október 2014 10:16 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: SKA Petrohrad – HC Slovan Bratislava (6.10.)
ANALÝZA: SKA Petrohrad – HC Slovan Bratislava (6.10.) | zdroj: © TASR

Hokejisti HC Slovan Bratislava v pondelok odštartujú svoj päťdňový trojzápasový trip na klziskách súperov. Ako prvý súper na nich čaká favorizovaný SKA Petrohrad. Podarí sa Bratislavčanom ukoristiť jednému z najlepších celkov ligy nejaký bod?

Zápas začína o 17:30 hod!

O fenomenálnej forme SKA Petrohrad sa toho popísalo už dosť. Dvanásť víťazstiev v rade od začiatku nového ročníka je skutočne obdivuhodný počin. Táto skvelá séria sa skončila až v piatok, keď Petrohrad podľahol Atlantu Mytišči na jeho ľade 4:3 v riadnom hracom čase. Zverenci VjačeslavaBykova sa údajne hodlajú od zápasu so Slovanom začať novú sériu a proti „belasým“ sa hotujú pripísať si na svoje konto ďalšie víťazstvo. Všetko ostatné bude pre jedného z najväčších favoritov na zisk Gagarinovho pohára sklamaním.

V bránkovisku má SKA svoju najväčšiu oporu v českom reprezentačnom gólmanovi Alexandrovi Salákovi. 27-ročný brankár odchytal v aktuálnej sezóne jedenásť súbojov, udržal si 92,6% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,05 gólov na zápas, čím potvrdzuje fakt, že je jedným z najlepších gólmanov Kontinentálnej hokejovej ligy. Chrbát mu spoľahlivo kryje Jevgenij Ivannikov, ktorého zatiaľ do bránkoviska pustil Salák len trikrát.

Petrohrad sa taktiež môže popýšiť kvalitnou obranou, ktorá je navyše veľmi produktívna. Obrancovia SKA pozbierali dovedna 25 kanadských bodov, čo je v porovnaní s defenzívou Slovana o 17 bodov viac. Najproduktívnejším bekom je Dmitrij Kalinin s bilanciou 3+2. Ďalší traja jeho spoluhráči majú na svojom konte 4 kanadské body za dva góly a rovnaký počet asistencií – sú to Andrej Kutejkin, Jurij Alexandrov a Anton Belov. Najvyťaženejším obrancom je Maxim Čudinov, ktorý spoločne so spomínaným Belovom vedie tabuľku plus/mínus medzi obrancami s deviatimi pozitívnymi bodmi.

Jednoznačným lídrom tímu je hviezdny krídelník Ilja Kovalčuk, ktorý s 21 kanadskými bodmi za dvanásť gólov a 9 asistencií taktiež vedie tabuľku produktivity svojho tímu, v lige mu patrí druhá priečka. Vynikajúco ho doplňuje Vadim Šipačjov, ktorý má na svojom konte taktiež 21 bodov, no puk za brankára sa mu podarilo prepasírovať len štyrikrát a so sedemnástimi asistenciami je lídrom tejto štatistiky. Petrohrad bodovo taktiež ťahajú Artemi Panarin (7+11) s Jevgenijom Dadonovom (6+11). Trochu za očakávaniami zaostávajú zatiaľ reprezentanti svojich krajín Roman Červenka z Česka (3+8), Nór Patrick Thoresen (6+6) a švédska letná posila Petrohradu Jimmie Ericsson (2+3). Palebná sila Petrohradu je neskutočná, o čom svedčí aj ich bezkonkurenčne najlepší útok ligy, ktorý strelil v 13 stretnutiach 61 gólov.

Súpiska SKA Petrohrad:
Brankári: Jevgenij Ivannikov, Sergej Korobov, Alexander Salák
Obrancovia: Jurij Alexandrov, Anton Belov, Maxim Čudinov, Dmitrij Kalinin, Dinar Chafizullin, Andrej Kutejkin, Jevgenij Rjasenskij, Alexej Semjonov, Andrej Jermakov, Dmitrij Judin
Útočníci: Anton Burdasov, Roman Červenka, Jevgenij Dadonov, Jimmie Ericsson, Ilja Kablukov, Alexander Kadejkin, Jevgenij Ketov, Ilja Kovalčuk, Alexander Kučerjavenko, Igor Makarov, Tony Martensson, Artemij Panarin, Alexej Ponikarovskij, Vadim Šipačjov, Patrick Thoresen, Viktor Tichonov

„Belasí“ cestovali do Petrohradu v dobrej nálade. Na svojom konte mali dva domáce výhry v rade, keď si najprv poradili pred očami svojich divákov s bieloruským Minskom 3:2 po samostatných nájazdoch, aby vzápätí zdolali aj Lotyšov z Rigy 5:1. Na trojzápasový trip odlietali podľa oficiálnej stránky Slovana v tomto zložení:

Backlund, Janus – Baranka, Brejčák, Foster, Mihálik, Sigalet, Sersen, Starosta, Štajnoch – Bartovič, Bližňák, Hudáček, Jeglič, Lunter, Murley, Nagy, Nedorost, Netík, Ölvecký, Surovy, Šťastný, Tičar, Vondrka, White

Do bránkoviska Slovana by sa mal postaviť Jaroslav Janus, ktorý je vo veľmi dobrej fazóne o čom svedčia aj jeho štatistiky. V priemere inkasuje len 1,83 gólov na zápas a má 93,6% úspešnosť zásahov. Chrbát mu bude zo striedačky kryť Švéd Johan Backlund.

Napriek drobným zdravotným problémom so Slovanom odletel aj obranca Kurtis Foster, ktorý by mal v priebehu tripu zasiahnuť do hry. Už tradične sa na čo najväčší priestor na ľade môžu najvyťaženejší zadáci Slovana Michal Sersen Ivanom Barankom, ktorí ako jediní spoločne s Tomášom Starostom majú v „tabuľke pravdy“ plusové body.

V poslednom súboji s Dinamom Riga sa konečne prebudila aj ofenzíva Bratislavčanov, ktorá strelila svojmu súperovi päť gólov. Michal Vondrka sa prezentoval dvomi gólmi. Do metropoly Slovenska musel taktiež prísť až Fín, aby pochopil, že Slovinci Rok Tičar so Žigom Jegličom na ľade patria jednoducho k sebe, tí vytvorili s Liborom Hudáčkom perfektnú útočný trojlístok, ktorý svojimi akciami počas celého zápasu bavili zaplnenú Slovnaft Arenu.

Partia okolo kapitána Milana Bartoviča sa bude snažiť vylepšiť si negatívnu bilanciu s ruským súperom. V doterajších štyroch zápasoch sa z víťazstva radovali len raz a to vo svojej nováčikovskej sezóne, keď zdolali SKA pred očami svojich divákov 4:2. Potom nasledovali tri prehry, z ktorých dokázali „belasí“ vydolovať už len jeden jediný bod.

Úvodné buly zápasu sa vhodí o 17:30 hod, zápas budete môcť sledovať aj v priamom prenose na televíznych obrazovkách programu Sport2. Po tomto súboji čaká na „belasých“ deň voľna a presun do Rigy, kde odohrajú v stredu ďalší zápas svojho tripu, ktorý zakončia v piatok súbojom v bieloruskom Minsku.

Náš tip

Favorit zápasu je jasný. SKA Petrohrad nebude brať nič iné ako víťazstvo. Kurz na víťazstvo domácich sa v našej tipovacej lige pohybuje na hranici 1,28. Naša redakcia sa tak viac prikláňa k tipu na počet gólov. Tip 5,5 + (šesť a viac gólov v zápase) nie je vzhľadom k streleckému apetítu oboch tímov až taký nereálny.