Main Content

Slovan už nie je favorit na titul, tými sa stali Trenčín a Žilina

pondelok, 6. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Slovan už nie je favorit na titul, tými sa stali Trenčín a Žilina
Slovan už nie je favorit na titul, tými sa stali Trenčín a Žilina | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Presne pred týždňom som napísal, že Straka by mal odletieť, no ešte týždeň v belasom hniezde zostal, čo sa ukázalo ako veľmi chybné riešenie. Proti Neapolu sa Slovan aspoň nestrápnil, keďže prehral so vztýčenou hlavou, ale v Trenčíne to bol ďalší neospravedlniteľný výkon. Začiatok bol síce v poriadku, ale opäť iba po rýchly inkasovaný gól, po ňom sa Slovan totálne rozpadol. Takto to vyzeralo aj pred týždňom v Podbrezovej, no keďže žiadne radikálne riešenie odvtedy neprišlo, tak sa história logicky zopakovala. Aby som bol presný, tak jedna zmena k horšiemu tu bola. V sobotu masmédiá Straku odvolali a k tomu už vymenovali aj jeho nástupcu. Lenže takéto niečo iba namydlilo pre belasých schody do pekla. Žiadnym iným výsledkom to v Trenčíne ani skončiť nemohlo. Ak už bolo na svete Strakovo odvolanie, tak malo byť aj reálne a nemal sedieť v Trenčíne na lavičke. Lebo hráči odchádzajúceho trénera ani nevnímajú, nie že by ho poslúchali... Lenže to sú problémy Slovana, ktorý sa vďaka nim dostal do obrovskej krízy.

V úplnom kontraste k belasým sú aktuálne mužstvá Trenčína a Žiliny. Tým vychádza všetko do čoho kopnú od začiatku sezóny. No a teraz sa vďaka tomu dostali do vynikajúcej situácie. Stali sa z nich hlavní ašpiranti na titul. Ak boli pred sezónou právom všetkými považovaní za víťaza súťaže úradujúci majstri, tak teraz sa situácia zmenila. Slovan už nemožno považovať za hlavného kandidáta na titul. Pre belasých sa v Trenčíne skončila prvá tretina súťaže, keďže až teraz odohrali jedenásty zápas, no už majú na konte päť prehier. V predchádzajúcich dvoch, ktoré boli majstrovské, ich mali dokopy za celú sezónu iba šesť. A myslieť si, že v zostávajúcich 22 zápasoch prehrajú iba jeden, je utópia, zvlášť pri takejto fazóne.

To oba považské kluby v súťaži majú na konte zatiaľ iba jednu prehru, čo je najlepší predpoklad na to, aby mali na konci približne taký istý malý počet prehier, ako belasí za minulé sezóny. Zvlášť, keď vidíme, čo ukazujú na trávniku. Trenčín dáva momentálne góly z prvých šancí v zápase, čím ide takmer stále do vedenia, a to je v slovenskej lige jeden z najdôležitejších faktorov víťazstva. To isté platí aj o Žiline. V Košiciach síce ako prvá inkasovala, ale tiež možno hovoriť o tom, že na východe ukázala majstrovský výkon. Teraz nemyslím herný, lebo ten vo veľkej časti zápasu za veľa nestál, ale mentálny. Pretože získala aspoň bod v stratenom zápase, čo je tiež vlastnosť, akú majster musí mať. Presne v týchto dvoch veciach, čiže v strieľaní prvého gólu a mentálnej sile v ťažkých zápasoch, Slovan v minulých sezónach dominoval, čím sa úplne odlišoval od ostatných.

Trenčín a Žilina síce išli do sezóny potichučky, ale už ich nemožno považovať za čiernych koňov súťaže, lebo už sú favoriti na titul. Samozrejme, Slovan sa ešte môže spamätať, ale už naozaj iba ťažko na majstrovskú nôtu. História súťaže nás totiž naučila, že pri súčasnom formáte nikdy nezískal titul ten, čo mal za celú sezónu čo i len sedem prehier. A opakujem, Slovan ich má po tretine súťaže už päť! Belasí si už nemôžu zaťažovať hlavy titulom, ten majú vo svojej hrsti Trenčín a Žilina. Senica síce tiež iba raz prehrala, ale väčšinu zápasov iba remizovala, čo sú tiež značné bodové straty. Trenčín so Žilinou získali proti Slovanu všetky body, so skvelým skóre 9:0, takže už naozaj musia byť braní za hlavných favoritov na titul, nech by sa tomu hocijako bránili. Teraz začína ich vzájomný súboj o titul. Kto v tejto bitke uspeje?