Main Content

Angel Di María v životnej forme. Môže získať Zlatú loptu?

utorok, 7. október 2014 18:51 | Autor: Jakub Mihálik

Angel Di María v životnej forme. Môže získať Zlatú loptu?
Angel Di María v životnej forme. Môže získať Zlatú loptu? | zdroj: © TASR

Svetové futbalové hviezdy majú približne mesiac na to, aby presvedčili hlasujúcich v ankete o Zlatú loptu. Takmer desať mesiacov je už dostatočne dlhá doba na to, aby sme mohli odhadnúť to, kto má najväčšie šance na Zlatú loptu 2014.

Každoročne riešime na jeseň to, kto sa stane najlepším hráčom za daný rok. Hoci jeseň neznamená koniec roka, pravidlá o hlasovaní sú nastavené tak, že sa rozhoduje o tom, kto bol najlepší do jesene. A tak sme na prahu toho, keď tréneri, hráči a novinári odovzdajú svoje hlasy a jedna zo svetových hviezd následne získa vytúženú trofej.

Ak minulý rok nebolo prakticky o víťazovi pochýb, tento rok je iný. Viacero futbalistov zažilo skvelé ročníky, naopak, niektorí favorizovaní zažili prepad. Prirodzene, nedá sa presne odhadnúť, ako budú jednotliví hlasujúci rozhodovať, no predsa len….

Je predsa len známe, aké kritériá rozhodujú o víťazovi. Každoročne je to hlavne Liga majstrov a prirodzene, ligové súťaže + reprezentácia. Každé štyri roky je po majstrovstvách sveta favoritom najlepší hráč víťazného tímu. Tento rok je však o čosi iný. Majstrami sveta sú Nemci a vybrať spomedzi nich jedného hráča, ktorý by vynikal, je nadľudská úloha.  Navyše, už pred štyrmi rokmi bola prelomená mantra o tom, že víťazom by mal byť majster sveta, keď Iniestu a Xaviho preskočil Lionel Messi. A tak sú v hre aj hráči z iných krajín.

Možno to bude pre mnohých prekvapivé, no do formy pre Zlatú loptu sa tento rok dostal Angel Di María. V prvej polovici roku 2014 bol motorom Realu Madrid, stal sa najlepším nahrávačom spomedzi všetkých európskych líg. Bol najlepším mužom finále Ligy majstrov a trofej s tímom aj vyhral. Potom prišiel svetový šampionát, a hoci meno držiteľa ocenenia pre najlepšieho hráča turnaja hovorí Lionel Messi, nebyť zranenia, Angel Di María by bol jednoznačne najlepším hráčom Argentíny. A nebyť jeho zranenia, možno by svet poznal iného majstra sveta. Stačí sa pozrieť na to, ako Angel rozobral Nemcov v ich vzájomnom zápase spred pár týždňov.

Po lete prišiel Angelov prestup. Rekordný na Britských ostrovoch. A zatiaľ, čo mnohí ostatní hráči potrebujú pri prechode z južanského prostredia na Britské ostrovy čas, Angel začal valcovať okamžite.  Tápajúci United okamžite začal ťahať hore a v súčasnosti sa právom vedú debaty o tom, či je v tejto sezóne lepší Diego Costa alebo Angel di María.

Pravda, aj Diego Costa by mohol figurovať v menoslove kandidátov na Zlatú loptu. Aj Lionel Messi. No Angel Messiho zatienil v reprezentácii (a Barcelona ostala bez trofeje), Costovo Atlético v Lige majstrov.

Di María je v životnej forme. Vo forme, ktorá ho predurčuje na zisk Zlatej lopty. A aj by ju získal. Keby…

Keby v súčasnosti nevyvádzal jeho bývalý klubový spoluhráč. Cristiano Ronaldo je držiteľom Ballon d´Or za minulý rok. Na šampionáte jeho Portugalsko totálne zlyhalo, ale hlavne preto, že bol Ronaldo zranený. Asi by vďaka tomu nebol na vrchole kandidátov na zisk ocenenia, no začiatok novej sezóny ho tam opäť katapultoval. Ronaldo je opäť na titulkách. V novej sezóne zaznamenal 13 ligových gólov v 6 zápasoch, celkovo už 17. Vyrovnal rekordy takých velikánov ako Telmo Zarra a Alfredi di Stefano. A lame ďalšie. V lige i Lige majstrov. V tej už v minulej sezóne vytvoril historické gólové maximum. Realu pomohol k décime, magickému desiatemu titulu v najprestížnejšej súťaži klubov na svete. Legendárni futbalisti od Britských ostrovov, cez Španielsko až po Južnú Ameriku v týchto týždňoch nešetria komplimentmi typu: “Najkomplexnejší hráč všetkých čias”. “Nezastaviteľná gólová mašina.” A podobne. Práve ľudia týmto podobní budú hlasovať o držiteľovi trofeje.

Hráči majú na presvedčenie o tom, že sú v tomto roku najlepší ešte viac ako mesiac. Dnes, takmer v tretine októbra, to však vyzerá, že ani životná forma nepomôže Angelovi Di Maríovi. Ronaldo valcuje…