Main Content

Futbal-ME-kval.: Vizitka RFEF a bilancia Španielov so SR

streda, 8. október 2014 11:05 | Autor: TASR

Bratislava 8. októbra (TASR) - Španielski futbalisti si po minulé roky podmanili európske, ale i svetové fórum, čo potvrdili absolútnym triumfom na EURO 2008 a 2012, ako aj pred štyrmi rokmi na MS v Juhoafrickej republike. Impozantná vizitka tímu ale dostala tvrdý úder na tohtoročných MS v Brazílii, kde obhajca nepostúpil zo skupiny po výprasku 1:5 od Holandska, prehre 0:2 s Čile a výhre 3:0 nad Austráliou.

Pri kormidle "La Furia Roja" zostal rešpektovaný tréner Vicente del Bosque, ktorý už naplno rozbehol nový projekt po "zlatej ére". Šesťdesiattriročný kouč, ktorý mal v Brazílii 16 majstrov sveta z JAR, výber omladil. Skončili skúsené opory Xavi Hernandes, Xabi Alonso či Carles Puyol.

Španielom bude vo štvrtok v Žiline chýbať obranca Realu Madrid Sergio Ramos pre zranenie lýtka, namiesto neho dostal priestor obranca Barcelony Marc Bartra. Novými tvárami v reprezentácii sú útočník Rodrigo, ktorý je vo Valencii na hosťovaní z Benfiky Lisabon, prvú pozvánku do národného tímu dostal aj ľavý obranca Bayernu Mníchov Juan Bernat. Po dueli v Žiline sa Španielsko predstaví v nedeľu na pôde Luxemburska.

Španieli odohrali so Slovákmi zatiaľ štyri vzájomné zápasy a všetky v kvalifikácii MS. V boji o finálový turnaj vo Francúzsku (1998) v novembri 1996 v Santa Cruz de Teneriffe vyhrali domáci 4:1 (1:1), gól za Slovensko strelil Dušan Tittel, za domácich Pizzi, Amor, Luis Enrique a Hierro. Nasledujúci rok v septembri v Bratislave hostia vyhrali 2:1 (0:0), keď v 79. minúte odpovedal na gól Kika z 47. minúty na 1:1 Jozef Majoroš, no vzápätí rozhodol o víťazstve Amor.

Obaja štvrtkoví súperi sa stretli aj v baráži o postup na MS 2006 do Nemecka. V novembri 2005 v Madride utrpeli zverenci trénera Dušana Galisa prehru 1:5, keď rozhodca vykázal na tribúnu kouča hostí a neskôr udelil červenú kartu aj obrancovi Mariánovi Hadovi. Slovákov zrazil hetrik Luisa Garciu, gól z penalty strelil F. Torres (11 m) a presadil sa aj Morientes. Hostia sa radovali len v 49. minúte po zásahu Szilárda Németha. V odvete o štyri dni v Bratislave Slováci remizovali 1:1, do vedenia ich dostal Filip Hološko, na konečný stav vyrovnal Villa.

vizitka Španielska:

rozloha: 504.645 km2

počet obyvateľov: 46,704 milióna

HDP: 30.110 USD na jedného obyvateľa

riadiaci orgán: Real Federación Espanola de Fútbol (RFEF)

rok založenia: 1913

web: www.rfef.es

dresy: červeno-modré

prezývka národného tímu: "La Roja" ("Červení"), "La Furia Roja" (Besní červení)

účasti na MS: 14x , účasti na ME/EURO 9x

najväčšie úspechy: majster sveta (2010), 3x majster Európy (1964, 2008, 2012), 2. miesto na Pohári konfederácií 2013, vicemajster Európy (1984), 4. miesto na MS (1950), víťaz OH 1992, striebro na OH 2000 v Sydney

postavenie v rebríčku FIFA (k 8. októbru 2014): 8. miesto

tréner: Vicente del Bosque, Šp. (od leta 2008)

najznámejší hráči: Iker Casillas, Sergio Ramos (obaja Real Madrid), Andres Iniesta (FC Barcelona), David Silva (Manchester City), Diego Costa, Cesc Fabregas (obaja Chelsea Londýn)

bilancia SR so Španielskom: 4 0 1 3 4:12

nominácia Španielska na kvalifikačné zápasy EURO 2016 so Slovenskom (9. októbra) a Luxemburskom (12. októbra)

brankári: Kiko Casilla (Espaňol Barcelona), Iker Casillas (Real Madrid), David De Gea (Manchester United)

obrancovia: Raul Albiol (SSC Neapol), Cesar Azpilicueta (Chelsea Londýn), Dani Carvajal (Real Madrid), Jordi Alba (FC Barcelona), Juanfrán (Atletico Madrid), Piqué (FC Barcelona), Juan Bernat (Bayern Mníchov), Marc Bartra (FC Barcelona)

stredopoliari: Santi Cazorla (Arsenal Londýn), Cesc Fabregas (Chelsea Londýn), Andres Iniesta (FC Barcelona), Ander Iturraspe (Athletic Bilbao), Koke (Atletico Madrid), Raul Garcia (Atletico Madrid), Sergio Busquets (FC Barcelona), David Silva (Manchester City)

útočníci: Diego Costa (Chelsea Londýn), Rodrigo (FC Valencia), Paco Alcácer (FC Valencia), Pedro (FC Barcelona)