Main Content

Predstavujeme súpera: Španielska omladina sa derie na výslnie

streda, 8. október 2014 17:03 | Autor: Jakub Mihálik

Predstavujeme súpera: Španielska omladina sa derie na výslnie
Predstavujeme súpera: Španielska omladina sa derie na výslnie | zdroj: © TASR

Už zajtra čaká slovenskú futbalovú reprezentáciu zápas roka. V Žiline sa predstavia proti výberu Španielska, úradujúcemu majstrovi sveta, ktorý prechádza generačnou obmenou.

Španielska reprezentácia to nie je len Andres Iniesta, Gerard Pique, či Iker Casillas. Po totálnom výbuchu, ktorý Španieli zažili na šampionáte v Brazílii, bolo viacerým jasné, že v radoch Furie roja dôjde k viacerým zmenám, s výhľadom do budúcna. Legendárni hráči ako Xabi Alonso, Xavi, či David Villa dali reprezentácii Adios, a tak bolo treba hľadať náhrady. Španieli, k ich šťastiu, disponujú silnými generáciami, ktoré v minulých rokoch ovládli európske dianie aj na mládežníckych úrovniach, a tak bolo z čoho čerpať. Aj v Žiline sa predstavia piati mladíci, pre ktorých je tá prebiehajúca prvou kompletnou kvalifikáciou, ktorú absolvujú v seniorskom výbere. Viacerých určite poznáte, no, ak ešte nie, zoznámte sa.

Juan Bernat

Dvadsaťjedenročný Juan Bernat možno zatiaľ počas svojej kariéry letel pod radarom viacerých futbalových priaznivcov, no jeho rozlet zachytil trénerský velikán Pep Guardiola. Z Valencie ho toto leto priviedol do Bayernu Mníchov, kde subtílny ľavák vytvára konkurenciu hráčom ako David Alaba, Phillip Lahm a podobne. Bernat prešiel všetkými vekovými kategóriami v rámci španielskej reprezentácie a v Žiline si môže odkrútiť svoju premiéru. Na klubovej scéne nastupuje na ktorejkoľvek pozícii v ľavej časti ihriska, od ľavého obrancu až po krídelníka. Je výborný v obrane, individuálne schopnosti ho však predurčujú k zakladaniu útokov svojho tímu. V nabitom kádri Bayernu stihol v tomto ročníku odohrať už sedem zápasov a v domovskej Valencii si za tri roky pripísal 51 štartov v La Lige. Španieli mali dlhé roky problémy na ľavej strane obrany, no popri Jordim Albovi, ktorý vytrhol La Selección tŕň z päty, majú ďalšieho skvelého ľaváka v podobe Juana Bernata.

Paco Alcacer

V uplynulých dňoch sa španielska reprezentácia ocitla v konflikte s predstaviteľmi Chelsea a najmä Josém Mourinhom v súvislosti s nominovanám Diega Costu, ktorý údajne mal zdravotné problémy. V čase písania článku nebolo isté, či Diego Costa bude štartovať v základnej zostave, no Vicente Del Bosque nemusí mať hlavu v smútku. Povolal totiž vychádzajúcu hviezdu španielskeho útoku, Paca Alcacera. Francisco Alcacer Garcia, ako znie jeho celé meno, zažiaril už v minulej sezóne, keď terorizoval súperove obrany v Európskej lige. Jeho klubový tréner dokonca vyhlásil, že talentom môže pokojne konkurovať Lionelovi Messimu a Cristianovi Ronaldo. Hoci má k obom velikánom mladý, 21-ročný, zakončovateľ ešte ďaleko, potenciál má ohromný. Ukázal ho hneď vo svojom úvodnom reprezentačnom dvojzápase. Proti Macedóncom vsietil na Mestalle druhý gól Španielov, ktorý bol nakoniec aj víťazný. 

Rodrigo Moreno 

Ďalším nádejným útočníkom je Rodrigo Moreno. Hoci nepochádza z „domácich zdrojov“, ak v najbližších dvoch zápasoch Španielska vybehne na trávnik, už nebude môcť reprezentovať krajinu svojho pôvodu. Rodrigo je totiž synom bývalého brazílskeho reprezentanta Adalberta, ktorý, rovnako ako jeho syn, patrí k bývalým hráčom a fanúšikom Flamenga, klubu z Rio de Janeira. Rodrigo už v mladom veku však Brazíliu opustil a vydal sa do Španielska, kde prešiel takmer všetkými tímami Realu Madrid. V tom seniorskom  však nedostal žiadnu šancu a sťahoval sa do Benfiky, v ktorej drese zaznamenal tri úspešné sezóny. Pred to prebiehajúcou odišiel na hosťovanie do Valencie, kde si jeho výkony všimol Vicente del Bosque. Rodrigo má ešte stále len 23 rokov, a tak potenciál uňho je značný. Žeby druhý Diego Costa?

Marc Bartra

Len na poslednú chvíľu sa do nominácie Španielov prebojoval aj Marc Bartra. V zostave Vicenteho del Bosqueho nahradil zraneného Sergia Ramosa z konkurenčného Realu Madrid. Zatiaľ, čo na klubovej scéne Marc nie je žiadnym nováčikom a hráčom, ktorého by fanúšikovia nepoznali, no v reprezentácii zatiaľ nastúpil len na dva zápasy, keď pred 11 mesiacmi debutoval v priateľskom zápase proti Rovníkovej Guinee. V reprezentácii bude chcieť konečne preraziť a pri absencii Sergia Ramosa by mal dostať minimálne v jednom zo zápasov proti Slovensku a Luxembursku príležitosť. Ak ju dostane v zápase proti Slovensku, budeme si musieť poradiť s jeho obrannými schopnosťami, ktoré napriek povestného súboja proti Baleovi, sú stále na veľmi vysokej úrovni. Bartra je najvýraznejším stopérom nastupujúcej generácie, a tak si ho určite treba všímať.

Koke

Ešte o rok mladší ako Bartra, či Rodrigo, je stredopoliar Jorge Resurreccion Merodio, ktorý hráva pod prezývkou Koke. Koke je síce už dobré dva roky hviezdou svetového formátu, no v reprezentácii nemal ešte úplne možnosť zažiariť, keď na jeho mieste hrávali Xavi, či ďalší hráči v strede poľa ako Fabregas, Xabi Alonso a podobne. Po preriedení staršieho stredu poľa Španielska však prichádza čas pre Kokeho. Toto má byť jeho kvalifikácia a definitívne sa má etablovať ako najlepší stredopoliar prichádzajúcej generácie. Koke je skvelý tvorca hry, výborne bráni, má nesmierny prehľad v hre, a tak, keď nastúpi proti našej reprezentácii, budeme musieť eliminovať jeho silné zbrane. V drese Atlética Madrid totiž dokazuje, že spĺňa tie najprísnejšie kritéria. Koke, budúcnosť španielskeho futbalu, je najvýraznejší hráč spomedzi mladíkov, ktorých sme si predstavili a futbalista číslo jeden, ktorého si určite musíte všimnút počas zápasu Slovensko – Španielsko.