Main Content

Preview: Slovensko - Španielsko

štvrtok, 9. október 2014 17:00 | Autor: Jakub Mihálik

Preview: Slovensko - Španielsko
Preview: Slovensko - Španielsko | zdroj: © TASR

Slovenských futbalových reprezentantov dnes od 20:45 čaká dôležitý zápas kvalifikácie na ME 2016, ktoré sa uskutočnia vo Francúzsku. Na Štadióne pod Dubňom vyzvú úradujúcich majstrov Európy, futbalistov Španielska. Čo očakávať, ako nastúpia oba tímy a ako odhadujeme výsledok si prečítajte v našom preview.

Predpokladaná zostava Španielska

V bráne by mal v španielskom tíme dostať opäť príležitosť Iker Casillas, ktorý má napriek kolísavým výkonom plnú podporu hlavného kormidelníka, Vicenteho Del Bosqueho. Pri neúčasti zraneného Sergia Ramosa sa špekulovalo o tom, či popri Piquém dostane príležitosť jeho mladý kolega z barcelonského dresu, Marc Bartra, no nakoniec to vyzerá tak, že v strede obrane nastúpi skúsenejší Raúl Albiol, ktorý háji farby Hamšíkovho Neapolu. Na krajoch obrany má Španielsko viacero možností, no podľa informácií španielskych novinárov by prednosť mali dostať technickí a útočne naladení Jordi Alba a Dani Carvajal.  V strede poľa bude operovať trojlístok, ktorý odohral aj predchádzajúci kvalifikačný súboj proti Macedónsku. Defenzívnejšie úlohy bude plniť Sergio Busquets, v pozícii tvorcov hry sa ocitnú Koke a vo výbornej forme hrajúci Cesc Fabregas. Napriek zdravotným problémom by v základnej zostave nemal chýbať momentálne druhý najlepší strelec európskych trávnikov, Diego Costa. Na krídlach by mu mali asistovať David Silva z Manchestru City a barcelonská hviezda Andres Iniesta.

Trhová hodnota

Základná zostava nášho dnešného súpera predstavuje trhovú hodnotu na úrovni 340 miliónov eur, čo predstavuje priemernú hodnotu na hráča na úrovni 30 miliónov eur. Z nášho kádra len Marek Hamšík, s trhovou hodnotou 35 miliónov eur, môže držať v tomto smere krok so Španielmi. Druhý v poradí v našom kádri je v tomto ohľade Martin Škrtel s trhovou hodnotou na úrovni 14 miliónov eur. Celkovo by predpokladaná zostava Slovenska mala mať hodnotu okolo 79 miliónov eur. Výsledky však nevybojuje trhová hodnota, ale výkony na ihrisku.
Iker Casillas – 8 miliónov eur
Gerard Piqué – 35 miliónov eur
Raúl Albiol – 12 miliónov eur
Jordi Alba – 25 miliónov eur
Dani Carvajal – 18 miliónov eur
Sergio Busquts – 40 miliónov eur
Andrés Iniesta – 45 miliónov eur
Cesc Fabregas – 40 miliónov eur
Koke – 40 miliónov eur
David Silva – 40 miliónov eur
Diego Costa – 37 miliónov eur

Systém hry

Španielsky tím prešiel od majstrovstiev sveta miernou obmenou. Tú spôsobila nielen generačná výmena, keď reprezentačnú kapitolu uzavreli Xavi, Xabi Alonso, či David Villa, ale aj neúspech herného štýlu, ktorý na šampionáte praktizovali. Del Bosque sa vydal novou cestou, keď časom bez typického útočníka dal zbohom. V súčasnom výbere figurujú až traja čistokrvní hrotoví útočníci, keď okrem Diega Costu povolal Del Bosque aj Paca Alcacera a Rodriga Morena. Tiki taka tak získala priamočiarejšiu podobu. Stále je ich hra založená na veľkom držaní lopty, keď napríklad v zápase na francúzskej pôde držali loptu 57% času, v domácom zápase proti Macedóncom potom až 62%. Zapojením stredného útočníka do hry sa však troche zrýchlila hra v útočnej tretine ihriska.

Ako poraziť Španielov?

Poraziť Španielov v kvalifikácii je takmer nadľudská úloha, veď nepodarilo sa to žiadnemu tímu už osem rokov. Predsa len však aj to najlepšie mužstvo na svete má slabiny. Nedávny priateľský zápas s Francúzskom ukázal cestu. Fyzická prevaha atletických Francúzov v strede poľa bola kľúčom. V tomto smere by mali hrať veľkú rolu “tvrdí chlapci” Juraj Kucka a Viktor Pečovský, ktorí budú mať na starosti eliminovať silný stred poľa Španielov. 
Španieli zakladajú väčšinu svojich útokov cez krajných obrancov. Tým vytvárajú priestor strední záložníci, ktorí pútajú pozornosť stredopoliarov súpera a agílni krajní obrancovia podporujú v útoku dvoch krídelných hráčov, ktorí sú ťažiskoví pre útok Furie roja. Kľúčom teda, bude, aby naši krajní záložníci vypomáhali krajným obrancom, aby tak zamedzili prečíslovaniu po stranách. 
Silnou stránkou našich by mali byť štandardné situácie, ktoré by tiež mali byť prejavením fyzickej prevahy nášho tímu. Pohybliví stopéri Ďurica so Škrtelom musia znepríjemniť kombináciu, v ktorej bude účinkovať Diego Costa. Hoci ten má v súčasonsti v klube obrovskú fazónu, v reprezentácii to zatiaľ nie je ono, aj kvôli technickému poňatiu hry a častému zapájaniu stredného útočníka do kombinácií. 
A receptom číslo jeden na uhratie priaznivého výsledku je trpezlivosť v spojení s hernou disciplínou. Španieli budú mať loptu na kopačkách oveľa častejšie, no naši sa nemôžu pri protiútokoch “zblázniť”, pretože otvorená hra by znamenala koniec našich nádejí. 

Situácia v tabuľke

Po jednom odohratom kole ešte tabuľka nič významné nenapovedá, no je veľmi pravdepodobné, že dnešní súperi budú tvoriť trojicu, ktorá sa pobije o postupové priečky. Výsledok prvého kola a slovenská výhra nad Ukrajinou dala možnosť Kozákovým zverencom, aby sa sústredili najmä na zápasy proti papierovo slabším súperom. Body so Španielskom nie sú povinnosťou, a tak naši hráči môžu hrať uvoľnene. 

Predpokladaný výsledok

Od začiatku očakávame opatrný priebeh. Ak Slovensko ubráni prvých pätnásť minút, mohlo by sa zrodiť prvopolčasové prekvapenie. V kurze 2,31 sa dá v našej tipovacej lige tipovať prvopolčasová remíza. Španieli zatiaľ len hľadajú nový rytmus, Slovákom naopak vyhovuje pozícia outsidera, a tak tesný výsledok nie je úplne nereálny. Presný výsledok  zápasu 1:2.