Main Content

ANALÝZA: 11. kolo slovenskej Tipsport extraligy (10.10.)

piatok, 10. október 2014 10:20 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 11. kolo slovenskej Tipsport extraligy (10.10.)
ANALÝZA: 11. kolo slovenskej Tipsport extraligy (10.10.) | zdroj: © TASR

Po utorkovej pauze sa slovenskí fanúšikovia v piatok môžu opäť tešiť na slovenskú najvyššiu hokejovú súťaž, kde sa môžu hokejoví priaznivci tešiť na päť veľmi zaujímavých súbojov. Kto sa bude v piatok radovať z víťazstva?

MHC Mountfield Martin – HC Košice (17:30 hod)

Veľmi zaujímavý duel sa uskutoční v Turci, kde domáci MHC Mountfield bude hostiť aktuálneho lídra tabuľky z HC Košice. Domáci hokejisti neprežívajú práve najlepšie obdobie. Naposledy sa z víťazstva tešili 26. septembra v šiestom kole, keď zdolali Žilinu na jej ľade 4:3 po samostatných nájazdoch a po tomto dueli nasledovali štyri prehry so Zvolenom, Trenčínom, Nitre a Piešťanom. Martin po týchto prehrách stratil popredné pozície v tabuľke a v súčasnosti mu s pätnástimi bodmi v tabuľke patrí siedma priečka. Košičania sú naopak v opačnej situácii, v posledných troch zápasoch naplno bodovali a v posledných piatich stretnutiach inkasovali z hry len jeden jediný gól. So štrnástimi inkasovanými gólmi v desiatich zápasoch majú najlepšiu obranu v lige. Napriek tomu, že Martin nemá najlepšiu formu, pod Turcom sa uskutoční určite veľmi kvalitný duel s množstvom pohľadných akcií na oboch stranách.

Eso Martina: Martinčania sa budú spoliehať predovšetkým na svoju najväčšiu ofenzívnu hviezdu Jaroslava Markoviča, ktorý je so štrnástimi kanadskými bodmi štvrtým najproduktívnejším hráčom najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

Eso Košíc: Brankárskym štatistikám v Tipsport extralige kraľuje gólman Alexandr Hylák, no v posledných súbojoch dostáva priestor predovšetkým Marcel Melicherčík, ktorý má fantastickú fazónu. Práve jeho výkon a eliminovanie elitnej formácie Martina, ktorá sa radí medzi to najlepšie, čo slovenská liga ponúka, bude v piatkovom súboji v Martine pre Košice veľmi dôležitý.

Dukla Trenčín – HC’05 Banská Bystrica (17:30 hod)

Veľmi atraktívny súboj sa uskutoční v Trenčíne, kde domáci „vojaci“ privítajú Banskú Bystricu, ktorá bude mať v nohách ešte štvrtkový súboj proti slovenskej „dvadsiatke“. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na súboj tabuľkových susedov. Štvrtý Trenčín má na svojom konte po desiatich odohraných zápasoch 18 bodov, Banská Bystrica za Duklou zaostáva o tri body, no na svojom konte má o jeden zápas menej. Trenčania sa mohli nedávno popýšiť päťzápasovou sériou víťazstiev, ktorá skončila až v nedeľňajšom súboji v Košiciach. Obhajca titulu zdolal hokejistov spod hradu Matúša Čáka futbalovým výsledkom 1:0. Banská Bystrica príde do Trenčína rozhodne veľmi namotivovaná. Za sebou má totiž dva neúspešné súboje s najväčším rivalom zo Zvolena, ktorý ju dokázal zdolať v nedeľu v Brezne 4:6 a v utorok zvládol aj 87-sekundov dohrávku na svojom ľade, v ktorom napriek náporu „baranov“ neinkasoval a udržal si jednogólové vedenie 4:3. Aby toho nebolo málo, Banskobystričania nezvládli ani včerajší súboj na ľade SR 20, ktorej podľahli najtesnejším rozdielom 3:2. V Trenčíne tak rozhodne bude o čo bojovať.

Eso Trenčína: Trenčín je za Košicami so šestnástimi inkasovanými gólmi druhým najlepšie brániacim tímom. V súboji s Banskou Bystricou sa s určitosťou bude spoliehať na svojho brankára Branislava Konráda, ktorý sa radí medzi najlepších gólmanov súťaže.

Hráči Banskej Bystrice: Veľmi kvalitné výkony v posledných dueloch podáva útočník Petr Kafka, ktorý je s bilanciou 5+5 najproduktívnejším hráčom svojho tímu. Ofenzíva „baranov“ sa o neho bude opierať aj v piatok.

MsHK Žilina – HK Poprad (17:30 hod)

Žilina, ktorá sa v nedeľu vďaka jednoznačnému víťazstvu 4:0 v Skalici odpútala z posledného miesta v tabuľke si v piatok pred očami svojich divákov zmeria sily s ambicióznym Popradom. Východniari tak spod Tatier odcestujú s jednoznačným cieľom – priviesť domov tri body. Žilina s výnimkou spomínaného duelu so Záhorákmi nedokázala poraziť v novej sezóne žiadneho z extraligistov a druhé víťazstvo, ktoré má na konte je vďaka výhre 3:1 so slovenskými reprezentantmi do dvadsať rokov. „Kamzíci“ z Popradu sa od úvodu sezóny radia medzi najlepšie tímy slovenskej najvyššej hokejovej súťaže a v súčasnosti okupujú s devätnástimi bodmi v tabuľke solídnu štvrtú priečku a sú favoritmi piatkového súboja.

Eso Žiliny: Veľmi dôležitý bude pre Žilinu v piatok výkon ich brankára Filipa Landsmana, ktorý môže zákrokmi navyše výrazne pomôcť svojmu tímu, no v prípade, že by sa mu príliš nedarilo, potopil by aj tie najmenšie šance „vlkov“ na úspech.

Eso Popradu: V Poprade sa o produktivitu stará hneď niekoľko hráčov. Naša redakcia predpovedá, že sa najviac bude v Žiline dariť niekdajšiemu hráčovi Žiliny a členovi prvej popradskej formácie Lukášovi Hvilovi, ktorý má po deviatich odohraných zápasoch na svojom konte desať kanadských bodov.

ŠHK 37 Piešťany – HK Nitra(18:00 hod)

Veľmi zaujímavý súboj sa črtá aj v Piešťanoch, kde domáci ŠHK 37 privítajú tretiu Nitru. Ôsme Piešťany sa zatiaľ príliš nemajú čím chváliť, po desiatich zápasoch majú na svojom konte len štrnásť bodov. Čo je paradoxom je, že s 35 strelenými gólmi majú tretí najlepší útok v slovenskej extralige. V Piešťanoch sa zrejme dočkáme gólových hodov, proti „havranom“ sa totiž postaví druhý najlepší útok našej najvyššej hokejovej súťaže, vicemajster z Nitry, ktorý svojim súperom doposiaľ nastrieľal 36 gólov v jedenástich stretnutiach. Napriek tomu, že hosťujúci „corgoni“ sú na tom v tabuľke oveľa lepšie, Piešťany rozhodne nebudú ľahkým súperom a diváci sa môžu tešiť na veľmi atraktívne stretnutie.

Eso Piešťan: V drese Piešťan výborné výkony podáva útočník Dušan Pašek, ktorý za „havranov“ odohral v novej sezóne 6 zápasov a pripísal si na svoje konto rovnaký počet kanadských bodov za štyri góly a dve asistencie. Na jeho produktivitu sa budú Piešťany spoliehať aj v súboji s Nitrou.

Eso Nitry: Pri nitrianskom celku nemožno menovať nikoho iného ako najproduktívnejšieho hráča ligy a najlepšieho strelca súťaže Romana Tománka, ktorý si do svojich štatistík pripísal 15 kanadských bodov za osem gólov a sedem asistencií.

HKM Zvolen – HK 36 Hant Skalica (18:00 hod)

Azda najjednoznačnejšou záležitosťou piatku by mal byť domáci súboj druhého Zvolena s poslednou Skalicou, ktorá v nedeľu nevyužila ani domáce prostredie v súboji s vtedajším posledným celkom zo Žiliny, prehrala zahanbujúco 0:4 a prepadla sa na samotný chvost tabuľky. Pod Pustý hrad tak zavítajú s nálepkou jedného z najslabších celkov nového ročníka. Zvolenčania sa po nevydarenej vlaňajšej sezóne pozviechali a od septembra podávajú veľmi kvalitné výkony, vďaka čomu sú považovaní za jedného z najväčších favoritov na zisk majstrovského titulu. „Bryndziarom“ po jedenástich odohraných súbojoch patrí v tabuľke druhá priečka so ziskom 22 bodov a taktiež s nálepkou najofenzívnejšieho celku, ktorý svojim súperom nastrieľal úctyhodných 42 gólov. Zápas Zvolena so Skalicou by mal byť jednoznačnou záležitosťou domácich a hokejová verejnosť očakáva v piatok pod Pustým hradom debakel.

Eso Zvolena: Vynikajúce výkony v drese Zvolena podáva útočník Radovan Puliš, ktorý má v posledných súbojoch svojho tímu skvelé štatistické čísla. Po jedenástich odohraných súbojoch má na svojom konte 14 bodov za sedem presných zásahov a rovnaký počet gólových prihrávok, čo ho v celkovej produktivite radí na tretie miesto.

Eso Skalice: Záhoráci sú na tom veľmi biedne a tak už tradične spomenieme brankára Miroslava Lipovského. Ak sa dokáže v bránkovisku vybičovať k výkonu, ktorý by bol na hranici jeho možností, Skalica by mohla pripraviť favorita duelu o nejaké body. 

Náš tip

A čo v našej tipovacej lige na tiket? Naša redakcia predpovedá vzhľadom k ofenzívnym kvalitám oboch súperov gólovú prestrelku v Piešťanoch a taktiež „povinnú jazdu“ v podobe trojbodového Zvolena. Taktiež si trúfa predpovedať víťazstvo favorizovaného Popradu v Žiline a domáci úspech Trenčína, ktorý by mohol využiť únavu Banskobystričanov a na svoje konto si pripísať tri body. Taktiež predpovedáme prekvapenie v podobe domáceho víťazstva Martina nad obhajcom titulu z Košíc.