Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Jokerit Helsinki (12.10.)

nedeľa, 12. október 2014 10:10 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Jokerit Helsinki (12.10.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Jokerit Helsinki (12.10.) | zdroj: © TASR

Po trojzápasovej sérii na ihriskách súperovi si bratislavskí hokejisti na jeden zápas odskočili domov, kde v nedeľu 12. októbra odohrajú zápas s nováčikom Kontinentálnej hokejovej ligy z Jokeritu Helsinki. Podarí sa „belasým“ zdolať najlepší celok KHL mimo Ruska?

Zápas začína o 17:00 hod!

Fínsky nováčik Kontinentálnej hokejovej ligy z Jokeritu Helsinki patrí v novej sezóne k príjemným prekvapením. Po šestnástich odohraných zápasoch má na svojom konte 12 výhier a so ziskom 35 bodov mu v tabuľke Západnej konferencie patrí krásne tretie miesto, čo je na nováčika súťaže skutočne obdivuhodný počin. Svoje kvality budú chcieť „žolíci“ s určitosťou potvrdiť aj na ľade Bratislavčanov a upevniť si tak svoju pozíciu v tabuľke.

Dopomôcť by im k tomu mala aj kvalitná brankárska dvojica Riku Helenius Henrik Karlsson. Prvý menovaný nastúpil do desiatich súbojov svojho tímu a pre svoj tím vychytal 8 víťazstiev, udržal si 92% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,42 gólov na zápas. Jeho švédsky kolega doposiaľ odchytal šesť duelov, v ktorých si na svoje konto pripísal tri víťazstvá. Jeho percentuálna úspešnosť zásahov je však len 88,5-percentná a v priemere inkasuje 2,61 gólov na zápas.  26-ročný fínsky brankár podáva zatiaľ stabilnejšie výkony ako jeho o štyri roky starší kolega a zrejme sa predstaví v bráne Jokeritu aj v nedeľňajšom súboji.

Klubovej produktivite prekvapujúco kraľuje obranca. Americký zadák Ryan Gunderson sa môže popýšiť fantastickou bilanciou 2+15, čo z neho robí druhého najproduktívnejšieho obrancu ligy a najproduktívnejšieho hráča svojho celku. Okrem iného sa môže popýšiť taktiež skvelou bilanciou +8 v tabuľke „pravdy“. Skvelé výkony odvádza aj Kanaďan Daine Todd. 27-ročný hokejista sa rozhodol v sezóne 2014/2015 prvýkrát okúsiť kvalitu európskeho hokeja a svoje rozhodnutie určite neľutuje. S desiatimi kanadskými bodmi je za Gundersonom druhým najproduktívnejším bekom svojho celku. Veľmi dôležitú rolu má vo fínskom tíme aj Ville Lajunen, ktorý je s priemerným ice-timeom 22:11 spoločne s Gundersonom najvyťažovanejším hráčom tímu.

Medzi útočníkmi vynikajú predovšetkým dvaja hokejisti a to fínski reprezentanti Niklas Hagman Juhamattim Aaltonenom. Obaja majú na svojom konte 16 kanadských bodov, prvý menovaný strelil parádnych 12 gólov ku ktorým pridal 4 asistencie, jeho kolega má opačnú bilanciu 4+12. V útoku si skvelo počínajú aj Steve Moses s 13 kanadskými bodmi a taktiež skúsený forward Niko Kapanen, ktorý má na svojom konte 12 bodov. Nezabúdať netreba ani na legionárov Švéda Linusa Omarka a Čecha Petra Koukala, ktorí sú taktiež veľmi cennými hráčmi pre svoj tím. Jokerit sa môže popýšiť úctyhodnou palebnou silou, s 53 nastrieľanými gólmi má spoločne s Metallurgom Magnitogorsk tretiu najlepšiu ofenzívu v lige.  

Súpiska Jokeritu Helsinki:
Brankári: Riku Helenius, Henrik Karlsson
Obrancovia: Ryan Gunderson, Topi Jaakola, Jere Karalahti, Oskari Korpikari, Ville Lajunen, Atte Ohtamaa, Daine Todd, Ossi Väänänen
Útočníci: Juhamatti Aaltonen, Semir Ben-Amor, Niklas Hagman, Riku Hahl, Johan Harju, Tommi Huhtala, Niko Kapanen, Petr Koukal, Tomi Maki, Kurtis McLean, Steve Moses, Linus Omark, Eetu Poysti, Jani Rita, Jare Sallinen

Pre HC Slovan je fínsky súper veľkou neznámou, keďže sa s ním ako s nováčikom v Kontinentálnej hokejovej lige ešte nestretol. Hlavným trénerom jediného slovenského účastníka ruskej nadnárodnej súťaže je však Fín Petri Matikainen, ktorý by mohol byť pre Bratislavčanov najväčším tromfom nedeľňajšieho súboja. Obaja súperi totiž nebudú vedieť, čo majú od seba očakávať a práve znalosti fínskeho trénera o pomeroch v Jokerite by mohli byť pre Slovan obrovskou výhodou. Na to sa však nemožno spoliehať a hráči budú musieť na ľade v prvom rade podať stopercentný výkon. Proti súperovi takéhoto kalibru si nemôžu dovoliť prakticky ani jedno zaváhanie, ktoré by súper mohol okamžite potrestať.

Veľmi dôležitý bude výkon gólmana. Tí bratislavskí zatiaľ predvádzajú nestabilné výkony. V posledných zápasoch sa v bránkovisku Slovana prezentoval Švéd Johan Backlund, ktorý najprv po dobrom výkone pomohol svojmu celku zdolať lotyšskú Rigu 4:1, aby vzápätí štyrikrát inkasoval na ľade Dinama Minsk. Po desiatich odchytaných dueloch má na svojom konte 4 víťazstvá a udržal si len 88,5% úspešnosť zásahov s priemerom 2,80 inkasovaných gólov na zápas. Štatisticky je na tom lepšie Slovák Jaroslav Janus, ktorý má 91,4% úspešnosť zákrokov a priemer 2,48, no ani jeho výkony nie sú najideálnejšie. Brankárska vyrovnanosť je jedným z najväčších problémov bratislavského Slovana v novej sezóne.

Pri pohľade do štatistík a porovnaní ofenzívnych schopností bekov Jokeritu a obrancov Slovana je samozrejmé, že kvalita je na strane fínskeho mančaftu. Produktivitu bekov v Bratislave riadi Michal Sersen, najvyťaženejší bek Slovana, so ziskom šiestich kanadských bodov za dva góly a štyri asistencie. Druhým najproduktívnejším obrancom svojho tímu je Ivan Baranka s tromi asistenciami. Štatistiky bratislavských bekov sú v porovnaní so štatistikami Ryanom Gundersonom Daineom Toddom minimálne úsmevné. Práve podpora v ofenzíve zo strany bekov Slovanu veľmi chýba a v tejto činnosti budú za absolútnou špičkou, zdá sa, vždy zaostávať.

A čo útok? Požiadavky na skutočne elitného hráča spĺňa len Slovák Ladislav Nagy, ktorý má na svojom konte 15 kanadských bodov a duel s Jokeritom pre neho bude špecifický tím, že do metropoly Slovenska zavítal práve z Helsínk, kde sa dlhšiu dobu špekulovalo o jeho zotrvaní v tíme pre KHL. V skvelej forme hrá v posledných dueloch Američan Matt Murley, ktorý si v posledných piatich dueloch na svoje konto pripísal päť kanadských bodov. Práve na jeho dobrú formu sa budú „belasí“ s určitosťou spoliehať.

Úvodné buly zápasu sa vhadzuje o sedemnástej hodine, zápas budú môcť hokejoví fanúšikovia sledovať aj na obrazovkách televíznej stanice Sport2. Po tomto zápase na hráčov Slovana čaká náročný päťzápasový trip na klziskách súperov, keď si v priebehu jedenástich dní postupne zmerajú sily s Medveščakom Záhreb, Traktorom Čeľabinsk, Jugrou Chanty-Mansijsk, Neftechimikom Nižnekamsk a Ladou Togliatti.

Náš tip

Aj tento zápas si môžete natipovať v našej tipovacej lige. Je veľmi ťažké odhadnúť výsledok nedeľňajšieho súboja, no našu redakciu veľmi láka výborný kurz 2,86 na víťazstvo bratislavského Slovana a tak odporúča zariskovať a na tiket vložiť čistú jednotku. Slovan môže ťažiť z toho, že má v manažmente fínskeho kouča, ktorý dokáže pripraviť svojich hráčov vopred na nepríjemného súpera. Gólovo by sa mohol prebudiť aj Ladislav Nagy, ktorý bude mať obrovskú motiváciu skórovať proti svojmu bývalému zamestnávateľovi. Napriek obrovskej kvalite súpera Slovanu veríme a trúfame si tak tipovať víťazstvo „belasých“ v riadnom hracom čase.