Main Content

ANALÝZA: 12. kolo slovenskej Tipsport extraligy (12.10.)

nedeľa, 12. október 2014 10:15 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 12. kolo slovenskej Tipsport extraligy (12.10.)
ANALÝZA: 12. kolo slovenskej Tipsport extraligy (12.10.) | zdroj: © TASR

Naša najvyššia hokejová súťaž po dni pauzy pokračuje dvanástym kolom, v ktorom budeme svedkami ďalších piatich vyrovnaných duelov. Situácia v tabuľke našej extraligy je skutočne veľmi zaujímavá a poradie sa v nej mení prakticky po každom kole. Ktoré celky majú v nedeľu najväčšiu šancu na úspech?

HK Nitra – MsHK Žilina(17:00 hod)

V nedeľu pod Zoborom by to mala byť jednoznačná záležitosť domácich. Domáci nitrianski hokejisti privítajú na svojom ľade predposlednú Žilinu, ktorej sa v novej sezóne vôbec nedarí a s výnimkou jednoznačného víťazstva v Skalici v pomere 0:4 prehráva zápas za zápasom. So 45 inkasovanými gólmi majú „vlci“ najhoršiu defenzívu v lige a práve tu narazí zrejme kosa na kameň. Proti Žilinčanom sa totiž v nedeľu postaví vyspelý celok vicemajstra z Nitry, ktorý sa môže popýšiť druhou najlepšou ofenzívou v lige. Nitrianski hokejisti sa po slabšom štarte dostávajú pomaly do formy, čoho výsledkom je solídna štvrtá priečka v tabuľke so ziskom 22 bodov a päťbodovou stratou na lídra z Košíc. Nitra hrá v októbri v dobrej forme, v štyroch zápasoch si na svoje konto pripísala desať bodov do tabuľky a v nastolenom trende bude chcieť pokračovať aj v nedeľu. Zruční útočníci „corgoňov“ rozhodne nič nenechajú na náhodu.

Eso Nitry: Krídelník Roman Tománek sa naďalej drží na špičke produktivity našej extraligy, keď má na svojom konte 16 kanadských bodov. S deviatimi strelenými gólmi je taktiež najúspešnejším strelcom našej najvyššej hokejovej súťaže.

Eso Žiliny: Žiline sa v novom ročníku vôbec nedarí a patrí medzi najväčších ašpirantov na baráž. Najväčšími oporami tímu sú traja českí legionári Štěpán Novotný, Milan Procházka a Jaroslav Kristek. Práve posledný menovaný má v posledných dueloch veľmi dobrú formu a s desiatimi kanadskými bodmi za bilanciu 3+7 sa spoločne s Procházkom delí o pozíciu najproduktívnejšieho hráča svojho celku.

HK Poprad – HKM Zvolen (17:00 hod)

Šláger kola sa uskutoční pod Tatrami, kde domáci „kamzíci“ privítajú aktuálne druhý celok tabuľky zo Zvolena. Popradčania pritom na svojho súpera strácajú len tri body a v tabuľke sú priamo za nimi na tretej priečke. Oba tímy majú za sebou niekoľko vydarených i menej vydarených duelov a tak je veľmi ťažké predpovedať, čo možno od tohto duelu očakávať resp. ktorý z týchto tímov môže byť označovaný za favorita. V tomto súboji sa ale s určitosťou bude bojovať o každý kúsok ľadu, Popradčania disponujú veľmi kvalitným kádrom, ktorý je podporovaný výborným Matúšom Kostúrom v bráne. Zvolen sa spolieha predovšetkým na svoju drvivú ofenzívnu silu. V 12 zápasoch novej sezóny nastrieľal svojim súperom 47 gólov a s touto bilanciou je najlepšie útočiacim celkom slovenskej Tipsport extraligy. Diváci na Východe sa majú na čo tešiť.

Eso Popradu: Matúša Kostúra sme už vyššie spomínali a práve podľa výkonu tohto 34-ročného skúseného gólmana sa bude odvíjať výsledok nedeľňajšieho stretnutia. Dokáže si Kostúr poradiť s mimoriadne kreatívnym útokom Zvolena? Odpovede sa dočkáme už čoskoro.

Eso Zvolena: Najväčším ťahúňom zvolenskej ofenzívy je Michal Chovan, ktorého produktivita sa v posledných zápasoch trošičku zadrhla, no naďalej so šestnástimi kanadskými bodmi okupuje vrchné priečky produktivity. Za prvým Tománkom zaostáva len v počte gólov.

HK 36 Hant Skalica – Dukla Trenčín (17:00 hod)

Žiaľ, réžia slovenskej televízie si pre fanúšikov ľadového hokeja pripravila iný zápas než spomínaný súboj na život a na smrť medzi Popradom a Zvolenom. Od 16:50 hod budú môcť televízni diváci na Slovensku na Dvojke sledovať súboj poslednej Skalice s ambicióznou Duklou Trenčín. HK 36 Hant má za sebou 3 prehry v rade, pričom dve z nich si pripísala na svoje konto pred očami svojich divákov a bez streleného gólu. Naopak, Trenčín je v pokojných vodách tabuľky na šiestej priečke so ziskom 18 bodov a nebyť dvoch posledných najtesnejších prehier rozdielom jedného gólu, mohli sa „vojaci“ pokojne vyhrievať na treťom mieste v tabuľke. O vylepšenie svojej pozície tak budú Trenčania bojovať v nedeľu na ľade Skalice, v prípade trojbodového zisku a zaváhania Banskej Bystrice by sa mohli priblížiť k top štvorke na rozdiel jedinej priečky v tabuľke. „Vojaci“ sú favoritmi nedeľňajšieho súboja a tak už ostáva len potvrdiť papierové predpoklady.

Eso Skalice: Trenčín má v novej sezóne problémy so strieľaním gólov a s 23 presnými zásahmi majú po Skalici druhý najhorší útok v súťaži. Veľa tak bude záležať na výkone brankára Skalice, ak ten dokáže eliminovať v úvodných minútach zápasu trenčianske strely, Záhoráci budú môcť bodovať, s pribúdajúcim časom sa Trenčanom bude presadzovať ťažšie a ťažšie. Či už sa do brány Skalice postaví Miroslav Lipovský alebo Patrik Romančík, výkon gólmana bude pre domáci celok existenčne dôležitý.

Eso Trenčína: Skalica rozhodne nedisponuje nijakou výraznou ofenzívnou silou a to by mohlo Trenčanom uľahčiť cestu za trojbodovým ziskom. Ak si gólman Branislav Konrád udrží stopercentnú koncentráciu počas celého zápasu, pokojne by mohli Trenčania, ktorí sa môžu popýšiť druhou najlepšou obranou v lige, zvíťaziť v Skalici na nulu.

HC’05 Banská Bystrica – MHC Mountfield Martin (17:00 hod)

Veľmi zaujímavý súboj sa uskutoční v Brezne, v prechodnom domovskom stánku Banskobystričanov, ktorí budú hostiť celok Martina. Hráči spod Turca mali skvelý vstup do sezóny a pohybovali sa na špičke tabuľky, postupom času ale upustili zo svojich pozícií, prišiel útlm a v súčasnosti im patrí až ôsma priečka v tabuľke. Martinčania za sebou ťahajú nepriaznivú sériu piatich prehier v rade, čo je vzhľadom k ich kvalitám veľmi náročná séria, predovšetkým na psychické rozpoloženie hráčov. V opačnej situácii sú „barani“ z Banskej Bystrice, ktorí nemali najlepší úvod do sezóny, no postupom času sa z Banskobystričanov vyprofiloval veľmi kvalitný celok, ktorý má oproti niektorým celkom extraligy ešte 2 zápasy k dobru s Trenčínom a Piešťanmi, ktoré boli v úvode sezóny kvôli rekonštrukcii domovského stánku „baranov“ preložené. Banská Bystrica je so ziskom 18 bodov po desiatich dueloch v tabuľke piata a rozhodne má ambíciu zaútočiť na kvarteto najlepších celkov slovenskej Tipsport extraligy. Každý hokejový fanúšik bývajúci v blízkosti Brezna by si tento súboj nemal nechať ujsť.

Eso Banskej Bystrice: V posledných dueloch je v hernej pohode hrajúci Andrej Kudrna obrovskou hrozbou pre svojich súperov. Inak by tomu nemalo byť ani v Martine, kde by mal dostať dostatok priestoru na ľade na to, aby sa pokúsil vylepšiť svoju doterajšiu bilanciu 7+2 z desiatich duelov.

Eso Martina: Pre Martin bude mimoriadne dôležitý výkon českého gólmana Jakuba Čecha, ktorý napriek prehrám svojho celku sa naďalej radí medzi absolútnu elitu brankárov slovenskej najvyššej hokejovej súťaže.

HC Košice – ŠHK 37 Piešťany (17:00 hod)

Najlepšia obrana slovenskej extraligy proti druhému najofenzívnejšiemu tímu extraligy. Aj takto by sa dal nazvať nedeľňajší súboj obhajcu titulu z Košíc a Piešťan. Domáce Košice vedú tabuľku extraligy so ziskom 27 bodov v 11 dueloch a po jedenástich dueloch majú na svojom konte len šestnásť inkasovaných gólov. „Oceliari“ posilnení víťazstvom v Lige majstrov proti Kolínu nad Rýnom a piatkovým dvojbodovým zápisom do tabuľky po mimoriadne náročnom súboji s Martinom budú chcieť potvrdiť svoju pozíciu v tabuľke pred očami svojich divákov v súboji s „havranmi“, ktorým momentálne patrí so 16 bodmi siedma priečka v tabuľke. Piešťany sa taktiež vezú na víťaznej vlne, z posledných štyroch duelov vyhrali tri a svoju kožu lacno nepredajú ani v Steel Arene. Favoritom duelu sú ale domáci, ktorých najväčšou nevýhodou môže byť únava po náročnom programe.

Eso Košíc: V produktivite sa Košičanom až tak nedarí, no zápasy vyhrávajú predovšetkým vďaka prepracovanej defenzíve. Naša redakcia si však myslí, že práve proti Piešťanom by sa mohli Košičania hnaní dopredu svojimi fanúšikmi presadiť viackrát a ťahúňom útočných akcií svojho tímu by mal byť Gabriel Spilar, ktorý je s deviatimi kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom svojho tímu.

Eso Piešťan: Veľmi kvalitné výkony v novej sezóne v drese Piešťan predvádza pomerne neznámy 25-ročný útočník Matej Mišura, ktorý sa radí s ôsmimi kanadskými bodmi medzi najproduktívnejších hráčov svojho tímu a na svojom konte má taktiež 5 plusových bodov.

Náš tip

V našej tipovacej lige si trúfame predpovedať domáce víťazstvá favorizovaných celkov Košíc a Nitry, v súboji Skalice s Trenčínom očakávame nízky počet strelených gólov a tak odporúčame tipovať kurzovú stávku na počet gólov 5,5 – (5 a menej gólov). V súboji Popradu so Zvolenom a Banskej Bystrice s Martinom sa podľa našej mienky zrodí remíza.