Main Content

ANALÝZA: Medveščak Záhreb - HC Slovan Bratislava (14.10.)

utorok, 14. október 2014 10:14 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Medveščak Záhreb  - HC Slovan Bratislava (14.10.)
ANALÝZA: Medveščak Záhreb - HC Slovan Bratislava (14.10.) | zdroj: © TASR

V utorok na ľade Medveščaku Záhreb HC Slovan Bratislava odštartuje náročnú päťzápasovú sériu na klziskách súperov. Podarí sa „belasým“ nadviazať na úspešnú bilanciu proti chorvátskemu celku z novej sezony?

Zápas sa začína o 19:30 hod!

Pre oboch aktérov stredajšieho duelu to bude už štvrté meranie síl v tejto sezóne. Dvakrát sa z víťazstva radovali „belasí“, ktorí svojho súpera zdolali 5:2 a 3:1. Jediný chorvátsky účastník Kontinentálnej hokejovej ligy zdolal Slovan na jeho ľade 1:4. Bratislavčania si vďaka tejto pozitívnej bilancii z nového ročníka vylepšili celkovú bilanciu s týmto súperom, s ktorým doposiaľ odohrali 5 stretnutí, v ktorých dokázali zvíťaziť celkovo trikrát. Pripísali si na svoje konto 8 bodov a taktiež plusové skóre 15:13. Medveščak bude mať na svojom ľade šancu na reparát, svojmu súperovi má čo oplácať, naposledy pred očami svojich divákov podľahol Slovanu po hattricku Ladislava Nagya 1:3.

Vlani sa Medveščak Záhreb mohol popýšiť jednou z najlepších a najvyrovnanejších brankárskych dvojíc v Kontinentálnej hokejovej lige. Túto sezónu má Záhreb jednoznačnú brankársku jednotku a je ním 31-ročný Kanaďan Barry Brust ktorý nastúpil do 12 duelov, v ktorých si udržal 92,3% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,71 gólov na zápas. Chrbát mu kryje jeho o tri roky mladší krajan Mark Dekanich s 85,5% úspešnosťou zákrokov a priemerom 4,64.

V obrane sa bodovo dokázalo presadiť zatiaľ len kvarteto hokejistov. Produktivite zadákov velí Andrew Hutchinson s bilanciou 2+4. Po ňom nasledujú päťbodoví Mark Flood (1+4) a Mathieu Carle (0+5). Sekundovať sa im snaží aj Mark Katic s dvomi gólmi a rovnakým počtom asistencií. V obrannej tretine to už ale s menovanými až tak ružové nie je. Carle má na svojom konte hrôzostrašných 13 mínusových bodov a s vyše 22-minútovým ice-timeom je tretím najvyťaženejším hráčom tímu. Kouč chorvátskeho tímu Doug Shedden sa v obrane spolieha taktiež na Sasu Martinovica, ktorý na ľade trávi najviac minút zo všetkých svojich spoluhráčov.

V ofenzíve sa darí predovšetkým dvojici letných posíl Pascalovi Pelletierovi Martinovi St. Pierreovi. Pelletier je s 16 kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom svojho tímu, v tesnom závese za ním je spomínaný Pierre, ktorému v štatistikách svieti bilancia 5+8. Body občasne zbierajú aj Matt Anderson Brandon Segal, ktorí majú na svojom konte 7 kanadských bodov. Ostatní útočníci zatiaľ za svojimi spoluhráčmi zaostávajú a príliš sa im nedarí. Z toho dôvodu do Záhrebu prichádza posila zvučného mena. Chorvátsky celok posilní fínsky krídleník Ville Leino, ktorý má cenné skúsenosti z National Hockey League. Ostáva nejasné či bude môcť nastúpiť už do dnešného zápasu svojho nového zamestnávateľa. Všetko nasvedčuje tomu, že duel so Slovanom zmešká. 

Súpiska Medveščaku Záhreb:
Brankári: Barry Brust, Mark Dekanich
Obrancovia: Mathieu Carle, Mark Flood, Andrew Hutchinson, Mark Katic, Sasa Martinovic, Branislav Mezei, Shaone Morrisonn, Mark Popovic
Útočníci: Matt Anderson, Patrick Bjorkstrand, Mike Glumac, Mike Hedden, Dario Kostovic, Ville Leino, Andrew Murray, Pascal Pelletier, Nathan Perkovich, Aaron Palushaj, Marcel Rodman, Brandon Segel, Martin St. Pierre, Anthony Stewart, Bill Thomas, James Wright

Zatiaľ čo Záhreb sa pohybuje na posledných priečkach v tabuľke a momentálne mu v Západnej konferencii patrí dvanáste miesto, „belasí“ sa so ziskom 21 bodov držia na hranici postupu do play-off a pred utorkovým súbojom im patrí ôsma priečka zaručujúca postup do vyraďovacej časti. Ak sa však zverenci fínskeho kouča Petriho Matikainena chcú udržať v najlepšej osmičke tabuľky, budú musieť popracovať na stabilite svojich výkonov, forma slovenského tímu je totiž veľmi kolísavá.

V poslednom súboji Bratislavčanov dostal priestor v bránkovisku Slovana Slovák Jaroslav Janus, ktorý neprežil najlepší zápas, inkasoval štyri góly a nedokázal zabrániť prehre 1:4 s Jokeritom Helsinki. Na svoju šancu čaká taktiež Švéd Johan Backlund, ktorý taktiež nemá najlepšiu formu a jeho percentuálna úspešnosť nedosahuje ani priemerných 90%.  

V defenzívnej činnosti sa Slovan spolieha predovšetkým na prvú obrannú dvojicu Michal Sersen Ivan Baranka. Obaja sú najvyťaženejšími zadákmi svojho tímu. Atypický duel bude pre Kanaďana Kurtisa Fostera. Pre rodáka z provincie Ontario bude duel proti Medveščaku Záhreb špecifický tým, že do metropoly Slovenska prišiel práve z chorvátskeho klubu, kde podával veľmi kvalitné výkony, na Slovensku sa mu však príliš nedarí a v deviatich súbojoch sa bodovo nedokázal presadiť a na svojom konte má osem mínusiek, čo je s Liborom Hudáčkom najhoršia bilancia z celého tímu.

Rovnaké pocity ako Foster zažíva v súbojoch s Medveščakom aj forward Matt Murley, ktorý vlani patril medzi najproduktívnejších hráčov Záhrebu. V novej sezóne už zbiera body v drese Slovana, kde sa radí medzi opory bratislavského mančaftu. Najväčším postrachom pre Medveščak je však slovenský reprezentačný krídelník Ladislav Nagy, ktorý si v troch dueloch tejto sezóny proti chorvátskemu tímu vylepšil štatistiky o neuveriteľných sedem gólov.

Úvodné buly sa vhodí o 19:30 hodine, priaznivci budú môcť zápas sledovať aj vo svojich televíznych prijímačoch na programe Sport2.
Po tomto súboji čaká na Slovan trojdňová pauza a presun do Čeľabinsku, kde v sobotu o 13:00 hod odohrajú ďalší zápas svojho náročného tripu.

Náš tip

Medveščak Záhreb sa herné trápi a prehral už tri zápasy v rade. Najlepšie však na tom nie je ani slovenský celok a tak v metropole Chorvátska možno očakávať veľmi vyrovnaný súboj. Podľa našej redakcie sa v ňom napokon budú radovať domáci hráči, ktorí zdolajú Slovan a pripíšu si na svoje konto cenné tri body. Kurz na jednotku resp. víťazstvo Záhrebu sa v našej tipovacej lige pohybuje na hodnote 2,34.