Main Content

ANALÝZA: 13. kolo slovenskej Tipsport extraligy (14.10.)

utorok, 14. október 2014 10:15 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 13. kolo slovenskej Tipsport extraligy (14.10.)
ANALÝZA: 13. kolo slovenskej Tipsport extraligy (14.10.) | zdroj: © TASR

V utorok pokračuje naša najvyššia hokejová súťaž trinástym kolom. V nedeľňajším súbojoch sa zrodilo hneď niekoľko prekvapení, budeme svedkami ďalších neočakávaných výsledkov alebo sa favoriti pozviechajú a pripíšu si na svoje konto plné bodové zisky?

HC Košice – HK Nitra (17:30 hod)

Reprízy tohtoročného finále sa dočkajú fanúšikovia Košíc, ktorí od 17:30 hod budú svedkami súboja svojich domácich miláčikov z HC Košice a obhajcov striebra z Nitry, ktorým v súčasnosti patrí v tabuľke štvrtá priečka so ziskom 22 bodov v 13 zápasoch. Obaja aktéri utorkového súboja sa v nedeľu postarali o obrovskú senzáciu. Hostia z Nitry podľahli na svojom ľade podceňovanej Žiline 4:5, hoci po dvoch tretinách viedli vysoko 4:1. Záver týždňa sa nevydaril ani lídrovi tabuľky z Košíc, ktoré vo svojom domovskom stánku hostili Piešťany, ktoré obhajcov titulu zdolali poľahky a najlepšej obrane našej ligy nasúkali hneď päť gólov, pričom inkasovali len jeden. „Oceliari“ sa s 21 inkasovanými gólmi môžu naďalej pýšiť nálepkou najlepšej obrany súťaže, Nitra má zasa so 44 strelenými gólmi tretí najlepší útok ligy. V metropole Východu sa tak uskutoční šláger kola.

Eso Košíc: V súboji s Piešťanmi zlyhala Košiciam koncovka. „Oceliari“ vyslali na bránu súpera neuveriteľných 49 pukov, no do brány sa dostal len jeden jediný. O vylepšenie streleckej efektivity svojho tímu by sa mal postarať Adam Lapšanský, ktorý v aktuálnej sezóne patrí medzi najlepších hráčov svojho tímu a pred novým ročníkom zavítal do Košíc práve s úlohou strieľať čo najvyšší počet gólov.

Eso Nitry: Košice disponujú veľmi kvalitnou defenzívou a tak bude veľmi dôležité, aby „corgoni“ dokázali využiť svoje stopercentné „gólovky“. To by mal mať na starosti predovšetkým najlepší kanonier ligy Roman Tománek, ktorému v produktivite patrí s bilanciou 9+7 druhá priečka.

MHC Mountfield Martin – HK 36 Hant Skalica (17:30 hod)

Hokejisti Martina ani zďaleka neprežívajú vydarené obdobie. Po rozprávkovom vstupe do novej sezóny momentálne ťahajú nepriaznivú sériu šiestich prehier v rade. Šancu na reparát budú mať práve v utorok, keď sa na ich ľade predstaví s ôsmimi bodmi najhorší celok tabuľky z HK 36 Hant Skalica, ktorá je už niekoľko kôl beznádejne posledná a so Žilinou by mala bojovať o to, ktorý z tímov sa bude musieť na konci sezóny zúčastniť baráže. Ako sme už spomínali, Martin prežil vynikajúci štart do nového ročníka, v závere septembra ale poľavil a svoje nepresvedčivé výkony si preniesol aj do nového mesiaca. V utorok od 17:30 hod budú mať hráči spod Turca obrovskú šancu začať odznova. Na najlepšie štyri tímy tabuľky strácajú len päť bodov, čo rozhodne nie je ešte priepastný rozdiel.

Eso Martina: Veľmi dôležité bude, aby sa späť do hernej pohody dostali hlavní ťahúni martinskej ofenzívy. Útočný stroj Martinčanov sa akosi zadrhol, preto je dôležité, aby do útoku zavelila dlhoročná opora Jaroslav Markovič, ktorý je so 16 kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom svojho tímu.

Eso Skalice: Skalica v nedeľu pripravila o jeden bod Trenčanov a svojmu súperovi dokázala streliť štyri góly. Práve pomocou streleckej efektivity môže prekvapiť aj Martin. Veľmi dobrý duel odohral proti „vojakom“ útočník Tomáš Méry, ktorý by mohol v utorok potvrdiť svoju dobrú formu.

Dukla Trenčín – HK Poprad(17:30 hod)

Duel medzi Duklou Trenčín a popradskými „kamzíkmi“ vždy priniesol veľmi zaujímavý hokej a inak by tomu nemalo byť ani v utorok. Šiesta Dukla Trenčín privíta druhý Poprad, ktorý má v novej sezóne len tie najvyššie ambície a patrí medzi príjemné prekvapenie nového ročníka. Vo svojom prvom meraní síl dokázali hráči spod Tatier v domácom prostredí zdolať „vojakov“ pohodlne 4:1 a tak Dukla má svojmu súperovi čo oplácať. Trenčín má s 22 inkasovanými gólmi druhú najlepšiu defenzívu v lige, no zároveň aj druhý najslabší útok, v 12 dueloch strelil len 28 gólov. To neplatí o Popradčanoch, ktorí sa radia k štyrom celkom našej najvyššej hokejovej súťaže, ktoré v sezóne strelili viac ako 40 gólov. Uspeje opatrná Dukla alebo ofenzívny Poprad? To sa dozvieme už čoskoro.

Eso Trenčína: V drese Trenčína sa fantastickými výkonmi prezentuje letná posila Branislav Konrád, ktorý sa v novom ročníku radí medzi najväčšie opory svojho tímu. Jeho výkon v súboji s Popradom bude pre jeho celok kľúčový.

Eso Popradu: Jedným z najproduktívnejších hráčov slovenskej Tipsport extraligy je útočník Tomáš Sýkora, ktorý má na svojom konte šesť gólov a desať asistencií. V utorok by mal byť najväčšou hrozbou pre defenzívu súpera.

ŠHK 37 Piešťany – HC’05 Banská Bystrica (18:00 hod)

Hokejových priaznivcov s istotou zaujme aj meranie síl medzi Piešťanmi a Banskou Bystricou. Tieto dva celky si hokejky skrížia v novej sezóne prvýkrát, pretože domáci duel štvrtého kola, v ktorom „barani“ mali hostiť Piešťany bol preložený na 4. novembra 2014. Domáci „havrani“ budú mať v utorok dostatok sebavedomia na to, aby dokázali zdolať svojho súpera, v nedeľu totiž porazili lídra tabuľky z Košíc prekvapujúco 5:1 a domov si odviezli plný bodový zisk. Banská Bystrica pred očami svojich divákov zdolala Martin najtesnejším rozdielom 2:1 po predĺžení. Tento zápas nemá favorita a jeho vývoj sa určite oplatí sledovať.

Eso Piešťan: Útočník Dušan Pašek sa v nedeľu v starom známom prostredí košickej Steel Areny vybláznil na svojom predchádzajúcom zamestnávateľovi a Košiciam strelil hattrick. V utorok by mohol pokračovať vo svojom streleckom koncerte, všetci fanúšikovia z kúpeľného mesta si to s určitosťou želajú.

Eso Banskej Bystrice: Piešťany disponujú úctyhodnou ofenzívnou silou, s 45 strelenými gólmi sa môžu popýšiť druhým najlepším útokom ligy, preto bude veľmi dôležitý výkon gólmana Miiku Wiikmana, ktorý sa bude snažiť zastaviť rozbehnutých útočníkov Piešťan.

HKM Zvolen – MsHK Žilina(18:00 hod)

Žilina sa v nedeľu postarala o prekvapenie kola, keď sa ani za nepriaznivého stavu 4:1 nevzdala a po fantastickej záverečnej tretine, v ktorej zdolala Nitru 4:0 si na svoje konto pripísala cenné tri body po víťazstve 5:4 v riadnom hracom čase. Ani táto výhra jej ale nestačila na vylepšenie svojej pozície v tabuľke a stále jej patrí neatraktívna deviata priečka so sedembodovou stratou na ôsmy Martin. Táto strata by sa mohla po utorku ešte navýšiť, na Martinčanov čaká súboj s poslednou Skalicou a Žiline sa na ľade Zvolena nedávajú veľké šance. „Bryndziari“ majú na svojom konte 25 bodov, v tabuľke im patrí tretia priečka, popýšiť sa môžu najkvalitnejšou ofenzívou v lige, ktorá nastúpi proti najslabšej obrane slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Zvolen hrá v solídnej forme a súboj so Žilinou by pre neho nemal byť väčší problém. Zázraky sa dejú, Žilinčania sa o tom mohli presvedčiť na vlastnej koži v nedeľu...

Eso Zvolena: V posledných dueloch je najväčším ťahúňom ofenzívy Zvolena český legionár Kamil Brabenec, ktorý je s dvanástimi asistenciami najlepším playmakerom súťaže a so sedemnástimi kanadskými bodmi je taktiež najproduktívnejším mužom slovenskej extraligy.

Eso Žiliny: Štepán Novotný je so šiestimi gólmi najlepším strelcom svojho tímu. S ôsmimi bodmi mu taktiež v klubovej produktivite patrí veľmi slušné tretie miesto, v posledných zápasoch sa mu darí a tak sa na neho budú „vlci“ spoliehať s určitosťou aj na ľade Zvolena. 

Náš tip 

V našej tipovacej lige sme sa odhodlali k netradičnému tiketu, ktorý je zostavený len z jednotiek resp. víťazstiev domácich tímov. Zvolen s Martinom sú jednoznačnými favoritmi svojich zápasov a podľa mienky našej redakcie by mali tri body ostať doma aj v Piešťanoch, ktoré majú po víťazstve v Košiciach obrovské sebavedomie. Tri body by nemali ujsť ani „oceliarom“, ktorí budú hostiť Nitru a kolo „domácich“ by mali úspešne uzavrieť aj Trenčania, ktorí tak vrátia Popradčanom prehru z ich úvodného merania síl v novom ročníku.