Main Content

A kto potrestá UEFU ?

streda, 15. október 2014 23:55 | Autor: Jakub Mihálik

A kto potrestá UEFU ?
A kto potrestá UEFU ? | zdroj: © TASR

Reprezentácie Srbska a Albánska budú pravdepodobne čeliť prísnym sankciám za utorňajší incident kvalifikácie ME 2016. Odpočítané body, zavreté štadióny, finančné pokuty. Ale kto potrestá skutočného vinníka?

Komentár Jakuba Mihálika


Albánsko, či Srbsko? Srbsko, či Albánsko? Kto je na vine? Dohadovať sa o tom, kto môže za nedohratý zápas kvalifikácie, môžeme aj týždne, aj roky, no zatiaľ nám pravý vinník rozhoduje o trestoch pre tých, ktorí ani v otázke nemali byť. Ako je možné, že, ak kvalifikačný žreb vylúčil možnosť, aby sa stretol Gibraltar so Španielskom, nevylúčil aj možnosť stretnutia Srbska s Albánskom? Nechcem sa dotknúť gibraltarsko-španielskeho sporu, určite sú obe strany presvedčené o svojej pravde, no ich problém je oproti srbsko-albánskym treniciam len vzájomné ničenie pieskových báboviek na dvore za škôlkou.

“Futbal má spájať ľudí a do nášho športu by sa nemala miešať politika”, vyhlásil Don Miguel Platini a jeho crew z mexickej telenovely, ktorí si romanticky vysnili zo svojich pohodlných kresiel ďaleko od Balkánu, že kvalifikačný súboj Srbsko – Albánsko obe strany spriatelí a na Balkáne budú všetci žiť šťastne, až kým nato nezabudnú.  Futbal má spájať ľudí, určite. No možno vás aj pána Platiniho šokujem, ak poviem, že na niektoré problémy ani UEFA nestačí.

Už keď som sledoval žreb kvalifikácie ME 2016, bolo mi jasné. Bolo to jasné všetkým, okrem romantikov vo Švajčiarsku. K tomuto nemalo dôjsť. A ak k tomu došlo, zápasy sa mali hrať na neutrálnej pôde. Srbov aj Albáncov je však všade v Európe dosť a určite by si našli cestu, takže … k tomuto nemalo dôjsť. Je jednoznačným pochybením UEFA, že takúto kvalifikačnú dvojicu povolili. Nie, nič vážne sa nestalo, ale to len vďaka prozreteľnosti srbských organizátorov, ktorí zakázali účasť hosťujúcich fanúšikov. Nechcem si predstaviť, čo by sa v grobarskom pekle dialo, ak by na štadióne Partizanu boli aj albánski fanúšikovia.

UEFA možno tento incident vyrieši šalamúnsky. Ale čo s odvetou? Ak odoberú niektorému, či obidvom, tímu body, stane sa to automaticky aj v odvete? Načo sa potom tie zápasy hrajú? Aby oba tímy prišli o možnosť postúpiť? Rozumný ťah. Z tohto incidentu nemôžu oba tímy vyjsť spokojné. A nenávisť sa prehlbuje. Kontraproduktívnosť, či ako sa tomu hovorí.

UEFA a celý futbalový svet, ktorý o Balkáne vie asi len to, že tam majú Balkánsky syr, pekné baby a ktosi tam kedysi bojoval, teraz metá blesky. Vraj toto na futbal nepatrí. Škandál! Metať blesky by sa mali však iným smerom. Smerom k pštrosovi menom UEFA, ktorý pred tým, že by mohlo existovať niečo viac ako futbal, vopchal hlavu do piesku.