Main Content

ANALÝZA: 14. kolo slovenskej Tisport extraligy (17.10.)

piatok, 17. október 2014 10:10 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 14. kolo slovenskej Tisport extraligy (17.10.)
ANALÝZA: 14. kolo slovenskej Tisport extraligy (17.10.) | zdroj: © TASR

V piatok sedemnásteho októbra pokračuje naša najvyššia hokejová súťaž svojim štrnástym kolom. Udržia si Košice pozíciu lídra alebo ich na čele tabuľky vystrieda jeden z dvojice Poprad – Zvolen? Aj tieto otázky rozlúštia piatkové súboje slovenskej Tipsport extraligy.

HK Nitra – HKM Zvolen (17:00 hod)

O sedemnástej hodine odštartuje štrnáste kolo mimoriadne atraktívnym súboj medzi vicemajstrom z Nitry a aktuálne tretím najlepším celkom tabuľky z HKM Zvolen. Tohtoroční porazení finalisti majú v novej sezóne na svojom konte 22 bodov, čo stačí na piate miesto. „Corgoni“ však majú s určitosťou vyššie ciele a budú sa snažiť o posun v tabuľke. Hosťujúci „bryndziari“ majú zasa na dosah prvú priečku v tabuľke, keď na prvé Košice strácajú Zvolenčania len 2 body. V piatok proti sebe nastúpia ofenzívne ladené tímy, čo dosvedčuje aj skóre oboch aktérov duelu. Nitra v novom ročníku nastrieľala svojim súperom 44 gólov a inkasovala dokonca ešte o jeden viac. Zvolenčania majú s 53 strelenými gólmi najlepší útok ligy, no v defenzíve to už nie je také ružové, gólman spod Pustého hradu vyberal puk zo svojej siete už 44-krát. Zápas nemá favorita a rozhodne by mal patriť medzi ozdoby štrnásteho kola.

Eso Nitry: Pod Zoborom to bude súboj najlepších kanonierov ligy. Na nitrianskej strane bude stáť skúsený Roman Tománek, ktorý má na svojom konte 9 úspešných streleckých zárezov. Na jeho kanonierske schopnosti sa budú spoliehať Nitrania aj v piatok.

Eso Zvolena: Na druhej strane klziska sa o strelenie gólu bude s určitosťou neodbytne pokúšať Radovan Puliš, ktorému s deviatimi gólmi patrí v tabuľke strelcov spoločne so spomínaným Romanom Tománkom a krídelníkom Martina Jaroslavom Markovičom pozícia najlepšieho strelca ligy.

HK Poprad – MHC Mountfield Martin (17:00 hod)

Ako sme už avizovali, o pozíciu lídra pred nedeľňajším kolom budú v piatok bojovať aj Popradčania. Hokejistom spod Tatier aktuálne patrí druhé miesto v tabuľke so ziskom 28 bodov v 14 dueloch a na vedúcich „oceliarov“ z Košíc strácajú len dva body. „Kamzíci“ ale neberú proti trápiacemu sa Martinu nič iné len tri body. Na popradskom zimáku sa totiž predstaví celok, ktorý sa v úvode sezóny radil medzi milé prekvapenia, no pod Tatry zavíta s povesťou tímu, ktorý prehral sedem zápasov v rade. Naopak, Popradčania okúsili trpkosť prehry v piatich októbrových dueloch len raz a aj vďaka tejto sérii sa môžu tešiť druhej pozícii v tabuľke. V prípade prehry Košíc a plného bodového zisku proti Martinu by sa mali dostať na prvé miesto v tabuľke.

Eso Popradu: Veľmi dôležitým hráčom pre popradský celok bude v piatok skúsený matador Arne Kroták. Jeho kvality často prevyšujú oveľa mladších protihráčov a aj v aktuálnej sezóne sa radí s 10 kanadskými bodmi medzi najproduktívnejších hráčov popradského tímu.

Eso Martina: Skvelo fungujúci stroj sa zrazu zadrhol a vedeniu martinského celku sa zatiaľ nedarí ho opraviť. Niekoľkonásobné zaváhania v rade by aspoň z časti mohla odčiniť veľmi cenná výhra na ľade Popradu. Pod Tatrami ale bude Martin potrebovať predovšetkým čo najlepší výkon svojho brankára Jakuba Čecha, ktorý tak bude najdôležitejšou persónou martinského celku v piatkovom súboji.

MsHK Žilina – Dukla Trenčín(17:30 hod)

Zaujať môže aj duel trápiacich sa tímov Žiliny a Dukly Trenčín. Domáci „vlci“ sa síce v nedeľu postarali o obrovské prekvapenie a z ľadu Nitry si po fantastickom obrate odviezli tri body, no podľa všetkého to bol len čiastkový úspech, ktorý sa zrejme tak skoro nezopakuje a o pár dní na to, sa „vlci“ ocitli na poslednom mieste tabuľky. V štrnástich stretnutiach si na svoje konto pripísali len desať bodov. „Vojakom“ sa darí o niečo viac, bodov pozbierali dvakrát toľko ako ich piatkový súper, čo stačí na šiestu priečku v tabuľke, no očakávania pod hradom Matúša Čáka sú oveľa vyššie a herný prejav trenčianskeho tímu je zatiaľ obrovským sklamaním. Trenčín sa bude snažiť posunúť v tabuľke vyššie, veď na najlepšie kvarteto slovenskej súťaže stráca len 3 body, niet pochýb o tom, že do Žiliny pocestuje s cieľom zvíťaziť, hoci už nemôže rátať so službami krídelníka Branka Radivojeviča, ktorý sa stal novou posilou Liberca. 

Eso Žiliny: Žilinčania majú vo svojom kádri niekoľko veľmi kvalitných útočníkov. Jedným z nich je Čech Martin Procházka, ktorý je s jedenástimi bodmi druhým najproduktívnejším hráčom svojho tímu a v súboji s Trenčínom by mal patriť medzi najväčšie opory svojho celku.

Eso Trenčína: Žilina má na svojom konte 33 gólov, čo je dokonca o štyri viac ako Trenčania. Základom trenčianskeho úspechu by mohol byť výkon gólmana Branislava Konráda, ktorý v novej sezóne patrí medzi absolútnu brankársku špičku slovenskej Tipsport extraligy.

HC’05 Banská Bystrica – HC Košice (17:30 hod)

Pozornosť divákov sa upriamuje do Brezna, kde Banská Bystrica bude hostiť prvé Košice, ktoré ako prvý tím získali v novom ročníku 30 bodov. Podarilo sa im to po 13 dueloch a na svojom konte majú zatiaľ len jednu jedinú prehru v riadnom hracom čase. „Barani“ sa vezú na víťaznej vlne, zvíťazili už trikrát po sebe, keď postupne zdolali Trenčín, Martin a Piešťany. Zálusk si s určitosťou robia aj na skalp lídra tabuľky. „Oceliari“ sa budú chcieť s určitosťou taktiež vytiahnuť na svojho súpera, s ktorým vždy odohrajú veľmi zaujímavé duely. Košičania disponujú s 21 inkasovanými gólmi najlepšou obranou v lige, ktorú sa bude snažiť prekonať tretí najlepší útok v slovenskej najvyššej hokejovej súťaži.  V Brezne sa fanúšikovia majú na čo tešiť, atraktívny duel s Košicami by na štadión mal pritiahnuť čo najviac divákov.

Eso Banskej Bystrice: Ťažko zdolateľnú defenzívu Košíc sa bude snažiť prekonať najproduktívnejší hráči Banskobystričanov Petr Kafka, ktorý má na svojom konte po 12 odohraných dueloch 14 kanadských bodov a s ôsmimi gólmi je najlepším kanonierom svojho tímu.

Eso Košíc: Kto iný by mal byť najväčšou oporou Košíc, ak nie Marcel Melicherčík – líder brankárskych štatistík v počte čistých štítov, v priemere inkasovaných gólov a taktiež v percentuálnej úspešnosti zákrokov.

ŠHK 37 Piešťany – HK 36 Hant Skalica (18:00 hod)

Piaty zápas piatkového programu budú hostiť hokejisti Piešťan, ktorí na svojom ľade privítajú Skalicu, ktorá sa v posledných kolách pozviechala, svojim súperom bola vyrovnaným súperom a hneď sa dostavili aj prvé výsledky – Skalica sa odpútala z chvosta tabuľka a momentálne jej s jedenástimi bodmi patrí deviata priečka so šesťbodovou stratou na ôsme miesto, ktoré zaručuje účasť v play-off. Piešťany sú na tom o niečo lepšie, v tabuľke im patrí siedma priečka so ziskom 19 bodov. V posledných dueloch odohrali kvalitné zápasy a sú jasnými favoritmi piatkového súboja. „Havranom“ neostáva nič iné, len naplniť papierové predpoklady.

Eso Piešťan: Medzi najdôležitejších hráčov Piešťan v novej sezóne patrí Tibor Kutálek, na ktorého sa budú hráči z Piešťan opierať aj v piatok. Kutálek prišiel do kúpeľného mesta práve zo Skalice a v prvom vzájomnom súboji na ľade Skalice sa prezentoval jednou asistenciou.

Eso Skalice: Petr Stloukal prežil v utorok na ľade Martina fantastický zápas, keď sa gólom a tromi asistenciami podieľal na všetkých góloch svojho tímu. „Záhoráci“ veria, že si túto skvelú formu privezie aj do Piešťan.

Náš tip

V našej tipovacej lige odporúčame tipovať domáce víťazstva Piešťan a Popradu, ktorí sú jednoznačnými favoritmi svojich zápasov. V ostatných zápasoch sme sa zamerali na počet strelených gólov v zápase. Duel Banskej Bystrice s Košicami a Nitry so Zvolenom by sa podľa našej mienky mal skončiť s minimálne šesťgólovým skóre a preto odporúčame tipovať 5,5+. Naopak, v súboji Žiliny s Trenčínom očakávame maximálne päť gólov (5,5-).