Main Content

ANALÝZA: 15. kolo slovenskej Tipsport extraligy (19.10.)

nedeľa, 19. október 2014 11:47 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 15. kolo slovenskej Tipsport extraligy (19.10.)
ANALÝZA: 15. kolo slovenskej Tipsport extraligy (19.10.) | zdroj: © TASR

Naša najvyššia hokejová súťaž pokračuje 15. kolom, v ktorom budú opäť na diaľku súperiť o prvú priečku dva východniarske celky. Ktorému tímu bude patriť líderská pozícia v úvode nového týždňa? Podarí sa dostať Martinu z hlbokej krízy? Aj na tieto otázky dostaneme odpoveď v nedeľňajších zápasoch slovenskej Tipsport extraligy.

HC’05 Banská Bystrica – HK Nitra (17:00 hod)

Banská Bystrica v piatok konečne otvorila brány svojho zrekonštruovaného domovského stánku, no pred očami svojich divákov nedokázala streliť ani jeden gól a s majstrovskými Košicami prehrala najtesnejším rozdielom 0:1. V nedeľu budú mať Banskobystričania šancu na reparát. V svojej vynovenej aréne privítajú celok vicemajstra z Nitry, ktorého v prvom vzájomnom dueli zdolali po divokej gólovej prestrelke 6:4 a spod Zobora si odviezli tri body. Banská Bystrica je momentálne v tabuľke na piatom mieste a na štvrté miesto, kde sa vyhrieva práve dnešný súper „baranov“, stráca len dva body. Domáci hráči spravia všetko pre to, aby „corgoňov“ zdolali v riadnom hracom čase a zaradili sa tak do kvarteta najlepších tímov slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. S Nitrou to ale Bystričania určite nebudú mať ľahké. „Corgoni“ posilnení hladkým piatkovým víťazstvom nad nepríjemným súperom zo Zvolena v pomere 6:2 si trúfajú na ďalší plný bodový zisk. Tento súboj nemá favorita a mal by patriť medzi ozdoby pätnásteho kola.

Eso Banskej Bystrice: Podľa všetkého dnešný duel rozhodnú brankári. Ktorý z gólmanov podá v zápase lepší výkon a dokáže lepšie odolávať streleckým pokusom súpera, toho klub zvíťazí. Za kľúčového muža BB tak menujeme brankára Miikka Wiikmana.

Eso Nitry: V novej sezóne v bránkovisku Nitry vystriedal famózneho Roberta Kristana osvedčený Čech Vlastimil Lakosil, ktorý sa ale v novej sezóne nepotýka s najlepšou formou, no všetci spod Zobora veria, že v dueli s Banskou Bystricou podrží svoj tím a pripíše si na svoje konto šiestu výhru v sezóne.

HC Košice – HK 36 Hant Skalica (17:00 hod)

Košice v ôsmom kole zdolali Skalicu na jej ľade jednoznačne 4:0 a odviezli si domov tri body. Rovnaký priebeh zápasu sa očakáva aj po 24 dňoch, keď na ľad Steel Areny vykorčuľujú Záhoráci, ktorí by mali byť pre obhajcu titulu ľahkým sústom. Aktuálny líder tabuľky disponuje najlepšou obranou v lige, zatiaľ čo Skalica má s 30 strelenými gólmi najhoršiu ofenzívu. Hostia síce v posledných dueloch preukázali herné i výsledkové zlepšenie a od ôsmeho miesta ich delí len trojbodová strata, Košice sú jednoznačným favoritom zápasu a bez väčších problémov by im v tabuľke mali pribudnúť ďalšie tri body za víťazstvo v riadnom hracom čase.

Eso Košíc: V spomínanom súboji Skalice s Košicami (0:4) sa jedným gólom a asistenciou prezentoval krídelník Gabriel Spilar. Agilný útočník je s dvanástimi kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom svojho tímu a „oceliari“ sa o neho budú opierať aj v dnešnom súboji.

Eso Skalice: Naopak, Skalica prišla o jednu z najväčších opôr Reného Školiaka, ktorý odišiel na mesačnú skúšku do Slavie Praha. V útoku Záhorákov hrá momentálne prím útočník Petr Stloukal, ktorý mal v posledných zápasoch veľkú formu a presadiť sa bude chcieť aj proti východniarom.

ŠHK 37 Piešťany – HK Poprad (17:00 hod)

Prvý duel medzi Popradom a Piešťanmi nemal favorita a z víťazstva sa napokon po výsledku 2:1 radovali domáci hráči spod Tatier. Tí ale budú v 15. kole vystupovať ako hostia, ktorí budú v kúpeľnom meste bojovať o zisk troch bodov a teoretickú šancu na posun v tabuľke na prvé miesto. Na lídra z Košíc totiž v tabuľke strácajú dva body. „Kamzíci“ prežívajú vskutku vydarené obdobie, ťahajú sériu štyroch víťazstiev v rade a v mesiaci október prehrali len raz s Nitrou. „Havrani“ patrili dlho medzi outsiderov súťaže, no po posilnení ofenzívy sa výkony Piešťan pozdvihli a hoci im v tabuľke patrí siedme miesto, na štvrtú Nitru strácajú len tri body. Zápas medzi Piešťanmi a Popradom tak sľubuje kvalitný hokej a obaja títo súperi si na ľade s určitosťou nič nedarujú. Tento zápas budete môcť od 16.50 hod sledovať aj na obrazovkách Dvojky.

Eso Piešťan: V úvode sezóny po nepresvedčivých výkonoch sa rozhodlo vedenie Piešťan konať a do tímu priviedlo Rastislava Konečného a niekdajšieho útočníka Košíc Dušana Pašeka. Tento ťah vyšiel manažmentu „havranov“ dokonale. Obaja hráči sa zaradili medzi kľúčové postavy tímu a Pašek je so 14 kanadskými bodmi najproduktívnejším mužom tímu, pričom má oproti ostatným svojim spoluhráčom o tri či štyri štarty menej.

Eso Popradu: Na koho iného by sa mali Popradčania spoliehať, ak nie na svojho najproduktívnejšieho hráča Tomáša Sýkoru, ktorý má na svojom konte 16 kanadských bodov za šesť gólov a desať asistencií a v celkovej produktivite ligy mu patrí výborná šiesta priečka.

MHC Mountfield Martin – MsHK Žilina (17:00 hod)

Hokejisti MHC Mountfield Martin sa naďalej nedokážu pozviechať a piatková prehra 4:1 v Poprade bola pre hráčov spod Turca už ôsmou v rade. Vedenie klubu sa tak rozhodlo prijať razantné opatrenia a trénerskú lavičku Martina opustila dvojica Daniel Babka – Branislav Stolárik. Pri trénerskom kormidle ich vystrieda trojlístok Jaroslav Török, Andrej Novotný a Michal Beran. Aspoň z časti si svojich fanúšikov udobriť môžu v nedeľu, keď na svojom ľade privítajú poslednú Žilinu. „Vlci“ sa síce niekoľko kôl držali na deviatom mieste, čo by znamenalo, že by sa vyhli baráži, no zlepšené výkony Skalice ju opäť odsunuli na poslednú priečku, ktorú jej pred začiatkom sezóny predpovedala zrejme celá hokejová verejnosť. Martin mal skvelú štart do sezóny, no spomínaná nepriaznivá séria prehier ho zbrzdila a v súčasnosti mu patrí so sedemnástimi bodmi ôsme miesto v tabuľke. Martin si týmto herným výpadkom výrazne sťažil situáciu, na siedme Piešťany stráca už päť bodov a ak sa chce vrátiť na popredné pozície v tabuľke, bude musieť začať vyhrávať. Ideálnu príležitosť má dnes proti Žiline, ktorá má po 15 odohraných dueloch na svojom konte len tri víťazstvá.

Eso Martina: V úvode sezóny sa v parádnej forme prezentoval útočný trojlístok Martina Markovič – Galamboš – Varga. Prvý menovaný je naďalej ťahúňom svojho tímu, no Galamboš s Vargom mierne poľavili a práve od týchto hráčov sa očakáva, že opäť začnú strieľa góly. Výraznejšie bodov presadiť by sa dnes mohol Tibor Varga, ktorý má po pätnástich zápasoch na svojom konte 14 kanadských bodov.

Eso ŽIliny: Žilina vyšla naposledy strelecky naprázdno a tak pochopiteľne prehrala s Trenčínom 0:2. Martin disponuje kvalitnou palebnou silou a taktiež solídnou obranou, pre „vlkov“ tak bude veľmi dôležitý výkon brankári Karola Križana, ktorý by mohol pre svoj tím vďaka kvalitnému výkonu medzi tromi žrďami ukoristiť na ľade zdecimovaného súpera nejaký ten bod.

Dukla Trenčín – HKM Zvolen (17:00 hod)

Aj v Trenčíne sa majú na čo tešiť. Domáci „vojaci“ privítajú pred očami svojich divákov tretí najlepší tím tabuľky HKM Zvolen, ktorý má v novej sezóne len tie najvyššie ambície. Trenčín po nevydarenej sezóne hlásil návrat na vrchné priečky v tabuľke a zatiaľ to s Trenčanmi nevyzerá vôbec zle. V tabuľke im patrí šiesta priečka, čo nie je vzhľadom na minimálne rozostupy v tabuľke zlé umiestnenie. Dukla si v šiestom kole dokázala poradiť s „bryndziarmi“ a pod Pustým hradom zvíťazila 1:0 po samostatných nájazdoch. Zvolenčania tak Trenčínu majú čo oplácať. Spoliehať sa budú predovšetkým na svoju palebnú silu. „Bryndziari“ majú s 55 strelenými gólmi najlepší útok v lige, Trenčín sa zasa môže popýšiť druhou najlepšou obranou v súťaži s 24 inkasovanými gólmi. Pod hradom Matúša Čáka by sa mal od sedemnástej hodiny hrať prvotriedny hokej, v ktorom sa môže stať čokoľvek. Šance na trojbodový zisk majú oba tímy.

Eso Trenčína: Pred piatkovým duelom Trenčína v Žiline sme za eso tímu označili gólmana Branislava Konráda, ktorý proti „vlkom“ exceloval a vychytal shutout a potvrdil, že sa radí medzi najlepších brankárov súťaže. Aj v dnešnom súboji bude jeho výkon maximálne dôležitý.

Eso Zvolena: Defenzíva Zvolena na tom nie je najlepšie a tak sa Zvolen bude opäť spoliehať na svoju skvelú ofenzívu. V desiatke najproduktívnejších hráčov súťaže nájdeme hneď troch Zvolenčanov, z toho Kamilovi Brabencovi s Radovanom Pulišom patrí prvá resp. druhá priečka v produktivite. Prvý menovaný je jedným z najdôležitejších hráčov svojho tímu a ťahúňom zvolenskej ofenzívy. Na svojom konte má 20 kanadských bodov, čo znamená, že má obdivuhodný 36%-tný podiel na všetkých góloch svojho tímu.

Náš tip

Aj tipy 15. kola si môžete bezplatne zatipovať v našej tipovacej lige, kde odporúčame tipovať domáce víťazstvá Košíc a Martina, ktorí by nemali mať väčšie problémy s celkami Skalice resp. Žiliny. V súboji Piešťan s Popradom očakávame víťazstvo hostí, ktorí majú vynikajúcu formu a budú ju chcieť potvrdiť aj v kúpeľnom meste. V zápase Trenčína so Zvolenom budú dominovať obrany oboch tímov a pod hradom Matúša Čáka by nemalo padnúť viac ako 5 gólov. Naopak, v Banskej Bystrici očakávame gólové hody. Strelci Bystrice a Nitry by mali v zápase streliť minimálne 6 gólov.