Main Content

ANALÝZA: Neftechimik Nižnekamsk – HC Slovan Bratislava (22.10.)

streda, 22. október 2014 10:17 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Neftechimik Nižnekamsk – HC Slovan Bratislava (22.10.)
ANALÝZA: Neftechimik Nižnekamsk – HC Slovan Bratislava (22.10.) | zdroj: © TASR

Po prerušení nepriaznivej sérii štyroch prehier v rade sa hokejisti HC Slovan Bratislava budú snažiť ukoristiť body aj na ľade Neftechimiku Nižnekamsk, kde odohrajú svoj štvrtý duel zo svojho októbrového päťzápasového tripu na klziskách súperov. Podarí sa zverencom Petriho Matikainena uspieť?

Zápas sa začína o 17:00 hod!

Neftechimik Nižnekamsk prežíva jednu z najhorších sezón vo svojej histórii. Vlani hráči ruského mančaftu obsadili celkové 25. miesto a vyhliadky na zlepšenie tohto umiestnenia v aktuálnom ročníku nie sú veľké. Po sedemnástich odohraných dueloch im v tabuľke Východnej konferencie patrí predposledná priečka a so ziskom 15 bodov sú tretím najhorším klubom Kontinentálnej hokejovej ligy. Nižnekamsk sa tak potáca na konci tabuľky a hrdý nemôže byť ani na svoju výkonnosť z posledných zápasov. V posledných ôsmich stretnutiach totiž zvíťazil len raz.

Jednou z príčin nepresvedčivých výkonov Neftechimiku sú nevyrovnané výkony gólmanov VillehoKolppanenaAlexandra Sudnicyna, ktorí v novej sezóne zasiahli zhodne do deviatich súbojov. Lepšími štatistikami sa môže popýšiť druhý menovaný s 90,3% úspešnosťou zásahov a v priemere inkasuje až 3,65 gólov na zápas. Ešte horšie je na tom jeho fínsky kolega s 88,2% a priemerom 3,71.

V defenzíve sa najviac darí Alexandrovi Jevsejenkovovi, ktorý má na svojom konte 10 kanadských bodov za bilanciu 1+9. Mimoriadne dôležitý pre svoj tím je aj Fín Teemu Eronen, ktorý je s vyše 23-minútovým ice-timeom najvyťaženejším hráčom svojho tímu. Obrane Nižnekamsku však chýba kvalita o čom svedčí druhý najvyšší počet inkasovaných gólov – 66.

Najproduktívnejším hráčom tímu je americký krídelník Dan Sexton, ktorý má na svojom konte 16 kanadských bodov za sedem gólov a deväť asistencií. V štatistike ho nasledujú Pjotr Chochrjakov, Tim Stapleton, Jegor Milovzorov Maxim Rybin. Nižnekamsk disponuje solídnou ofenzívou, útočníci Neftechimiku nastrieľali svojim súperom o sedme gólov viac ako „belasí“. Hosťujúcich hráčov môže tešiť fakt, že Neftechimik nemôže rátať s dvojicou zranených hráčov Sextonom a Zdunovom, ktorí sú zapísaní na listine zranených hráčov.

Súpiska Neftechimiku Nižnekamsk:
Brankári: Ivan Fedotov, Ville Kolppanen, Alexander Sudnicyn
Obrancovia: Nikolaj Belov, Maxim Berezin, Ilšat Bilalov, Alexander Bryncev, Teemu Eronen, Alexander Guskov, Stanislav Kalašnikov, Dmitrij Kosmačjov, Alexander Jevsejenkov
Útočníci: Stanislav Alševskij, Jaroslav Alševskij, Josh Hennessy, Pjotr Chochrjakov, Gleb Klimenko, Alexander Koroljuk, Pavel Kulikov, Jegor Milovzorov, Andrej Mnichovič, Igor Polygalov, Maxim Rybin, Dan Sexton, Tim Stapleton, Andrej Stepanov, Maxim Truňov, Sergej Tverdochlebov, Pavel Zdunov, Michail Žukov

Slovan má síce o osem bodov v tabuľke viac ako jeho stredajší súper, no hráčom z metropoly Slovenska to stačí na priemerné jedenáste miesto v tabuľke Západu. Aktéri tohto stretnutia majú medzi sebou veľmi vyrovnanú bilanciu. Slovan odohral s Nižnekamskom štyri zápasy, na svoje konto si pripísal jedno víťazstvo v riadnom hracom čase, jedno víťazstvo po samostatných nájazdoch, a jednu prehru po predĺžení a jednu po shotooutoch. So svojím dnešným súperom ešte v riadnom hracom čase neprehrali.

Slovan disponuje taktiež dvojicou brankárov, ktorí sa v bránkovisku pravidelne točia. Naposledy dostal dôveru fínskeho kouča Petriho Matikainena Švéd Johan Backlund, ktorý vyložene nesklamal a najdôležitejšie bolo, že „belasých“ doviedol k cennému zisku dvoch bodov po víťazstve 4:3 po samostatných nájazdoch na ľade Jugry Chanty-Mansijsk. Zápas zo striedačky sledoval jeho kolega Jaroslav Janus.

Prvý bod v sezóne si v pondelok na svoje konto pripísal zadák Vladimír Mihálik, ktorý strelil veľmi dôležitý gól. Smutné však je, že bilancia 1+0 mu stačí na štvrtú priečku v tímovej produktivite bekov. Tej kraľuje šesťbodový Michal Sersen, ktorý je zároveň najvyťaženejším obrancom slovenského mančaftu.

Najdôležitejším hráčom a zároveň aj najproduktívnejším je slovenský reprezentačný krídelník Ladislav Nagy, ktorý v doterajšom priebehu KHL pozbieral 19 kanadských bodov v 17 stretnutiach. Na dvojcifernú kvótu bodov sa okrem Nagya dostal zatiaľ len Slovinec Žiga Jeglič, ktorý so svojím krajanom Rokom Tičarom patria k tomu lepšiemu v bratislavskom tíme. Ostatné výkony hráčov sú sklamaním a ak chce Slovan pomýšľať na postup do play-off, výkonnosť viacerých hráčov bude musieť rapídne stúpnuť.

Náš tip

Slovan posilnený víťazstvom v Jugre sa v stredu postaví nevýraznému tímu, ktorý nie je rozhodne nezdolateľný. Ak chce dokázať, že to s účasťou vo vyraďovacej časti myslí vážne, podobných súperov musí zdolať. Naša redakcia „belasým“ verí a v našej tipovacej ligeodporúča tipovať dvojku resp. víťazstvo Slovana s kurzom pohybujúcim sa na hodnote 2,50.