Main Content

ANALÝZA: 17. kolo slovenskej Tipsport extraligy (26.10.)

nedeľa, 26. október 2014 10:20 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 17. kolo slovenskej Tipsport extraligy (26.10.)
ANALÝZA: 17. kolo slovenskej Tipsport extraligy (26.10.) | zdroj: © TASR

A po dni voľna tu máme opäť našu najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž, ktorá nám v nedeľňajšom sedemnástom kole predvedie ďalších päť zápasov, z toho jeden budú môcť hokejoví priaznivci sledovať aj v televíznom prenose. Podarí sa Martinu na domácom ľade skoncovať s nepriaznivou sériou prehier? Natiahnu Košičania svoju sériu štyroch víťazstiev v rade?

HK 36 Hant Skalica – HK Nitra (17:00 hod)

Hokejisti HK 36 Hant Skalica sú vo veľmi ťažkej situácii. Výkonnosť niektorých hráčov nie je dostatočná na to, aby sa Záhoráci vôbec mohli odlepiť od poslednej priečky v tabuľke. Po sedemnástich stretnutiach má HK 36 na svojom konte len 14 bodov za štyri víťazstvá a so 61 inkasovanými gólmi má zároveň najhoršiu obranu v súťaži. Skalica prehrala už tri zápasy a ak sa naplnia papierové predpoklad po nedeli to budú už štyri zápasy. Do Hant Areny totiž zavíta vicemajster Slovenska z Nitry, ktorému v súčasnosti patrí v tabuľke piata pozícia so ziskom 28 bodov. „Corgoni“ prehrali štyri z posledných šiestich duelov, no  naďalej sa radia medzi to lepšie, čo v našej lige máme a sú favoritmi dnešného stretnutia. Spoliehať sa budú predovšetkým na svoju ofenzívu, ktorá je s 56 strelenými gólmi štvrtou najlepšou v lige.

Počet strelených gólov: 31 – 56
Počet inkasovaných gólov: 61 – 55
Počet bodov: 14 – 28
Umiestnenie v tabuľke: 10. – 5.
Úspešnosť v presilových hrách: 11,76% - 12,68%
Úspešnosť v oslabení: 83,95% - 77,78%
Najproduktívnejší hráč: Petr Stloukal 12b (4+8) – Roman Tománek 22b (12+10)

HC’05 Banská Bystrica – HK Poprad (17:00 hod)

Šláger kola sa uskutoční v Banskej Bystrici, kde tretí celok HC’05 bude hostiť druhý Poprad, ktorý má pred svojím dnešným súperom v tabuľke šesťbodový náskok. Žreb nadelil „kamzíkom“ veľmi náročný program. V štvrtok sa pod Tatrami prezentovali hráči slovenskej „dvadsiatky“, tých Popradčania vyprevadili domov debaklom 7:2, no o deň na to sa už museli pasovať s aktuálnym lídrom tabuľky z Košíc, ktorému podľahli najtesnejším rozdielom 1:2. O dva dni neskôr si Poprad musí zmerať sily s ďalším veľmi kvalitným celkom Banskej Bystrice, ktorý po slabšom úvode sezóny sa radí medzi hlavných kandidátov na zisk majstrovského titulu a má len tie najvyššie ambície. Každý Banskobystričan by si tento súboj nemal nechať ujsť, bude to zápas, v ktorom nepoznáme favorita a svojou kvalitou určite zaujme aj nezainteresovaného diváka.

Počet strelených gólov: 55 – 61
Počet inkasovaných gólov: 40 – 35
Počet bodov: 31 – 37
Umiestnenie v tabuľke: 3. – 2.
Úspešnosť v presilových hrách: 14,08% - 21,43%
Úspešnosť v oslabení: 84,51% - 90,00%
Najproduktívnejší hráč: Petr Kafka 17b (10+7) – Tomáš Sýkora 19b (8+11)

ŠHK 37 Piešťany – HKM Zvolen (17:00 hod)

Ďalší atraktívny uel na nás čaká v Piešťanoch, kde sa predstavia dve z troch najútočnejšie ladených tímov našej najvyššej hokejovej súťaže. Piešťany majú tretí najlepší útok ligy s 59 strelenými gólmi, zvolenskí útočníci dokázali streliť o dva presné zásahy viac a o pozíciu najlepšieho útoku sa delí s Popradom. Piešťanom sa v novom ročníku nedarí podľa ich predstáv a s 22 bodmi v tabuľke im patrí siedma priečka. Na štvrté miesto, ktoré „havranom“ patrilo vlani na konci základnej časti hráči z kúpeľného mesta strácajú už deväť bodov. Všetko nasvedčuje tomu, že to pre Piešťany zrejme nebude až taký úspešný ročník. Skomplikovať cestu za vyššími priečkami v tabuľke môže Piešťanom štvrtý Zvolen, ktorý má vo svojich radoch mimoriadne talentovaných útočníkov, ktorí bez problémov dokážu nastrieľať svojmu súperovi aj päť gólov. Oba tímy sa spoliehajú na svoju ofenzívu, keďže ich obrany patria medzi to slabšie v slovenskej súťaži. Tento duel tak môžu rozhodnúť aj vylúčenia. V štatistikách presiloviek aj oslaboviek sú na tom lepšie domáci hráči. Vzhľadom k nevyspytateľnosti zvolenského tímu ale ťažko predpovedať či to bude na rozbehnutých „bryndziarov“ stačiť.

Počet strelených gólov: 59 – 61
Počet inkasovaných gólov: 58 – 57
Počet bodov: 22 – 31
Umiestnenie v tabuľke: 7. – 4.
Úspešnosť v presilových hrách: 21,43% - 18,31%
Úspešnosť v oslabení: 83,64% - 83,33%
Najproduktívnejší hráč: Dušan Pašek 16b (7+9) – Radovan Puliš 23b (13+10)

MHC Mountfield Martin – Dukla Trenčín (17:00 hod)

Od 16:50 hod majú možnosť televízni fanúšikovia sledovať na Dvojke priamy prenos stretnutia medzi MHC Mountfield Martin a Duklou Trenčín. Tieto vyše sto kilometrov od seba vzdialené mestá sa budú biť o každý kúsok ľadu. Domáci Martinčania so sebou ťahajú čoraz medializovanejšiu negatívnu sériu desiatich prehier v rade a zrejme ak majú skutočný záujem zachrániť si sezónu, budú musieť čo najskôr zapnúť na plné obrázky a začať víťaziť nad akýmkoľvek súperom. Strata hráčov spod Turca na ostatné tímy v tabuľky začína byť priepastná, zatiaľ čo k nižším priečkam v tabuľke majú hráči Martina čoraz bližšie a bližšie. Trenčínu patrí v tabuľke solídna šiesta priečka s vyhliadkami na lepšie umiestnenie, no to by museli „vojaci“ podávať oveľa stabilnejšie výkony. O čom svedčí aj ich momentálna forma: prehra-výhra-výhra-prehra-výhra-prehra... Hokejisti Dukly si nedokážu udržať stabilnejšiu výkonnosť, čo je veľká škoda, pretože nebyť zbytočných strát bodov, Trenčania sa mohli pokojne vyhrievať na treťom či štvrtom mieste tabuľky. Dukla sa bude spoliehať na svoju druhú najlepšiu obranu v súťaži, Martinčania zrejme na svojho gólmana Jakuba Čecha a najproduktívnejšie trio Markovič – Varga – Galamboš.

Počet strelených gólov: 37 – 37
Počet inkasovaných gólov: 50 – 30
Počet bodov: 17 – 27
Umiestnenie v tabuľke: 8. – 6.
Úspešnosť v presilových hrách: 11,11% - 20,97%
Úspešnosť v oslabení: 80,23% - 94,74%
Najproduktívnejší hráč: Jaroslav Markovič 18b (9+9) – Jakub Gašparovič 14b (6+8)

MsHK Žilina – HC Košice (17:30 hod)

Súboj mačky s myšou by sa mal uskutočniť v Žiline, kde predposlední domáci hokejisti budú hostiť lídra tabuľky z Košíc, ktorý v piatok vyhral v priamom súboji o prvé miesto na ľade Popradu 2:1, pripísal si na svoje konto dvanáste víťazstvo v riadnom hracom čase a potvrdil tak, že to s obhajobou titulu myslí skutočne vážne. „Oceliari“ nestrieľajú veľa gólov, na svojom konte majú len 44 úspešných streleckých zásahov, no metropole Východu to stačí, pretože Košičania disponujú najlepšou obranou v súťaži. V 17 stretnutiach inkasovali len 22-krát, o čo sa pričinila perfektná brankárska dvojica Alexandr Hylák – Marcel Melicherčík. V Žiline sa príliš nie je čím chváliť, spoločne s Piešťanmi má druhú najhoršiu obranu v lige a v ofenzíve s 42 presnými zásahmi to nie je o nič lepšie. Košice sú jednoznačným favoritom tohto súboja a bez väčších problémov by si mali domov odviezť tri body za víťazstvo v riadnom hracom čase.

Počet strelených gólov: 42 – 44
Počet inkasovaných gólov: 58 – 22
Počet bodov: 16 – 42
Umiestnenie v tabuľke: 9. – 1.
Úspešnosť v presilových hrách: 11,67% - 20,27%
Úspešnosť v oslabení: 79,22% - 90,91%
Najproduktívnejší hráč: Milan Procházka 14b (6+8) – Adam Lapšanský 13b (8+5)

Náš tip

Naposledy sa nám v našej tipovacej lige podarilo uhádnuť aj vďaka tipom na počet gólov všetkých päť zápasov. Preto sme sa v sedemnástom kole viac-menej opäť zamerali na počet gólov, ktorý padne v zápase. Začneme však víťazstvom Košíc v Žiline, ktoré by si mali so svojím nedeľňajším súperom bez väčších problémov poradiť, taktiež predpovedáme domáce víťazstvo Martina nad Trenčínom, ktorý sa nepotýka s najpresvedčivejšou formou, čo je ideálna príležitosť pre domácich zbaviť sa nepriaznivej série desiatich prehier. V ostatných dueloch by malo padnúť veľa gólov a preto v stretnutiach Banskej Bystrice s Popradom, Piešťan so Zvolenom a Skalice s Nitrou odporúčame tipovať 5,5+ (6 a viac gólov v riadnom hracom čase).