Main Content

V Porte sedí mužstvo súpera nižšie. Môže za to Mourinho

utorok, 28. október 2014 13:45 | Autor: Jakub Vaverka

V Porte sedí mužstvo súpera nižšie. Môže za to Mourinho
V Porte sedí mužstvo súpera nižšie. Môže za to Mourinho | zdroj: © TASR

Mourinho pozná recept na úspech a pre víťazstvo svojho mužstva je ochotný spraviť čokoľvek. Častokrát aj na úkor vlastnej reputácie. Známe sú prípady, kedy pred ťažkými zápasmi úmyselne sústredil pozornosť médii na svoju osobu, aby tak odbremenil hráčov od tlaku médii.

Rodák zo Setúbalu nazrel do veľkého futbalu v roku 1995, keď bol členom realizačného tímu Barcelony. Mal sa od koho učiť. V tíme spolupracoval s velikánmi ako Louis Van Gaal, Johan Cruyff či Bobby Robson. V Barcelone sa zdokonalil v jazyku a nabral cenné skúsenosti od tých najlepších. Na krátky čas sa potom mihol v Benfice Lisabon a Leirii. Významný posun v jeho kariére naňho čakal v Porte.

V jednom z najzápadnejších miest Európy sa viaže k Mourinhovi zaujímava príhoda súvisiaca so štadiónom Estadio do Dragao, ktorý dokončovali práve v čase, kedy Mourinho viedol miestny klub.

Dnes už známy fakt, že portugalský tréner dokáže využiť každý detail na to, aby sa jeho protivník cítil čo najmenej pohodlne, a naopak, aby jeho mužstvo bolo v čo najväčšej výhode, prvý krát aplikoval práve na tomto mieste.

Mourinho si počas dokončovacích prác na štadióne zobral do hlavy, že striedačka pre hostí musí byť položená nižšie ako domáca. Súper tak uvidí jednak na ihrisko horšie a zároveň bude už od úvodu zápasu symbolicky „pod“ domácimi. Jeho prianie mu klub splnil. Zatiaľ čo lavička FC Porto bola položená jeden schod po úroveň trávnika, striedačka hostí je umiestnená dodnes o dva schody nižšie. Pre niekoho úplný nezmysel, pre Mourinha dôležitý detail, ktorý mal pomôcť Portu k víťazstvám.

Tie ako dobre vieme prišli. Porto pod Mourinhovým vedením dokonca triumfovalo v Lige majstrov. Možno aj preto je tento netradičný architektonický prvok zachovaný na Estadio do Dragao dodnes.