Main Content

Slovan by si mal urobiť inventúru, ale až v zime

piatok, 31. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Slovan by si mal urobiť inventúru, ale až v zime
Slovan by si mal urobiť inventúru, ale až v zime | zdroj: © TASR

Futbalisti Slovana Bratislava prehrali ďalší zápas a frustrovaní fanúšikovia žiadajú hlavy hráčov. Pavel Fořt to má už údajne nahnuté, ale s veľkým rezom treba počkať až do zimy, teraz naň nie je čas a ani priestor.

Komentár Filipa Chudého

Po ďalšej zahanbujúcej prehre mohol Jozef Chovanec iba konštatovať, že hráči nebojujú, nehrajú na plný plyn, chýba im sebavedomie, majú nulový prístup a je to ešte horšie ako pred príchodom do klubu pôvodne čakal. Ďalej povedal, že treba pomenovať jasne príčiny daného stavu a musia sa zamyslieť nad tým, či schopnosti súčasných hráčov klubu sú adekvátne Slovanu Bratislava. To je síce všetko pravda, ale v Slovane teraz nemôžu šiť horúcou ihlou, nech by si to aj fanúšikovia priam žiadali. Proti radikálnym zásahom totiž hovorí čas, nie že by sa to nedalo urobiť, ale v tomto čase sezóny by to bolo kontraproduktívne.

Ak by bol Slovan bežný účastník najvyššej súťaže, potom by sa to teoreticky aj dalo spraviť. Čakalo by ho totiž už iba maximálne päť zápasov do konca jesene a dokonca žiaden anglický týždeň, takže by si vystačil s minimom hráčov. Lenže belasých vďaka povinnostiam v pohárovej Európe, a tým aj následným zmenám v kalendári, čaká ešte 11 zápasov, čo je pre bežné ligové mužstvo približne polovica z celej jesennej porcie, no a k tomu už iba takmer samé anglické týždne. V takomto prípade sa nemôžete zbavovať hráčov, inak by ste išli sami proti sebe.

Ale, samozrejme, Slovan nemôže čakať iba na zimu, však vtedy príde spása. Musí pracovať už teraz, minimálne tak, že si urobí inventúru v kádri, aby vedel aký má tovar na sklade a s akou zárukou. Trom hráčom končí zmluva posledným dňom tohto roka. No keďže sú medzi nimi Čikoš a Bagayoko, teda dvaja krajní obrancovia, ktorých má Slovan nedostatok, ťažko ich môže odstaviť oboch. No minimálne jedného, s ktorým predĺži zmluvu, by mal do konca jesene preferovať. Tretím do partie je Milinkovič, hráča takého formátu by bola škoda stratiť, lenže obe strany by potrebovali už aj zmenu, preto ak nebude chcieť Srb predĺžiť zmluvu, nech sa na zvyšok jesene z neho stane radšej žolík z lavičky a v základe hrávajú tí, ktorí majú dlhodobé zmluvy a takých má Slovan medzi krídlami dosť.

Ďalšou ohrozenou skupinou hráčov sú tí, ktorí majú zmluvu do konca sezóny. A tá je pomerne dosť početná: Perniš, Polaček, Fořt, Grendel, Halenár, Kolčák, Vrablec, Bagi, Putnocký. Práve pri hráčoch s kratšou zmluvou sa skôr špekuluje, čo s nimi. Aj preto sa nahlas hovorí, že Pavel Fořt už zrejme v Slovane skončil, keďže posledné dva zápasy vynechal a pre zranenie to nebolo. Na jednej strane to chápem, Fořt je legionár a nepodáva očakávané výkony, lenže tie nepodáva v belasom nikto. Trochu proti logike však je to, že sa jedná o jediného hrotového útočníka v mužstve. Peltier síce teraz v Trnave na hrote útoku hral celkom dobre, ako jediný z hostí, ale stále je to predovšetkým krídlo. A keďže návrat Vitteka sa stále nekoná, potom nie je veľmi rozumné sa takto skoro pred koncom jesene zbaviť hráča, za ktorého nemám náhradu a tá sa dá získať až v zime.

Dnes som začal slovami Jozefa Chovanca a ďalšou jeho myšlienkou aj skončím. Mužstvu chce pomôcť predovšetkým tak, že ho stabilizuje. A práve to je dôležité, obrana sa mu síce rozpadla vďaka zraneniam pred očami, ale jedine stabilizácia zostavy nenarobí ešte väčšie škody. Preto by mali fanúšikovia a vlastne aj funkcionári zachovať chladnú hlavu. Teraz si treba povedať s kým sa bude skôr v budúcnosti v klube počítať, tým dávať prednostne šancu a na hráčsky rez bude čas až v zime, aby sa totiž náhodou nestalo, že by nebolo s kým hrať, lebo napríklad Európsku ligu môžu hrať iba hráči z nahlásenej súpisky pred začiatkom súťaže, tam béčko povolať nemôžete.