Main Content

ANALÝZA: 19. kolo slovenskej Tipsport extraligy (31.10.)

piatok, 31. október 2014 10:20 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 19. kolo slovenskej Tipsport extraligy (31.10.)
ANALÝZA: 19. kolo slovenskej Tipsport extraligy (31.10.) | zdroj: © TASR

V piatok slovenská najvyššia hokejová súťaž vstúpi do svojej druhej tretiny. Devätnástym kolom sa ukončí druhý mesiac sezóny, v ktorom budeme svedkami dvoch súbojov tabuľkových susedov. V piatok možno očakávať veľmi kvalitné zápasy

HK Poprad – HK Nitra(17:00 hod)

Obrovským ťahákom devätnásteho kola je súboj druhého Popradu s treťou Nitrou, ktorý všetkým divákom sľubuje veľmi kvalitný ofenzívny hokej na oboch stranách. Oba tímy sa radia k celkom s obrovskou palebnou silou, čo by sa malo prejaviť na počte strelených gólov a na veľmi atraktívnej hre, ktorá by mala prilákať na popradský štadión čo najvyšší počet divákov. „Kamzíci“ sa budú snažiť o ukončenie mimoriadne úspešného mesiaca, v ktorom okúsili trpkosť prehry len dvakrát a držať tak ďalej krok s lídrom z Košíc, na ktorého momentálne strácajú šesť bodov. Naopak, Nitra sa viac zameriava na udržanie si tretej pozície, než na posun v tabuľke. Na svojho piatkového súpera stráca v tabuľke osem bodov. O body budú bojovať podľa všetkého predovšetkým ofenzívy oboch tímov. Poprad je so 69 strelenými gólmi najlepším tímom v tejto štatistike, pričom hráči spod Zobora za svojím súperom zaostávajú len o jeden jediný presný zásah. V piatok sa hokejoví priaznivci spod Tatier rozhodne majú na čo tešiť.

Počet strelených gólov: 69 – 68
Počet inkasovaných gólov: 37 – 58
Počet bodov: 42 – 34
Umiestnenie v tabuľke: 2. – 3.
Úspešnosť v presilových hrách: 23,75% - 14,63%
Úspešnosť v oslabení: 89,23% - 79,79%
Najproduktívnejší hráč: Tomáš Sýkora 21b (9+12) – Roman Tománek 27b (13+14)

Dukla Trenčín – HC Košice (17:00 hod)

Hokejoví fajnšmekri si s určitosťou zgustnú aj na zápase medzi Duklou Trenčín a majstrovskými Košicami, ktorý by mal byť diametrálne odlišný ako súboj Popradu s Nitrou. Zatiaľ čo pod Tatrami si hokejky skrížia dve najofenzívnejšie mužstvá ligy, pod hradom Matúša Čáka sa proti sebe postavia dve najlepšie obrany slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. V Trenčíne to bude predovšetkým súboj brankárov medzi domácim Branislavom Konrádom, ktorý bol na základe svojich výborných výkonoch nominovaný reprezentačným trénerom Vladimírom Vůjtkom na Nemecký pohár a hosťujúcim Alexandrom Hylákom, ktorý v bránkovisku zaskakuje za chorého Marcela Melicherčíka, s ktorým vytvoril najlepší brankársky tandem v Tipsport extralige. V tomto zápase, napriek tomu, že štatisticky majú jasne navrch hokejisti Košíc, budú rozhodovať detaily. Milovníci defenzívneho hokeja by si mali prísť na svoje.

Počet strelených gólov: 43 – 51
Počet inkasovaných gólov: 32 – 24
Počet bodov: 32 – 48
Umiestnenie v tabuľke: 6. – 1.
Úspešnosť v presilových hrách: 19,44% - 20,00%
Úspešnosť v oslabení: 94,20% - 91,67%
Najproduktívnejší hráč: Jakub Gašparovič 15b (6+9) – Adam Lapšanský 14b (9+5)

MsHK DOXXbet Žilina – HK 36 Hant Skalica (17:30 hod)

Len nedávno patrila Žiline v tabuľke posledná desiata priečka. „Vlci“ sa však dokázali vyhrabať z chvosta tabuľky a po včerajšom víťazstve 3:1 na ľade slovenskej „dvadsiatky“ im so ziskom 21 bodov patrí ôsma priečka zaručujúca postup do play-off. Lepšiu východiskovú pozíciu pre boj o účasť vo vyraďovacej časti si môžu vydobyť hneď v piatok, keď na svojom domácom ľade privítajú poslednú Skalicu, s ktorou dlho bojovali o pozíciu najhoršieho tímu slovenskej extraligy. „Vlci“ ale výrazne zlepšili svoje výkony a aj v dnešnom súboji budú favoritmi stretnutia. Ich najväčším súperom bude únava zo včerajšieho náročného duelu v Bratislave, hnaní domácim publikom by však Záhorákov mohli pokojne zdolať, v prípade víťazstva sa môžu senzačne posunúť už na siedme miesto v tabuľke. Skaličania sú po prvej tretine súťaže najväčším ašpirantom na účasť v baráži a nebyť martinského útlmu, už teraz by sa zrejme mohli začať pripravovať na prvoligového súpera a mapovať situáciu v nižšej slovenskej hokejovej súťaži. Ak sa celok Skalice nepozviecha a neprivedie do svojho tímu nejaké posily, zrejme sa bude musieť zmieriť so svojím súčasným postavením v tabuľke.

Počet strelených gólov: 49 – 33
Počet inkasovaných gólov: 64 – 75
Počet bodov: 21 – 14
Umiestnenie v tabuľke: 8. – 10.
Úspešnosť v presilových hrách: 11,59% - 11,48%
Úspešnosť v oslabení: 80,23% - 80,00%
Najproduktívnejší hráč: Jaroslav Kristek 18b (6+12) – Petr Stloukal 12b (4+8)

MHC Mountfield Martin – ŠHK 37 Piešťany (17:30 hod)

Pohľady hokejovej verejnosti sa budú v piatok upierať aj do Martina, kde domáci hokejisti budú bojovať o svoju česť. Po výbornom vstupe do sezóny sa prepadajú v tabuľke a včerajšie víťazstvo Žiliny na ľade SR “20“ ich odsunulo na deviatu priečku v tabuľke. Hokejisti spod Turca zažívajú obrovskú hernú krízu, ktorej výsledkom je alarmujúcich dvanásť prehier v rade. O nič lepšie na tom nie sú ani hráči Piešťan, ktorým v tabuľke patrí siedma priečka so ziskom 22 bodov a na svojom konte majú štyri prehry v rade, herne i výsledkovo sa trápia a do Martina neprídu v najlepšom psychickom rozpoložení. Práve to je obrovská šanca pre domácich hokejistov ukončiť po nekonečných 33 dňoch sériu prehier a pripísať si do tabuľky tri body, ktoré im môžu prinavrátiť ôsmu priečku v tabuľke, vďaka trojbodovému zisku by sa na svojho dnešného súpera dotiahli na rozdiel jedného bodu, naladili sa na víťaznú vlnu a mohli tak tímu MHC Mountfield Martin prinavrátiť lesk zo začiatku nového ročníka.

Počet strelených gólov: 41 – 61
Počet inkasovaných gólov: 57 – 66
Počet bodov: 18 – 22
Umiestnenie v tabuľke: 9. – 7.
Úspešnosť v presilových hrách: 10,68% - 18,52%
Úspešnosť v oslabení: 81,91% - 83,08%
Najproduktívnejší hráč: Jaroslav Markovič 20b (9+11) – Dušan Pašek 16b (7+9)

HKM Zvolen – HC’05 Banská Bystrica (18:00 hod)

Posledný vzájomný súboj týchto súperov na zvolenskom dopadol neslávne. Všetci veria, že sa podobné fiasko neudeje druhýkrát a toto derby sa dohrá bez väčších problémov. Hráči Banskej Bystrice strácajú na Zvolen len jeden jediný bod, čo len vyšperkuje napätú atmosféru v dnešnom súboji. Pod Pustým hradom to bude zápas na život a na smrť. Bojovať sa bude o každý kúsok ľadu a na zvolenskom zimáku by nemal chýbať ani jeden fanúšik „bryndziarov.“ Tento súboj možno považovať za najlepší z piatkového programu, s určitosťou divákom ponúkne prvotriedny hokej počas ktorého sa fanúšik nebude nudiť. Oba tímy sa pred vzájomným súbojom v utorok navnadili víťazne a na zvolenskom ľade to dnes bude poriadne iskriť.

Počet strelených gólov: 67 – 58
Počet inkasovaných gólov: 63 – 45
Počet bodov: 34 – 33
Umiestnenie v tabuľke: 4. – 5. 
Úspešnosť v presilových hrách: 17,50% - 14,29%
Úspešnosť v oslabení: 85,51% - 84,62%
Najproduktívnejší hráč: Radovan Puliš 25b (13+12) – Petr Kafka 19b (10+9)

Náš tip

Devätnáste kolo prinesie veľmi zaujímavé súboje, v ktorých sa môže z víťazstva tešiť prakticky ktokoľvek. V súbojoch Žiliny so Skalicou, Martina s Piešťanmi a Zvolena s Banskou Bystricou očakávame víťazstvá domácich tímov. V našej tipovacej lige si taktiež odporúčame tipnúť počet gólov v dueloch Popradu s Nitrou a Trenčína s Košicami. Pod Tatrami očakávame šesť a viac gólov, v Trenčíne by podľa našich odhadov a papierových predpokladov nemali padnúť viac ako štyri góly.