Main Content

Vittek Slovan nespasil, Sparta vyhrala vysoko 4:0

štvrtok, 6. november 2014 23:05 | Autor: TASR

Vittek Slovan nespasil, Sparta vyhrala vysoko 4:0
Vittek Slovan nespasil, Sparta vyhrala vysoko 4:0 | zdroj: © TASR

Praha 6. novembra (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava nebodovali ani vo štvrtom vystúpení v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2014/2015.

Slovenský šampión prehral vo štvrtkovom súboji 4. kola I-skupiny na pôde Sparty Praha vysoko 0:4 a definitívne prišiel o možnosť postúpiť do vyraďovacej fázy súťaže. Dva góly českého šampióna strelil kapitán David Lafata, po jednom zásahu pridali Ladislav Krejčí a Costa Nhamoinesu.

Slovanu po prehre 0:3 v prvom vzájomnom súboji nepomohol v odvete postfederálneho derby ani návrat kanoniera Róberta Vitteka, ktorý po vleklom zranení nastúpil v 73. minúte namiesto Františka Kubíka. Zverenci trénera Jozefa Chovanca majú po štyroch kolách EL na bodovom konte nulu a katastrofálne skóre 0:14.

V 5. kole európskeho pohára číslo dva nastúpia "belasí" na Pasienkoch v poslednom domácom súboji EL proti švajčiarskemu Young Boys Bern (štvrtok 27. novembra o 19.00 h). Sparta privíta na Letnej v súboji o postup SSC Neapol.

 

Európska liga UEFA 2014/2015:

I-skupina:

Sparta Praha - Slovan Bratislava 4:0 (2:0)

Góly: 29. a 84. Lafata, 32. Krejčí, 75. Costa. ŽK: Peltier, Bagayoko. Rozhodovali: Jeskov - Averianov, Dančenko (všetci Rus.), 13.875 divákov.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha (79. Mareček) - Konaté, Dočkal (72. Vacek), Matějovský, Krejčí - Lafata (89. Bednář)
Slovan: Perniš - Bagayoko, Kolčák, Niňaj, Čikoš - Lásik, Grendel (82. Štefánik) - Žofčák, Milinkovič, Kubík (73. Vittek) - Peltier (46. Soumah)

Taktika hostí bola od začiatku jasná - hrať bez chyby v obrane a hroziť rýchlymi brejkmi. V 11. minúte Milinkovič pekne vysunul do šestnástky nabiehajúceho Peltiera, ktorý však v nevýhodnej pozícii vybojoval len roh a po ňom vyslal nepresnú strelu na domácu bránu Lásik. Hru až na tieto dva záblesky hostí režírovala vysoko favorizovaná Sparta, lenže žiadne ofenzívne lavíny jej hráči na súpera nespustili a úvodná 15-minútovka vyznela obojstranne opatrne. Po hluchej pasáži však nadišli veľké chvíle Sparty. V 29. minúte dostal Lafata ideálnu loptu za obranu a nedovolene atakovaný Kolčákom napriek strate rovnováhy dokázal skórovať - 1:0. Sparte vlial gól energiu a v ďalších minútach chrlila na súpera oheň a síru. Pred Pernišom "horelo" po Krejčího strieľanom centri, ktorý Kolčák so šťastím odvrátil na roh a následne hlavný rozhodca Jeskov obral Spartu o jedenástku po ruke Bagayoka. Domáci si to však vynahradili v 32. minúte, keď si Krejčí ideálne nabehol za obranu na Matějovského prihrávku a povedľa Perniša poslal loptu do siete - 2:0. Opakoval sa scenár z prvého zápasu, keď Slovan tiež inkasoval dva zlepené góly.

Po zmene strán vybehol na trávnik Soumah namiesto Peltiera, ale ani on nevytrhol Slovan z podpriemerného výkonu. Sparta napriek dvojgólovému náskoku neubrala nohu z plynu a pokúšala sa zatĺcť tretí klinec. Odovzdaní hostia si ho svojím laxným výkonom doslova pýtali. Sparta úplne ovládla dianie, Slovan bol hlboko zatiahnutý do obrannej ulity. V 68. minúte Krejčí našiel centrom Lafatu, ktorý však z voleja netrafil loptu dobre a tá minula bránu. V 75. minúte prehrával Slovan rozdielom triedy, keď sa zblízka po rohu presadil na dvakrát Costa Nhamoinesu - 3:0. V 84. minúte Lafata štvrtýkrát ponížil Slovan, ktorého fanúšikovia vulgárnymi pokrikmi počastovali vedenie klubu i hráčov. Slovan si v Prahe urobil hanbu a odišiel so zaslúženým výpraskom.