Main Content

Pohodlný titul pre Chelsea a drsný sever Londýna

pondelok, 10. november 2014 11:56 | Autor: Jakub Mihálik

Pohodlný titul pre Chelsea a drsný sever Londýna
Pohodlný titul pre Chelsea a drsný sever Londýna | zdroj: © TASR

Anglická Premier League má, zdá sa, jasného kandidáta na titul. Zvyšok je ale poriadne zamotaný.

Jeden Kun a desať flákačov

Keď Manchester City cez týždeň opäť zlyhal v Lige majstrov, povedali sme si, dobre, veď anglickému Slovanu sa v Európe už pravidelne nedarí. Pellegriniovci si však zo svojho slovenského belasého kamaráta vzali príklad už aj doma a to už musia na poplach biť všetci fanúšikovia modrých od Perzského zálivu po Manchester. Citizens pôsobia, akoby ich futbal nebavil. Yaya Touré spraví jednu vydarenú akciu za zápas a jeho agent hneď šejkov obskakuje s návrhom novej zmluvy. Zvyšok zápasu Touré pôsobí ako na túre. Jediným hráčom, ktorý majstrovské ambície potvrdzuje aj na ihrisku je tak El Kun Aguero. Pellegrino (po taliansky pútnik) sa bude musieť veľmi snažiť, aby neputoval preč z lavičky ambicióznych Citizens. A Chelsea sa bude musieť veľmi snažiť, aby ešte zdramatizovala svoj zisk titulu. 

Drsný sever Londýna

Ešte možno pred niečo vyše rokom to vyzeralo tak, že by snáď sever Londýna mohol vládnuť Premier League. Tottenham predal Balea a získal množstvo hráčov, kvalitných hráčov, ktorí mali byť zárukou boja o titul. V Arsenale sa zase vrátilo po zranení pár celokariérnych PNkárov, a tak sa nachvíľu Wengerovi a spol prisnilo, že by snáď mohol Arsenal konečne získať titul.

Prešiel však rok a všetko je pri starom. Arsenal opäť trápia zranenia, no najmä to, že ich hra je ako deň a noc (nie tá skupina). Ich rozdvojená osobnosť, keď sa striedajú geniálne výkony s tými úplne žalostnými, Arsenal pozdvihol dokonca až na takú úroveň, že sa im obe štádiá darí vystriedať aj v rámci jedného zápasu. Dva predošlé zápasy s Anderlechtom a Swansea nech sú vám dôkazom.  Po sľubnom vstupe do sezóny, keď sa zdalo, že Alexis s Welbeckom Gunners pozdvihnú, prežívajú fanúšikovia Arsenalu ťažkú ranu, ktorú nenapraví ani fakt, že Beckham (je jedno ktorý) dal prednosť im pred United.  Arsene Wenger je nepochybne obrovskou osobnosťou v histórii Arsenalu, možno aj najväčšou. No v kariére trénera vždy príde ten čas, keď je treba odísť. Sekundová ručička na hodinách francúzskeho kouča sa k nemu blíži závratnou rýchlosťou.

Život na severe Londýna je krutý, ak fandíte futbalu. Je jedno, ktorému klubu. Ani Tottenham totiž opäť raz nenapĺňa ambície a ani nepotvrdzuje kvalitu kádra na ihrisku. V klube sa za posledné dva roky pretočilo nespočet hráčov a trénerov a výsledky stále nikde. Žeby mal na tom leví podiel Daniel Levy alebo sú len hráči ľaví? Neviem, ale 12. miesto je pod úroveň.

Zlodejské straky

Tento týždeň sme zistili, že nekradnú len Straky s veľkým Egom, ale aj tie futbalové. Straky z Newcastlu totiž súperom kradnú body ako na bežiacom páse. Na začiatku sezóny bol tréner Newcastlu na odpis. Vlastní fanúšikovia mu mávali a boli si takmer na 100% istí, že Pardew na lavičke skončí. Stačilo pár kôl a ajhľa ho, Newcastle United sú s Manchestrom United svorne United na šestnástich bodoch.

Mini-párty nekončí, práve naopak

V každej sezóne Premier League vystrelí na začiatku sezóny niektorý z „malých“ klubov a chvíľu oxiduje na pohárových priečkach. Prirodzene sme si mysleli, že aj epizódka Southamptonu nebude mať dlhé trvanie a nanajvýš po desiatom kole sa na prvých štyroch miestach objavia opäť staré známe mená. Omyl. Southampton sa druhého miesta drží ako politik svojej stoličky, no dopĺňajú ho ďalší „trpaslíci“. West Ham je štvrtý a to dvakrát po sebe remizoval. Hneď za nimi je Swansea. Tri z piatich pohárových priečok tak obsadzujú tímy, ktoré nemali mať ani pomyslenie na pôsobenie v Európe. Nečudo, v súčasnej Premier League si stačí ísť svoje a Arsenal, Manchester United, Tottenham a Liverpool sa porazia prakticky sami. Aspoň je Premier League atraktívnejšia.

Prekvapenie kola

Burnley – Tak predsa sa dočkali. Tím, ktorý plnil rolu fackovacieho panáka konečne získal prvé víťazstvo. A všetci im ho doprajeme. Burnley po postupe do Premier League odmietli naskočiť na trend bezhlavého míňania peňazí na prestupy, aby neohrozili svoju finančnú stabilitu, a tak prirodzene kvalitatívne za zvyškom zaostávajú. Odhodlanosť však občas stačí a po výhre nad Hullom okúsili pocit výhry konečne aj oni.

Zlyhanie kola

Traja mušketieri – Trojica Pellegrini – Wenger – Rodgers vytvára pre tento týždeň supertrojicu, ktorá opäť nedokázala svojich zverencov vyburcovať k výhre. Prvým dvom sme sa už venovali. Dopĺňa ich Rodgers, ktorý najprv cez týždeň naordinoval v zápase proti Realu taktiku nehodnú veľkoklubu rangu Liverpoolu. Fanúšikovia mu to odpustili, veď sa šetril na šláger s Chelsea. No ale ten by musel doma vyhrať, aby sa ospravedlnil jeho ťah. Liverpool opäť prehral, jeho strata na Chelsea je 15 bodov, pričom doteraz sa dalo získať 33. 

Zostava kola

Guzan (Aston Villa) - Janmaat (Newcastle), Cahill (Chelsea), Collins (West Ham) – Matic (Chelsea) – Walters (Stoke),Wanyama (Southampton), Montero(Swansea) – Aguero (Manchester City), Long (Southampton), Costa (Chelsea)