Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Medveščak Záhreb (12.11.)

streda, 12. november 2014 10:15 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Medveščak Záhreb (12.11.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Medveščak Záhreb (12.11.) | zdroj: © TASR

Po dvoch neúspešných vystúpeniach na ľade súperov sa hokejisti HC Slovan Bratislava sťahujú do svojho domovského stánku, kde si piatykrát v sezóne zmerajú sily s chorvátskym Medveščakom Záhreb. Priblížia sa „belasí“ postupovým pozíciám alebo sa v tabuľke nechajú predbehnúť svojím stredajším súperom?

Zápas začína o 19:00 hod!

Od posledného zápasu Slovana s Medveščakom, ktorý sa uskutočnil 14. októbra na ľade chorvátskeho mančaftu sa toho v hlavnom meste Chorvátska veľa zmenilo. Mužstvo pozmenilo zostavu a naďalej sa netají cieľom postúpiť do play-off. To sa však zverencom Douga Sheddena príliš nedarí naplniť, v posledných piatich stretnutiach pozbierali len 5 bodov za dve víťazstvá a rozhodne sa nepotýkajú s najlepšou formou.

Nakopnúť k lepším výkonom by mala hráčov Medveščaku zmena na brankárskom poste. 31-ročný Barry Brust sa stal novou posilou Jugry Chanty-Mansijsk, ktorá na kanadského gólmana vyrukovala s neodolateľnou ponukou. Záhreb tak musel okamžite zareagovať a na skúšku do metropoly Chorvátska smeroval Švéd Mark Owuya, ktorý zatiaľ odchytal len dva duely s s 93,2% úspešnosťou zásahov. Najnovšie informácie hovoria o tom, že do Záhrebu sa sťahuje na mesačnú skúšku aj niekdajší gólman Philadelphie Flyers Cal Heeter. 26-ročný Američan pôsobil v nižších zámorských súťažiach, kde si držal veľmi solídne čísla. Tímovou dvojkou by mal ostať Mark Dekanich, ktorému sa ale v aktuálnej sezóne vôbec nedarí, na svojom konte má osem prehier, ani raz svoj celok nedoviedol k víťazstvu a jeho percentuálna úspešnosť sa pohybuje na katastrofálnych 83,9 percentách. Ostáva nejasné, ktorý z trojice brankárov dostane v Bratislave priestor.

V defenzíve Záhrebu nájdeme taktiež jedno nové meno. Geoff Kinrade prišiel do Kontinentálnej hokejovej ligy zo švajčiarskeho klubu Ambri-Piotta a ihneď po svojom príchode sa začal presadzovať. V ôsmich stretnutiach si na svoje konto pripísal tri body za asistencie a taktiež sa pohybuje v plusových hodnotách v štatistike plus/mínus. Už tradične sa medzi opory chorvátskej defenzívy radia Mathieu Carle Markom Floodom najlepším strelec spomedzi obrancov Andrew Hutchinson.

V ofenzíve to je predovšetkým o útočnom snažení šiestich hráčov. Z radu najviac vyčnieva Pascal Pelletier s 19 kanadskými bodmi. Výborné výkony podávajú aj Martin St. Pierre so 16 bodmi či najlepší strelec tímu s ôsmimi presnými zásahmi Matt Anderson. Zabúdať netreba ani na Brandona Segala, Billa Thomasa či Aarona Palushaja. Medveščak má porovnateľný útok so Slovanom, na svojom konte má 62 gólov, zatiaľ čo slovenský zástupca v KHL o jeden menej, Záhreb odohral o tri zápasy viac.

Medveščak Záhreb nijak neexceluje ani v tímových štatistikách. S 82,7% úspešnosťou v oslabeniach im v ruskej nadnárodnej súťaži patrí sedemnásta priečka, vo využití presilových hier sú siedmi od konca s 14,6 percentnou úspešnosťou. Slovan má vo využívaní početných výhod 16,9%, čo stačí na pätnástu priečku v lige, v oslabeniach im s 85,1 percentami patrí ôsma priečka.

Súpiska Medveščaku Záhreb:
Brankári: Mark Dekanich, Mark Owuya, Mate Tomljenovicl, Cal Heeter
Obrancovia: Mathie Carle, Mark Flood, Andrew Hutchinson, Mark Katic, Geoffrey Kinrade, Sasa Martinovic, Shaone Morrisonn, Mark Popovic
Útočníci: Matt Anderson, Patrick Bjorkstrand, Mike Glumac, Edwin Hedberg, Dario Kostovic, Ville Leino, Andrew Murray, Aaron Palushaj, Pascal Pelletier, Nathan Perkovich, Brandon Segal, Martin St. Pierre, Bill Thomas, Brock Trotter, James Wright

V Bratislave to bude súboj tabuľkových susedov. Jedenásty Slovan s 33 bodmi v tabuľke bude hostiť 32-bodový Medveščak Záhreb, ktorý na ôsme miesto zaručujúce účasť vo vyraďovacej fáze stráca šesť bodov. Bratislavčania sa so svojím súperom stretli už šesťkrát, z toho štyrikrát v aktuálnej sezóne. V šiestich dueloch si na svoje konto pripísali 8 bodov za tri víťazstvá, z toho dve v riadnom hracom čase. V aktuálnom ročníku majú s chorvátskym celkom vyrovnanú bilanciu 2-2 po výsledkoch 5:2, 1:4, 3:1 a 0:1.

V bránkovisku Slovana sa takmer pravidelne striedajú Švéd Johan BacklundJaroslavom Janusom. Väčší priestor v bránkovisku doposiaľ dostával prvý menovaný, ktorému sa však nedarí podľa jeho predstáv. Na ľade sa však hľadá aj jeho slovenský kolega a tak ostáva otázne, ktorý z brankárskeho tandemu Slovana dostane dôveru fínskeho kouča Petriho Matikainena v stredajšom stretnutí.

V obrane majú svoje stále miesto Michal Sersen Ivanom Barankom, ktorí sú zároveň najvyťaženejšími a najproduktívnejšími zadákmi klubu. V médiách sa špekuluje o tom, že vedenie „belasých“ sa snaží o príchod obrancu Ivana Švarného, ktorý je so svojím postavením v Diname Minsk nespokojný a chce opustiť bieloruský mančaft.

Do zostavy Slovana sa vrátil najproduktívnejší hráč Ladislav Nagy, ktorý je pre Medveščak najväčším postrachom. V štyroch dueloch zaťažil konto brankárov Záhrebu siedmimi gólmi, čo je viac ako polovica jeho presných zásahov, ktoré zaznamenal v aktuálnom ročníku. Bratislavský dres číslo 9 si v stredu premiérovo oblečie aj krídelník Štefan Ružička. 29-ročný útočník prichádza do metropoly Slovenska zo švajčiarskej NLA, kde hájil farby Lausanne. Predtým pôsobil v Kontinentálnej hokejovej lige, kde odohral 289 duelov s výbornou bilanciou 95+94.

Úvodné buly sa vhadzuje o 19:00 hodine. Zápas môžu hokejoví priaznivci sledovať aj na televíznychobrazovkách stanice Sport2. Po tomto súboji čaká na Slovan trojzápasový trip na ľade súperov, ktorý odštartuje nedeľňajším súbojom v Helsinkách, kde si „belasí“ zmerajú sily s domácim Jokeritom. Neskôr zohrajú súboje v Mytišči a Rige.

Náš tip

Ani tento súboj sme nevynechali v našej tipovacej lige. Naša redakcia odporúča tipovať víťazstvo Slovana, ktorý by si mal so svojím súperom poradiť v riadnom hracom čase. Na jednotku je vypísaný kurz 1,95.