Main Content

V Arsenale najvyšší čas na zmenu!

utorok, 11. november 2014 21:11 | Autor: Jakub Mihálik

V Arsenale najvyšší čas na zmenu!
V Arsenale najvyšší čas na zmenu! | zdroj: © TASR

Arsene Wenger je jedna z najvýraznejších trénerských osobností histórie futbalu. Arsenalu priniesol veľké množstvo trofejí a svetovú slávu. Posledný veľký úspech Gunners však prišiel pred viac ako desiatimi rokmi. Nie je čas na zmenu?

Doslova šokom pre mňa (a určite nie som sám) bolo, keď kouč Arsenalu, Arsene Wenger po prehre so Swansea priznal, že titul je pre Arsenal stratený. Vo futbale je síce známa taktika, pri ktorej tréner odoberie tlak z pliec hráčov tým, že sa postaví do role outsidera, no verejné vyhlásenie, ktoré prakticky „balí“ boj o titul, nemôže mať na hráčov dobrý vplyv. Je totiž len november.

Toto vyhlásenie, ako aj celosezónne pôsobenie je dôkazom toho, že pod Arsenom sa za posledných 10 rokov v Arsenale vypestoval stav, kedy stačí, aby tím s odretými ušami prekĺzol do Ligy majstrov, kvôli príjmom z najprestížnejšej klubovej súťaže sveta a kvôli tomu, aby si klub udržal renomé. Zdá sa však, že táto účasť je pre klubom maximálnym cieľom a rovná sa titulu. Veď určite si pamätáte na to, ako vehementne Arsenal oslavoval v predminulej sezóne, hoci skončil, nie prvý, ale štvrtý.

„Priemernosť“ medzi top klubmi Anglicka, do ktorej Arsenal skĺzol, však už nemôže stačiť. Ani vedeniu, ani hráčom, ani fanúšikom. Tí sa uplynulé roky chlácholili vedomím, že Arsenal na titul neútočí, pretože spláca štadión, stabilizuje financie a podobne. Chlácholili sa tým, že o rok už mladé pušky dozrejú...a potom len uvidíme Chlácholili sa dokonca, ak raz za čas vyhrali Ligový pohár, či FA Cup. Mladé pušky dozreli, FA Cup vyhral aj Wigan, financie sú stabilizované, Arsene Wenger dostal navyše v uplynulých dvoch sezónach na prestupy, vďaka čomu priviedol do klubu dve z najdrahších posíl v histórii Premier League, hráčov svetového mena, ktorí mali pomôcť Gunners útočiť na titul.. No aj tak Arsenal nikam vyššie nevystúpal. A tento stav trvá už desať rokov!

Trpezlivosť ruže prináša, no zdá sa, že nie tituly. Je naozaj sympatické, že Arsenal verí svojmu koučovi, no jedného dňa treba povedať si „stačilo“. Arsene Wenger odviedol pre Arsenal skvelú prácu. Obrovskou mierou sa pričinil o vybudovanie klubu s výraznou a jedinečnou tvárou. Vychoval pre svetový futbal niekoľko neopakovateľných futbalistov. Doviedol Arsenal do modernej doby, na modernom štadióne. No medzičasom sa jeho metódy stali nemoderné. A tak je načase, aby lojalitu, ktorú k nemu klub i fanúšikovia prechovávali, splatil tým, že odíde, kým sa ešte jeho pôsobenie ako-tak dá nazvať vrcholom. Arsenal musí útočiť na najvyššie pozície a toho už pod Wengerom nie je schopný.

Všetky tímy, bojujúce o titul spravili v uplynulých rokoch kroky, ktoré ich majú a aj posunuli ďalej. Chelsea po tom, čo ich najsilnejšia generácia vyhrala Ligu majstrov v roku 2012, prešla generačnou obmenou. Vyskúšali aj niekoľko trénerov. Výsledkom je súčasná dominancia v anglickej súťaži a fakt, že ako jediný tím dokáže konkurovať v Lige majstrov. Manchester United takisto musel urobiť krok do neznáma, ktorý síce po prvom roku nepriniesol výsledky, ale je len otázkou času, kým sa dostavia. Liverpool, Citizens, dokonca aj Tottenham zmenili niečo, aby sa prispôsobili súčasnému trendu a útočili, viac, či menej úspešne, na trofeje. Len Arsenal sa točí na tom istom mieste. Klub s ohromným potenciálom, no nedosahujúci potrebné výsledky.

Titul v tejto sezóne je pre Arsenal stratený. Darčekom na rozlúčku by mala byť aspoň účasť v Lige majstrov. Od tej novej by však už mal viesť Arsenal iný tréner. Viesť ho k titulom.