Main Content

Lyžovanie-SP: Zuzulová v prvom slalome štrnásta, víťazkou Mazeová

sobota, 15. november 2014 14:05 | Autor: TASR

Levi 15. novembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila v sobotňajšom úvodnom slalome Svetového pohára vo fínskom Levi 14. miesto. Získala tak prvých 18 bodov. V oboch kolách stratila príliš veľa v strednom úseku, kde naopak žiarila víťazka súťaže Tina Mazeová. Druhé miesto obsadila Švédka Frida Hansdotterová (+0,34 s), tretia bola Rakúšanka Kathrin Zettelová (+0,52). Slovenka celkovo nabrala manko 2,36 s. Na štarte chýbala pôvodne prihlásená Petra Vlhová, ktorá je chorá.

Velez-Zuzulovej nevyšla podľa predstáv najmä jej úvodná súťažná jazda novej sezóny. V 1. kole dosiahla napriek najrýchlejšiemu prvému medzičasu až 17. najlepší výkon zo 65-člennej konkurencie, so stratou 1,80 s na vedúcu Mazeovú. Slovenská slalomárka sa na svah odpichla so štartovým číslom 7 excelentne, v prvom úseku predviedla vo vertikálnejšej línii dynamickú a priam optimálnu jazdu a jej prvý medzičas bol o 15 stotín rýchlejší, ako predviedla vtedy vedúca Hansdotterová. Lenže zaskočil ju nájazdu do strmej časti, dostala sa mierne mimo stopy, čo však v "zatvorenom" kurze bránok znamená aj stratu rytmu. Chybičky sa množili a na druhom medzičase sa náskok zmenil v stratu 56 stotín. Slovenka navyše stratila aj rýchlosť a v plochom výjazde do cieľa jej manko narástlo celkovo na takmer poldruha sekundy.

V stredovom previse sklamala aj Mikaela Shiffrinová. Mladá americká šampiónka tiež zvládla prvú časť výborne (7 stotín za Zuzulovou), lenže potom akoby sa zľakla ľadových výklzov v extrémnejších bránkach a zdržanlivosťou stratila v nich "večnosť, len o 9 stotín menej ako Zuzulová. A to ešte nebola na svahu Mazeová, ktorá mala číslo 13 a všetkých zaskočila neskutočným vytempovaním jazdy. Do strminy išla s prijateľnou stratou, umne spravila prvé oblúky a potom to "rozbalila". Do cieľovej roviny vošla síce ešte s malým odstupom, ale úžasne dynamicky a Hansdotterovú odstavila celkovo o 39 stotín.

Druhé kolo bol v podaní Zuzulovej podobné, aj keď už v iných okolnostiach. Na trať išla ako trinásta a na vedúcu pretekárku si po prvom medzičase zvýšila náskok až na 81 stotín. Lenže následne prejavila v zatvorenom úseku neistotu, dostala sa príliš nízko pod bránku a do tretej pasáže vošla už so stratou 18 stotín a napokon sa zaradila na priebežnú tretiu priečku. Napokon z toho bolo umiestnenie v prvej pätnástke.