Main Content

ANALÝZA: Jokerit Helsinki – HC Slovan Bratislava (16.11.)

nedeľa, 16. november 2014 11:40 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Jokerit Helsinki – HC Slovan Bratislava (16.11.)
ANALÝZA: Jokerit Helsinki – HC Slovan Bratislava (16.11.) | zdroj: © TASR

Na hráčov HC Slovan Bratislava v nedeľu súper z kategórie najnáročnejších. Prvýkrát sa predstavia na ľade fínskeho Jokeritu Helsinki a zabojujú o priblíženie k postupovým priečkam do play-off.

Zápas začína o 15:00 hod!

Fínsky nováčik vstúpil do najprestížnejšej európskej hokejovej súťaže vo veľkom štýle. Od začiatku sezóny napodiv začal pravidelne zbierať body a pohyboval sa vo vrchných priečkach tabuľky. V súčasnosti mu so ziskom 57 bodov v 27 stretnutiach patrí tretia priečka v Západnej konferencii. Svoje skvelé postavenie v tabuľke potvrdili aj v posledných šiestich stretnutiach, keď hneď štyri z nich dotiahli do víťazného konca. Zverenci bývalého fínskeho reprezentačného kouča Erkka Westerlunda sú v hernej pohode a hotujú sa pripísať si na svoje konto proti slovenskému mančaftu ďalšie tri body.

Dopomôcť by im k tomu mala aj skvelá brankárska dvojica Riku Helenius Henrik Karlsson. Obaja gólmani sa v bránkovisku pravidelne striedajú, no druhý menovaný má na svojom konte o tri štarty viac a taktiež sa môže popýšiť lepšími štatistickými číslami. Švédsky brankár má 92,2% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje len 2,06 gólov na zápas. Jeho fínsky kolega má 91,2% úspešnosť zákrokov a priemer 2,51. Obaja gólmani sú pre svoj tím oporou a patria medzi najvyrovnanejšie brankárske tandemy v lige.

V obrane hviezdi druhý najproduktívnejší obranca ligy Ryan Gunderson. Americký zadák má v aktuálnej sezóne na svojom konte devätnásť kanadských bodov za dva góly a sedemnásť asistencií. Lepšiu bilanciu z tímu dnešného súpera Jokeritu dosahuje len krídelník Ladislav Nagy. Vynikajúco svojmu americkému spoluhráčovi v útočnom pásme na modrej sekunduje Daine Todd, ktorý v doterajšom priebehu sezóny pozbieral 12 kanadských bodov. V defenzívnej činnosti zasa vynikajú Ville Lajunen Topi Jaakola. Fínsky mančaft disponuje veľmi kvalitnou obranou, ktorá sa so 62 inkasovanými gólmi radí do najlepšej desiatky defenzív v lige.

Helsinki majú aj minimálne rovnako kvalitný útok. S 83 strelenými gólmi sú šiestym najproduktívnejším tímom v Kontinentálnej hokejovej lige. Obrovskú zásluhu majú na tom predovšetkým šiesti hokejisti, ktorí tvoria jadro palebnej sily svojho tímu. Perfektné výkony v novej sezóne podávajú Steve Moses Linusom Omarkom. Prvý menovaný je najproduktívnejším hráčom klubu s 27 kanadskými bodmi (16+11), Švéd Omark s bilanciou 10+16 zaostáva za svojím spoluhráčom o jeden bod. Skvelé výkony podávajú aj Juhamatti Aaltonen (6+15), Niklasa Hagmana (12+4), Petr Koukal (6+10) a Niko Kapanen (6+9). Fínsky celok už viac neráta s Kanaďanom Kurtisom McLeanom, ktorý kvôli nepresvedčivej výkonnosti opúšťa metropolu Fínska. Ako náhrada prichádza člen širšieho fínskeho národného tímu Petteri Wirtanen. Bývalý hokejisti Fribourgu ale na ľad so svojím novým tímom dnes ešte nevykorčuľuje.

Jokerit je s 308 trestnými minútami siedmym najmenej vylučovaným tímom, a niet sa čo čudovať. So 78,8% úspešnosťou bránenia početných výhod sú v lige na 22. mieste v tejto štatistike, zatiaľ čo bratislavský Slovan je v oslabeniach ôsmym najlepším celkom s 84,9%. Jokerit naopak dominuje v presilových hrách, kde s 22,3 percentnou úspešnosťou im patrí piata priečka v lige. Slovan je v tejto tímovej štatistike osemnásty s 16,3 percentami.

Súpiska Jokeritu Helsinki:
Brankári: Riku Helenius, Henrik Karlsson
Obrancovia: Ryan Gunderson, Topi Jaakola, Jere Karalahti, Oskari Korpikari, Ville Lajunen, Atte Ohtamaa, Daine Todd, Ossi Väänänen
Útočníci: Juhamatti Aaltonen, Semir Ben-Amor, Niklas Hagman, Riku Hahl, Johan Harju, Tommi Huhtala, Niko Kapanen, Petr Koukal, Tomi Maki, Steve Moses, Linus Omark, Eetu Poysti, Jani Rita, Jere Sallinen, Petteri Wirtanen

Pre Slovan bude dnešný duel špecifický tím, že pre družinu okolo kapitána Bartoviča to bude prvý duel na ľade Hartwall Areny. S fínskym nováčikom si Slovan skrížil hokejky zatiaľ iba raz, keď pred očami svojich divákov prehral 2:4. Fínsky kouč pred súbojom s Helsinkami upravil zostavu a predpokladané zloženie formácií v súboji s Jokeritom vyzerá podľa oficiálneho webu Slovana takto:

Predpokladaná zostava: Backlund (Janus) – Mihálik, Sersen, Nagy, Tičar, Jeglič – Baranka, Brejčák, Ružička, Nedorost, Netík – Sigalet, Luža, Vondrka, Surový, Bartovič – Štajnoch, Lunter, Bližňák, Rachůnek

Do brány by sa tak mal postaviť Švéd Johan Backlund. Obaja gólmani Slovana Backlund s Janusom nepodávajú v novej sezóne práve najlepšie výkony a nespokojné začína byť aj vedenie tímu. Zdá sa, že pevnejšiu pozíciu v bratislavskom mančafte má švédsky brankár. „Belasí“ sa totiž usilujú získať z Dukly Trenčín brankára Branislava Konráda, ktorý v minulosti už v metropole Slovenska pôsobil. Pod hrad Matúša Čáka by sa sťahoval práve Slovák Jaroslav Janus.

Aj v obranných radoch nastali zmeny. Bratislavský Slovan vyjadril obrovskú nespokojnosť s výkonmi Kurtisa Fostera, ktorý sa podľa všetkého v najbližších dňoch rozlúči so svojimi spoluhráčmi a bude si musieť hľadať angažmán inde. Fínsky kouč pred duelom s Helsinkami rozdelil dvojicu najvyťaženejších obrancov tímu Ivana Baranku s Michalom Sersenom. Prvý menovaný bude hrať v druhej obrannej dvojici s Jánom Brejčákom, Michal Sersen ostáva v prvom obrannom tandeme a k nemu pribudol Vladimír Mihálik.

Zaujímavý bude tento duel predovšetkým pre útočníka Slovana Ladislava Nagya, ktorý vlani pôsobil práve v Jokerite Helsinki a vo Fínsku sa s ním chvíľami rátalo ako s jedným z najdôležitejších hráčov pre káder do nováčikovskej sezóny v KHL. Slovenský reprezentant sa napokon rozhodol pre Bratislavu a urobil dobre. V dvadsiatich dvoch zápasoch pozbieral 23 kanadských bodov  a s trinástimi presnými zásahmi je najlepším strelcom svojho tímu. V dnešnom dueli bude nastupovať v prvej formácii po boku Roka Tičara a Žigu Jegliča. O svoj prvý bodový zápis v belasom drese sa bude v druhej formácii usilovať Štefan Ružička. Priestor na ľade dostane aj Mário Lunter, ktorý v zostave nahradí zraneného Petra Ölveckého, ktorý má menšie zdravotné problémy.

Úvodné buly dnešného zápasu sa vhadzuje o pätnástej hodine. Hokejoví priaznivci si ho môžu pozrieť na televíznych obrazovkách stanice Sport2. Po tomto dueli čakajú na „belasých“ ďalšie dva zápasy na cudzom ľade. V utorok sa predstavia v Mytišči, kde o 17:30 hod zohrajú duel s miestnym Atlantom a vo štvrtok si zmerajú sily s Dinamom Riga. Súboj v Lotyšsku sa začne o 18:30 hod.

Náš tip

Ani tento zápas neobídeme v našej tipovacej lige. Predzápasové kurzy naznačujú, že favoritom stretnutia je domáci celok. Slovan stále pomýšľa na účasť v play-off, no momentálne mu v tabuľke Západnej konferencie patrí trinásta priečka so šesťbodovou stratou na ôsmy Lokomotiv Jaroslavľ. Ak sa chce priblížiť k postupu do vyraďovacej časti, musí zbierať body. Naša redakcia si však myslí, že to nebude vo fínskej Hartwall Arene, kde by sa mala naplno preukázať kvalita súpera „belasých,“ ktorý by si mal na svoje konto pripísať dvadsiatu výhru v sezóne. Kurz na jednotku je 1,52.