Main Content

Futbal-ME-kval.: Holanďania rozdrvili Lotyšov 6:0 a podržali Hiddinka

nedeľa, 16. november 2014 20:05 | Autor: TASR

Bratislava 16. novembra (TASR) - Holandská futbalová reprezentácia potvrdila rolu favorita a v nedeľňajšom zápase A-skupiny kvalifikácie EURO 2016 zvíťazila na domácom štadióne v Amsterdame nad Lotyšskom vysoko 6:0.

"Oranjes" vybavili Lotyšsko už v prvom polčase, keď strelili tri góly. Prvý padol v 6. minúte, Arjen Robben odcentroval z pravej strany a Robin van Persie otvoril skóre presnou hlavičkou k pravej tyči. Domácich gól ešte povzbudil a na lotyšskú bránku sa valil jeden útok za druhým. V 35. minúte sa za hranicou šestnástky oprel do lopty Robben a bolo 2:0. O sedem minút neskôr upravil na rozdiel triedy Klaas-Jan Huntelaar. Obraz hry sa nezmenil ani po zmene strán. V 77. minúte pridal štvrtý gól Jeffrey Bruma, v 82. trafil opäť Robben a v 89. dokončil debakel Huntelaar - 6:0.

Holandskí futbalisti tak "zachránili krk" svojmu trénerovi Guusovi Hiddinkovi, ktorý pred stretnutím vyhlásil, že ak jeho mužstvo nevyhrá, odstúpi z funkcie. Bronzový tím z MS 2014 v Brazílii totiž od šampionátu pod jeho vedením prehral do nedele štyri z piatich zápasov. V A-skupine má na konte po štyroch kvalifikačných dueloch šesť bodov, o tri menej ako prví Islanďania a druhí Česi. Tí však mali k dobru vzájomný večerný zápas.

V "B-éčku" si Cyprus schuti zastrieľal proti futbalovému trpaslíkovi Andorre a v Nikózii sa tešil z pohodlného víťazstva 5:0, ktoré ho posunulo na priebežnú 2. priečku tabuľky. Hrdinom duelu sa stal stredopoliar domácich Georgios Efrem, ktorý strelil za polhodinu čistý hetrik. V druhom súboji skupiny remizoval Wales v Belgicku 0:0. "Ostrovania" tak v štyroch stretnutiach ešte neprehrali a na konte majú osem bodov.

Nóri triumfovali v Baku nad domácim Azerbajdžanom tesne 1:0. O jediný gól sa postaral v 25. minúte Havard Nordtveit. Severania majú po štyroch zápasoch na konte deväť bodov a v tabuľke im patrí tretia priečka.

sumáre - 4. kolo kvalifikácie EURO 2016 (NEDEĽA):

A-skupina:

Amsterdam

Holandsko - Lotyšsko 6:0 (3:0)

Góly: 6. van Persie, 35. a 82. Robben, 42. a 89. Huntelaar, 77. Bruma

B-skupina:

Brusel

Belgicko - Wales 0:0

Nikózia

Cyprus - Andorra 5:0 (3:0)

Góly: 9. Merkis, 31., 42. a 60. Efrem, 87. Christofi (z 11m)

H-skupina:

Baku

Azerbajdžan - Nórsko 0:1 (0:1)

Gól: 25. Nordtveit