Main Content

ANALÝZA: Atlant Mytišči – HC Slovan Bratislava (18.11.)

pondelok, 17. november 2014 16:04 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Atlant Mytišči – HC Slovan Bratislava (18.11.)
ANALÝZA: Atlant Mytišči – HC Slovan Bratislava (18.11.) | zdroj: © TASR

Po neúspešnom vystúpení vo fínskej Hartwall Arene proti Jokeritu Helsinki sa hokejisti HC Slovan Bratislava presunuli do moskovskej oblasti, kde v utorok zohrajú duel proti miestnemu Atlantu Mytišči. Pozviechajú sa „belasí“ a dajú ziskom bodom najavo, že to s účasťou v play-off myslia skutočne vážne?

Zápas začína o 17:30 hod!

Atlant Mytišči možno zrovnávať s bratislavským Slovanom. Rovnako ako družina okolo kapitána Milana Bartoviča, aj zverenci ruského kouča Alexeja Kudašova tuho bojujú o postup do vyraďovacej časti. V Západnej konferencii patrí Atlantu desiata priečka so ziskom 37 bodov. Svojim súperom nastrieľali 65 gólov, čo je o dva viac ako Slovanisti a inkasovali o jeden gól menej ako ich utorkoví sokovia – 71. V zápase tak pôjde o priamy boj o lepšiu východiskovú pozíciu v boji o postupovú ôsmu priečku, na ktorej sa momentálne vyhrieva Lokomotiv Jaroslavľ.

V bránkovisku Atlantu dominuje fínsky brankár Atte Engren, ktorý do moskovskej oblasti zavítal z Levu Praha. 26-ročný člen širšieho fínskeho národného reprezentačného výberu v aktuálnej sezóne nastúpil do 25 duelov, v ktorých si na svoje konto pripísal osem víťazstiev, udržal si 91,5% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,46 gólov na zápas. Chrbát mu zo striedačky pravidelne kryje Dmitrij Šikin, ktorého rodák z Raumy pustil do brány zatiaľ len štyrikrát (91,2%, 2,98).

V defenzíve sa ruský celok spolieha predovšetkým na Matta Gilroya, obrancu, ktorý sa môže popýšiť skúsenosťami z 225 duelov v National Hockey League. Americký bek je najvyťaženejším hráčom tímu a s trinástimi kanadskými bodmi taktiež najproduktívnejším zadákom svojho celku. Medzi defenzívne stálice svojho tímu sa radia taktiež Jaroslav Dyblenko s kapitánom Ondřejom Němcom, ktorí majú na svojom konte desať resp. deväť kanadských bodov.

V útočnej tretine sa najviac darí trojici útočníkov. Najproduktívnejším hráčom tímu je Arťom Černov so ziskom dvadsiatich bodov za 10 gólov a rovnaký počet asistencií. Za ním nasleduje s desiatimi presnými zásahmi spoločne so spomínaným Černovom najlepší strelec tímu Andreas Engqvist so ziskom 18 bodov a v útoku sa darí taktiež SergejoviŠmelovovi so štrnástimi kanadskými bodmi. Dres Atlantu naďalej oblieka aj legendárny útočník Slava Kozlov, ktorý v 42 rokoch má na svojom konte štyri body za tri góly a jednu asistenciu.

Oba tímy sú na tom podobne aj vo využívaní svojich presilových hier. Atlant má 15,7% úspešnosť v početných výhodách, jediný slovenský zástupca v KHL 16,4% percentnú úspešnosť využitia presiloviek. V oslabeniach sa taktiež viac darí „belasým“ s 84,6 percentnou úspešnosťou bránenia súperových presilových hier. Mytišči je v tejto hernej činnosti piatym najhorším celkom ruskej nadnárodnej súťaže s 78,5 percentami.

Súpiska Atlantu Mytišči:
Brankári: Arťom Artemejev, Atte Engren, Dmitrij Šikin
Obrancovia: Arťom Dorofejev, Jaroslav Dyblenko, Matthew Gilroy, Dmitrij Korobov, Ondřej Němec, Vitalij Novopašin, Vsevolod Sorokin, Michail Ťuljapkin
Útočníci: Arťom Černov, Andreas Engqvist, Michail Gluchov, Konstantin Kolcov, Vjačeslav Kozlov, Igor Levickij, Maxim Majorov, Vladimir Pešechonov, Maxim Potapov, Igor Radulov, Sergej Šmelov, Nikita Sošnikov, Andrej Taraťuchin, Arťom Voronin, Petr Vrána, Oleg Jašin

Hráči Slovana môžu pred náročným a veľmi dôležitým duelom s Atlantom stavať na vzájomnej bilancii. S ruským celkom odohrali dovedna štyri duely, v ktorých trikrát odchádzali z ľadu ako víťazi Bratislavčania. Z dvanástich možných bodov získali hneď desať, keď tomuto súperovi podľahli len raz a to v decembri 2013, keď pred očami svojich divákov prehrali 1:2 po samostatných nájazdoch. V ostatných prípadoch zvíťazili v riadnom hracom čase, keď Atlant na jeho ľade dvakrát vynulovali a zvíťazili 0:1 a 0:2. Vo svojom celkom prvom meraní síl sa zástupcovia slovenského tímu radovali z tesného víťazstva 3:2.

Situácia v slovenskom celku v súčasnosti nie je najlepšia. Bratislavčania podávajú veľmi nevyrovnané výkony a zdá sa, že za to prídu prvé sankcie v podobe odchodu niektorých hráčov. Čo sa brankárov týka, čoraz viac sa skloňuje odchod Jaroslava Janusa a posilnenie v podobe trenčianskeho gólmana Branislava Konráda, ktorý sa v súčasnosti radí medzi najlepších brankárov slovenskej Tipsport extraligy a svoje kvality potvrdil aj nedávno v drese slovenskej reprezentácie na Nemeckom pohári. Lepšie však na tom nie je ani Švéd Johan Backlund. 33-ročný rodák zo Skelleftey sa v aktuálnom ročníku trápi a jeho percentuálna úspešnosť zákrokov dokonca nepresahuje ani 90-percentnú hranicu.

Podobne je tomu tak aj v obrane, kde sa dlhodobo nedarí Kanaďanovi Kurtisovi Fosterovi, ktorý by mal v blízkej dobe opustiť metropolu Slovenska. Dlhšiu dobu sa hovorí o príchode Ivana Švarného z Dinama Minsk, jeho príchod sa zatiaľ neuskutočnil a Bratislavčania sa tak musia uspokojiť so súčasným zložením svojej obrany, v ktorej dominuje dvojica Michal Sersen Ivan Baranka.

V útoku je to taktiež obohraná pesnička. Nebyť zohratej slovinskej dvojice Jeglič – Tičar a najlepšieho hráča Slovana Ladislava Nagya, Slovan by bol zrejme na samotnom chvoste tabuľky. Oveľa kvalitnejšie výkony sa čakajú od českých legionárov Michala Vondrku a Tomáša Netíka. Priaznivci „belasých“ taktiež netrpezlivo očakávajú rozohranie sa novej posily Štefana Ružičku. Ofenzíva Slovana má potenciál, no ten ostáva zatiaľ nevyužitý.

Úvodné buly zápasu sa vhadzuje o 17:30 hod. Diváci môžu zápas sledovať na obrazovkách televíznej stanice Sport2. Po tomto súboji čaká na hráčov Slovana Bratislava posledný duel z trojzápasového tripu, keď sa vo štvrtok o 18:30 hodine predstavia na ľade Dinama Riga.

Náš tip

Utorkový súboj je pre oboch súperov existenčne dôležitý, ak chcú bojovať o postup do play-off. Slovan na Atlant v tabuľke stráca tri body a v prípade výhry by tak opäť zamiešal karty v tabuľke. Mytišči bude zasa chcieť zlomiť nepriaznivú sériu vzájomných zápasov so Slovanom. V posledných troch duelov dvakrát zvíťazil na nulu a priblížil sa tak k hranici postupu do vyraďovacej časti. Zdá sa, že na oba tímy čaká mimoriadne náročný duel, v ktorom podľa našej redakcie bude mať vzhľadom k nepresvedčivým výkonom „belasých“ navrch domáci celok a v našej tipovacej lige preto odporúčame tipovať jednotku s kurzom pohybujúcim sa na hranici 2,13.