Main Content

ANALÝZA: Dinamo Riga – HC Slovan Bratislava (20.11.)

štvrtok, 20. november 2014 10:19 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Dinamo Riga – HC Slovan Bratislava (20.11.)
ANALÝZA: Dinamo Riga – HC Slovan Bratislava (20.11.) | zdroj: © TASR

Po úspešnom súboji v Mytišči čaká na „belasých“ ďalšia výzva – v poslednom súboji trojzápasového tripu na klziskách súperov sa predstavia v lotyšskej metropole, kde budú bojovať o body s miestnym súperom z Dinama Riga.

Zápas začína o 18:30 hod!

Lotyšskému celku sa v aktuálnej sezóne príliš nedarí. Po vlaňajšom veľmi solídnom dvanástom mieste v súčasnosti okupujú predposlednú priečku Západnej konferencie so ziskom 32 bodov. Na svojho piatkového súpera z Bratislavy tak strácajú päť bodov a na svojom konte majú o jeden zápas viac. Zverencom Lotyša Artisa Abolsa sa len nedávno podarilo prerušiť nepriaznivú sériu piatich prehier v rade a z posledných dvoch duelov vyťažili maximálny počet možných bodov – 6, keď na svojom ľade zdolali Dinamo Minsk 4:1 a v súboji s moskovským Dynamom sa domáci postarali o prekvapenie a radovali sa z víťazstva 3:1.

Na oboch víťazstvách mal leví podiel český gólman Jakub Sedláček, ktorý je tímovou jednotkou. V aktuálnej sezóne nastúpil do dvadsiatich stretnutí, v ktorých si na svoje konto pripísal sedem víťazstiev, udržal si 91,9% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,37 gólov na zápas. Chrbát mu kryje Edgars Masalskis. Skúsený lotyšský reprezentant má po dvanástich odohraných dueloch na svojom konte 2 výhry, 87,3% úspešnosť zákrokov a priemer 3,54.

O pozíciu najproduktívnejšieho beka tímu sa delia jedenásťbodoví Charles Genoway Krisjanisom Redlihsom. Prvý menovaný je s tromi presnými zásahmi spoločne s Oskarsom Cibulskiskom najlepším strelcom spomedzi obrancov. V obrannej tretine má svoje miesto taktiež slovenský zadák Milan Jurčina, ktorý doposiaľ odohral 20 duelov s bilanciou 2+3.

V ofenzíve sa najviac darí šiestim hráčom, medzi nimi je aj jeden z najlepších kanonierov histórie Kontinentálnej hokejovej ligy Marcel Hossa. Mladší z bratov Hossovcov má na svojom konte 123 gólov v ruskej nadnárodnej súťaži. S dvanástimi bodmi za bilanciu 6+6 je tretím najproduktívnejším hráčom tímu. O bod ho predstihol Linus Videll a klubovým štatistikám kraľuje Miks Indrasis so 16 bodmi. Kvalitné výkony podávajú aj Maris Bicevskis Pjotrom Ščastlivym. Druhý menovaný však do štvrtkového súboja kvôli zdravotným problémom nenastúpi.

Čo sa špeciálnych formácií týka, lepšie sú na tom hosťujúci hokejisti. Riga má 16,3% úspešnosť presilových hier, čo je o 0,2% menej ako Bratislavčania. V početných nevýhodách sú na tom lepšie „belasí“ s ôsmou najlepšou oslabovkou v lige s 84,7 percentnou úspešnosťou bránenia. Dinamo má len 79,6% úspešnosť v oslabeniach.

Súpiska Dinama Riga:
Brankári: Edgars Masalskis, Jakub Sedláček
Obrancovia: Edmunds, Augstkalns, Oskars Cibulskis, Charles Genoway, Aleksandrs, Jerofejevs, Milan Jurčina, Martins Porejs, Georgijs Pujacs, Krisjanis Redlihs, Kristaps Sotnieks
Útočníci: Maris Bicevskis, Roberts Bukarts, Martins Cipulis, Lauris Darzins, Andris Dzerins, Marcel Hossa, Miks Indrasis, Gints Meija, Mikelis Redlihs, Kaspars Saulietis, Gunars Skvorcovs, Pjotr Ščastlivyj, Linus Videll, Kyle Wilson

Zverenci fínskeho kouča Petriho Matikainena majú pred štvrtkovým súbojom na čom stavať. V šiestich dueloch si na svoje konto pripísal desať bodov za tri víťazstvá a jednu prehru po samostatných nájazdoch. Bratislavčania sa taktiež môžu popýšiť kladným skóre 18:13. Slovan pritom vyhral so svojím súperom tri vzájomné zápasy v rade. Momentálne mu v tabuľke patrí 10. priečka s trojbodovou stratou na ôsmy Lokomotiv Jaroslavľ.

Na tohtoročné nevýrazné výkony brankárov Slovana dal v utorok aspoň na moment zabudnúť Švéd Johan Backlund, ktorý v súboji na ľade Atlantu Mytišči predviedol perfektný výkon a pripísal si na svoje konto siedme víťazstvo v lige. Zo striedačky svojho kolegu sledoval Jaroslav Janus a nič tak zatiaľ nenasvedčuje tomu, že fámy o jeho odchode boli pravdivé.

Mediálny svet priniesol taktiež svetlo do „kauzy“ ohľadom príchodu slovenského obrancu Ivana Švarného. Reprezentačný bek sa mal stať novou posilou „belasých“, no napokon sa jeho príchod nedotiahol do úspešného konca a 30-ročný zadák bude pôsobiť naďalej v bieloruskom Minsku. Defenzíva Slovana tak bude naďalej stáť predovšetkým na dvojici najvyťažovanejších hráčov Michalovi Sersenovi a Ivanovi Barankovi.

Hosťujúcich hráčov môže tešiť okrem trojbodového zisku z Mytišči aj fakt, že sa prvýkrát v drese Slovana bodovo presadila nová posila Štefan Ružička, ktorý si na svoje konto pripísal dva body za gól a asistenciu a výraznou mierou sa podpísal pod víťazstvo Slovana. Podobné výkony sa od neho čakajú a pridať by sa k nemu malo viacero hráčov. Hokejoví priaznivci naďalej čakajú na zvýšenie výkonnosti Michala Vondrku, Tomáša Surového či Tomáša Netíka, ktorý sa na októbrovom víťazstve Slovana s týmto súperom v pomere 4:1 na jeho ľade podieľal bilanciou 1+1.

Úvodné buly stretnutia sa vhadzuje o 18:30 hod. Tento zápas si budú môcť pozrieť fanúšikovia Slovana aj na televíznych obrazovkách stanice Sport2. Po tomto zápase čaká hráčov Bratislavy presun domov a následne štvorzápasová séria domácich duelov, ktorú odštartujú v utorok o devätnástej hodine proti Lokomotivu Jaroslavľ.

Náš tip

Ak je pre Slovan cieľom play-off, podobné stretnutia musí jednoznačne zvládať a zbierať v nich body. Naša redakcia „belasým“ verí, preto v našej tipovacej ligeodporúčame tipovať dvojku resp. víťazstvo Bratislavčanov s veľmi lákavým kurzom 2,45