Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Viťaz Podolsk (27.11.)

štvrtok, 27. november 2014 10:20 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Viťaz Podolsk (27.11.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Viťaz Podolsk (27.11.) | zdroj: © TASR

Po neúspešnom domácom súboji s Lokomotivom Jaroslavľ budú mať hokejisti HC Slovan Bratislava šancu na reparát proti Viťazu Podolsk. Hosťujúci mančaft rovnako ako „belasí“ bojujú o účasť v play-off a tak na zverencov fínskeho kouča Petriho Matikainena čaká ďalší mimoriadne dôležitý súboj. Vráti sa Slovan vďaka víťazstvu do hry o účasť vo vyraďovacej časti?

Zápas začína o 19:00 hod!

Viťaz Podolsk sa v súčasnosti nepotýka s najlepšou formou. Zverenci ruského kouča Olega Orechovskeho získali z posledných štyroch stretnutí len dva body za domáce víťazstvo s Neftechimikom Nižnekamsk v pomere 3:2 po samostatných nájazdoch. V Kontinentálnej hokejovej lige pritom bojujú o postupovú priečku do play-off. Po 31 odohraných dueloch má Viťaz na svojom konte 45 bodov so skóre 86:96 a v súčasnosti mu v Západnej konferencii patrí ôsma priečka s päťbodovým náskokom pred deviatym Medveščakom Záhreb.

Neohrozenú pozíciu v bránkovisku ruského mančaftu má fínsky gólman Harri Säteri. Pre 24-ročného rodáka z Toijaly je aktuálna sezóna jeho prvou v ruskej nadnárodnej súťaži a zatiaľ sa mu v nej vcelku darí. Nastúpil do 26 duelov, v ktorých si udržal 91,5% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,91 gólov na zápas. Svoj tím doviedol k dvanástim víťazstvám a Čechov sa na neho bude spoliehať podľa všetkého aj v štvrtkovom súboji. Säterimu kryje chrbát skúsenejší Ivan Lisutin, ktorý sa medzi tri žrde postavil v aktuálnom ročníku len päťkrát.

V defenzíve sa hostia spoliehajú predovšetkým na niekdajšieho hráča z National Hockey League Denisa Grebeškova. 31-ročný obranca je najvyťaženejším hráčom svojho tímu a s bilanciou 1+7 je zároveň spoločne s Mathiasom Porselandom najproduktívnejším bekom klubu. Osem bodov za asistencie má na svojom konte taktiež Georgij Berďukov.

Najproduktívnejším hráčom tímu je český forward Roman Horák s 21 kanadskými bodmi. Pre rodáka z Českých Budějovíc je to premiérová sezóna v Kontinentálnej hokejovej lige, predtým bojoval niekoľko rokov v zámorských súťažiach, vrátane National Hockey League. Viťaz disponuje mimoriadne vyrovnanou ofenzívnou silou, čo sa odráža aj v počte strelených gólov, na svojom konte ich má o dvadsať viac ako ich štvrtkový súper. Skvelé výkony predvádza aj Mario Kempe či Dmitrij Tsyganov, na ktorých si obrana Slovana bude musieť dávať taktiež obrovský pozor. Pre fanúšikov hokeja bude s určitosťou atraktívne vidieť na ľade aj majstra sveta z roku 2008 Maxima Afinogenova

Čo sa tímových štatistík týka, vo využívaní presilových hier sú na tom oba tímy takmer rovnako. Slovan zo 142 príležitostí využil 23, Viťaz využil 24 presilových hier z celkového počtu 147 čo činí 16,3% úspešnosť početných výhod, Bratislavčania majú 16,2 percentnú presilovú hru. V oslabeniach však v porovnaní s Čechovom dominujú. Slovanu s 84,9% úspešnosťou bránenia presilových hier patrí v KHL celková siedma priečka, Viťaz má len 80,5% úspešnosť.

Súpiska Viťazu Podolsk:
Brankári: Bogdan Donenko, Ivan Lisutin, Harri Säteri
Obrancovia: Georgij Berďukov, Anton Buchanko, Igor Golovkov, Denis Grebeškov, Konstantin Klimontov, Roman Kudinov, Mathias Porseland, Gennady Sabinin, Jakov Selezňov, Alexej Semenov, Ivan Veraščagin
Útočníci: Maxim Afinogenov, Roman Horák, Ivan Ivanov, Mario Kempe, Jurij Kokšarov, Anton Koroľjov, Robert Kousal, Alexander Kučerjavenko, Alexej Kudreman, Alexej Makejev, Maxim Mamin, Dmitrij Šitikov, Arťom Svets-Rogovoi, Vjačeslav Soloduchin, Dmitrij Tsyganov, Nikita Vyglazov, Michail Jakubov

Bratislavskí hráči si s týmto súperom skrížili hokejky v rámci KHL už štyrikrát. Na svoje konto si pripísali osem bodov za dva víťazstvá v riadnom hracom čase a jedno po samostatných nájazdoch, čo je veľmi priaznivá bilancia. Vo vlaňajšom ročníku ale Čechov zdolali len 2:1 po shootoutoch a doma s ním prehrali jednoznačne 1:4. Pozitívnu bilanciu s ruským celkom budú môcť potvrdiť v štvrtkovom súboji a vylepšiť si tak bilanciu doterajších domácich duelov v aktuálnej sezóne. Slovan je totiž tímom, ktorý v rámci KHL predvádza najhoršie výkony na domácom ľade. V trinástich stretnutiach (39 možných bodov) v Slovnaft Arene si na svoje konto pripísali rovnaký počet bodov, čo je najmenej zo všetkých 28 celkov ruskej nadnárodnej súťaže. Viťaz sa zasa bude snažiť o potvrdenie veľmi dobrých výkonov na hosťujúcom ľade. V rámci KHL figurujú na siedmom mieste so ziskom 28 bodov v 18 súbojoch.

Štvrtkový súboj s Čechovom bude mať špeciálnu príchuť pre švédskeho gólmana v službách Slovana Johana Backlunda. 33-ročný brankár vo vlaňajšej sezóne obliekal dres Viťazu, tentoraz bude stáť na opačnej strane klziska a bude čeliť strelám svojich bývalých spoluhráčov. Backlundovi, ktorý bol v pondelok vyhlásený za najlepšieho brankára uplynulého týždňa, by mal kryť chrbát Slovák Jaroslav Janus.

Obrane Slovana sa príliš nedarí. V Západnej konferencii sa môže jediný slovenský účastník KHL popýšiť šiestou najlepšou defenzívou, no tá nie je ani zďaleka taká nepriepustná ako sa na prvý pohľad zdá. Spomedzi obrancov je v plusových hodnotách v tabuľke „pravdy“ len Martin Štajnoch. Pilierom obrany naďalej ostáva Michal Sersen Ivanom Barankom, ktorí sú najvyťaženejšími obrancami bratislavského mančaftu.

V útočnej tretine sa „belasí“ už tradične spoliehajú predovšetkým na slovenského reprezentanta Ladislava Nagya, ktorý s 25 kanadskými bodmi za štrnásť gólov a jedenásť asistencií dominuje produktivite Slovana. Do súboja s Lokomotivom Jaroslavľ nastúpili aj navrátilci do zostavy Matt Murley s Petrom Ölveckým a tak by mala ofenzíva Bratislavčanov nabrať na kvalite. Ak chcú Slovanisti pomýšľať na účasť v play-off, musia zvýšiť svoju streleckú efektivitu, so 66 strelenými gólmi majú tretí najhorší útok v lige.

Úvodné buly zápasu sa vhodí o devätnástej hodine. Zápas môžu fanúšikovia sledovať aj na televíznych obrazovkách stanice Sport2. Po tomto dueli čaká na Bratislavčanov deň voľna a následne sobotňajší domáci súboj s Atlantom Mytišči.

Náš tip

Ak chce Slovan aspoň teoreticky pomýšľať na účasť v play-off, musí zvíťaziť. Na svojho dnešného súpera, ktorému patrí v tabuľke posledná ôsma postupová priečka stráca v tabuľke sedem bodov. Prehra je z hľadiska účasti vo vyraďovacej fáze KHL pre domácich nemysliteľná, preto naša redakcia očakáva, že Bratislavčania po utorkovej prehre s Lokomotivom zmobilizujú svoje sily a v nemenej dôležitom súboji s Podolskom bodujú naplno. V našej tipovacej ligepreto odporúčame tipovať jednotku s kurzom pohybujúcim sa na hodnote 2,29.