Main Content

ANALÝZA: 29. kolo slovenskej Tipsport extraligy (30.11.)

sobota, 29. november 2014 16:48 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 29. kolo slovenskej Tipsport extraligy (30.11.)
ANALÝZA: 29. kolo slovenskej Tipsport extraligy (30.11.) | zdroj: © TASR

Záver novembra bude patriť poslednému novembrovému kolu slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Po piatkových súbojoch je situácia v tabuľke stabilizovaná, no naďalej je o čo bojovať. Nitra s Košicami bude bojovať na diaľku o líderský post a proti týmto celkom sa postavia tímy, ktoré zvedú súboj o siedmu priečku v tabuľke. Kto bude vstupovať do nového mesiaca ako najlepší celok Tipsport extraligy?

MHC Mountfield Martin – HC Košice (16:30 hod)

Martin sa po krátkom vyhrievaní sa na siedmej priečke v tabuľke opäť zosunul o jednu priečku nižšie, keď so ziskom 37 bodov je za siedmymi Piešťanmi o skóre. Vrátiť sa na siedme miesto v tabuľke, ktoré je kvôli osembodovej strate na Trenčín pre hráčov z Turca maximum, môžu po nedeľňajšom súboji, v ktorom na svojom ľade privítajú favorizovaný celok Košíc, ktorý v aktuálnej sezóne ešte nedokázali zdolať. V každom z troch prípadov však bodovali, keď trikrát odchádzali z ľadu porazení až po predĺžení resp. samostatných nájazdoch. Martinčania zvíťazili v posledných dvoch stretnutiach, na svoje konto si pripísali päť bodov a po desiatej Skalici a deviatej Žiline sa môžu aj oni – ako ôsmy celok tabuľky – postarať o prekvapenie a zdolať na svojom ľade favorizovaných Košičanov. „Oceliari“ sa v súčasnosti na ľade len hľadajú. V posledných piatich stretnutiach uspeli len dvakrát a prišli o vedúcu pozíciu v tabuľke, ktorá momentálne s bodovým náskokom patrí Nitre. Súboje Martina s Košicami vždy sľubovali zaujímavý hokej a tento atraktívny duel si tak fanúšikovia môžu pozrieť aj na televíznych obrazovkách na Dvojke, kde priamy prenos z Martina štartuje o 16.20 hod.

Počet strelených gólov: 71 – 70
Počet inkasovaných gólov: 86 – 47
Počet bodov: 37 – 62
Umiestnenie v tabuľke: 8. – 2.
Úspešnosť v presilových hrách: 12,50% - 16,07%
Úspešnosť v oslabení: 85,42% - 89,00%
Najproduktívnejší hráč: Jaroslav Markovič 28b (12+16) – Gabriel Spilár 18b (5+13)
Vzájomné zápasy: 3:4sn, 2:3pp, 2:3pp

ŠHK 37 Piešťany – HK Nitra (17:00 hod)

Aktéri súboja, ktorý sa uskutoční v kúpeľnom meste, sú v rovnakej situácii ako Martin resp. Košice. Domáci hokejisti z Piešťan budú bojovať o udržanie si siedmej pozície v tabuľke, zatiaľ čo Nitrania budú na diaľku brániť pred Košicami bodový náskok na líderskej pozícii v tabuľke. Hokejisti ŠHK 37 sa vezú na vlne veľmi kvalitných výkonov. V posledných piatich zápasoch vždy získali minimálne jeden bod a zuby si brúsia taktiež na aktuálne najlepší celok slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Nitra sa však po slabšom úvode sezóny vyšvihla až na vrchol tabuľky, za čo vďačí predovšetkým svojej perfektnej sérii jedenástich víťazstiev v rade, po ktorej prišla prehra v Martine, no po prekvapujúcej strate bodov sa „corgoni“ oklepali a ďalšie svoje dva zápasy dotiahli do víťazného konca. Naposledy porazili pod Zoborom veľmi kvalitného súpera z Popradu a preto si veria aj na „havranov“, ktorých v sezóne už dvakrát zdolali. Nitra sa bude spoliehať predovšetkým na svoju perfektnú ofenzívnu silu, ktorá svojim súperom nastrieľala v 30 zápasoch 111 gólov, čo je najvyšší počet spomedzi všetkých účastníkov slovenskej Tipsport extraligy.

Počet strelených gólov: 90 – 111
Počet inkasovaných gólov: 104 – 79
Počet bodov: 37 – 63
Umiestnenie v tabuľke: 7. – 1.
Úspešnosť v presilových hrách: 14,39% - 13,39%
Úspešnosť v oslabení: 80,53% - 84,62%
Najproduktívnejší hráč: Tibor Kutálek 26b (11+15) – Roman Tománek 37b (16+21)
Vzájomné zápasy: 4:5sn, 5:4sn, 1:3

Dukla Trenčín – HC’05 Banská Bystrica (17:00 hod)

Veľmi zaujímavé stretnutie sa uskutoční pod hradom Matúša Čáka, kde domáci „vojaci“ zvedú súboj s Banskou Bystricou. Tá hrá momentálne v absolútnej hernej pohode, zvíťazila v štyroch dueloch v rade, bodovo sa dotiahla na tretí Poprad a úspešne bráni svoju štvrtú pozíciu v tabuľke pred piatym Zvolenom. „Barani“ môžu byť spokojní so svojou kvalitnou obranou, ktorá je štvrtou najlepšou v lige a taktiež nemajú problém so strieľaním gólov. Hráči Bystrice prepasírovali puk do brány už 102-krát a aj v tejto štatistike im patrí umiestnenie v top 4 slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Domáci hokejisti podávajú veľmi nevyrovnané výkony, na čo doplácajú a v tabuľke im tak patrí šiesta priečka s výraznou deväťbodovou stratou na piaty Zvolen. Pred siedmymi Piešťanmi majú osembodový náskok. Súboj týchto tímov môže dopadnúť akokoľvek, v doterajších troch stretnutiach medzi týmito súpermi padlo len sedem presných zásahov, vo všetkých prípadoch sa radovala z víťazstva Banská Bystrica, no tá Trenčín porazila vždy len o jeden gól, vždy šlo o veľmi vyrovnané súboje a rovnako by tomu malo byť aj v nedeľu.

Počet strelených gólov: 68 – 102
Počet inkasovaných gólov: 61 – 74
Počet bodov: 45 – 57
Umiestnenie v tabuľke: 6. – 4.
Úspešnosť v presilových hrách: 16,35% - 18,42%
Úspešnosť v oslabení: 94,39% - 85,59%
Najproduktívnejší hráč: Jakub Gašparovič 21b (10+11) – Petr Kafka 30b (18+12)
Vzájomné zápasy: 0:1sn, 1:2, 1:2

HKM Zvolen – HK 36 Skalica (17:00 hod)

Na gólové hody sa pripravujú priaznivci aktuálne piateho celku tabuľky z HKM Zvolen. Domáci klub, ktorý svojim súperom nastrieľal 109 gólov (2. miesto v lige) bude hostiť poslednú Skalicu, ktorá inkasovala od svojich súperov už 118 gólov a podľa papierových predpokladov by mala „nakúpiť“ aj vo Zvolene. Ten disponuje skvelou ofenzívnou silou, čo dokázal aj v poslednom meraní síl na Záhorí, kde svojho súpera deklasoval 8:2. „Bryndziari“ sú jednoznačnými favoritmi duelu, len v piatok prišli prehrou v Banskej Bystrici o sériu štyroch víťazstiev v rade, v klube panuje spokojnosť s predvádzanými výkonmi a aj vďaka hernej pohode stredoslovenského celku sa očakáva domáce víťazstvo. Skalicu napriek faktu, že jej patrí v tabuľke posledná priečka a po piatkovej domácej prehre s deviatou Žilinou v pomere 1:3 a všetko nasvedčuje tomu, že práve Skaličania budú musieť absolvovať baráž, však nemožno podceňovať. Už viackrát sa postarala na úkor favoritov a veľké prekvapenia a v porazeneckej nálade nepricestuje ani pod Pustý hrad, kde bude bojovať zníženie štvorbodovej straty na deviatych „vlkov“ zo Žiliny. Fanúšikovia ofenzívneho hokeja sa podľa všetkého majú na čo tešiť a ich pohľady sa budú upierať spomedzi piatich duelov 29. kola práve do Zvolena.

Počet strelených gólov: 107 – 64
Počet inkasovaných gólov: 92 – 118
Počet bodov: 54 – 25
Umiestnenie v tabuľke: 5. – 10.
Úspešnosť v presilových hrách: 20,63% - 15,00%
Úspešnosť v oslabení: 86,67% - 76,30%
Najproduktívnejší hráč: Kamil Brabenec 40b (10+30) – Petr Stloukal 22b (9+13)
Vzájomné zápasy: 4:2, 5:4, 8:2

MsHK DOXXbet Žilina – HK Poprad (17:30 hod)

Žilina napriek osembodovej strate na ôsmy Martin neskladá zbrane a bude sa snažiť o postup do play-off. Bojovať však musí na dvoch frontoch, pretože z dolnej časti tabuľky ju ohrozuje posledná Skalica, ktorá na „vlkov“ stráca štyri body, no odohrala o jeden zápas menej. Ak sa Žilina chce vyhnúť baráži a zároveň ponaháňať Martin v snahe o účasť vo vyraďovacej časti, mala by pravidelne bodovať. Po tom, čo sa Žilinčania radovali z cenného skalpu obhajcu titulu z Košíc sa bude snažiť prekvapiť tretí celok tabuľky z Popradu. Hráči spod Tatier donedávna zvádzali tuhé boje o prvú priečku v tabuľke, no momentálne ťahajú negatívnu sériu štyroch prehier v rade. Na svojom konte majú 57 bodov, na lídra z Nitry strácajú päť bodov a pred štvrtou Banskou Bystricou v tabuľke figurujú len vďaka lepšiemu skóre. Ak „kamzíci“ nechcú stratiť výbornú východiskovú pozíciu, musia sa výkonnostne i výsledkovo podvihnúť a začať opäť víťaziť. Ideálnou príležitosťou bude práve nedeľňajší duel, v ktorom sa postavia proti súperovi z kategórie ľahších. Žilina je napriek nepresvedčivej forme Popradčanov outsiderom súboja a iný výsledok než víťazstvo hostí by bol prekvapujúci.

Počet strelených gólov: 69 – 102
Počet inkasovaných gólov: 93 – 66
Počet bodov: 29 – 57
Umiestnenie v tabuľke: 9. – 3.
Úspešnosť v presilových hrách: 9,43% - 18,97%
Úspešnosť v oslabení: 83,46% - 91,76%
Najproduktívnejší hráč: Jaroslav Kristek 23b (8+15) – Tomáš Sýkora 30b (14+16)
Vzájomné zápasy: 1:5, 2:4. 2:6

Náš tip

V 29. kole naša redakcia očakáva prekvapenie v podobe domáceho víťazstva Martina. Ten odohral s Košicami už tri veľmi vyrovnané zápasy a preto očakávame, že prvýkrát v tomto ročníku strhne víťazstvo na svoju stranu a pripíše si na svoje konto tri body. V našej tipovacej ligepreto odporúčame tipovať v zápase Martin – Košice jednotku. Papierové predpoklady by sa zasa mali naplniť v Žiline, z ktorej by si mali Popradčania odviezť plný bodový zisk. Nerozhodný duel odohrajú Trenčania s Banskou Bystricou a na vyšší počet gólov sa môžu fanúšikovia tešiť v zápasoch Zvolen – Skalica a Piešťany – Nitra, kde odporúčame tipovať 5,5+ (6 a viac gólov v riadnom hracom čase).