Main Content

Lyžovanie-beh: Johaugová suverénna na 10 km klasicky, 50. Procházková

nedeľa, 30. november 2014 12:05 | Autor: TASR

Kuusamo 30. novembra (TASR) - Nórka Therese Johaugová suverénnym spôsobom triumfovala v nedeľňajších pretekoch na 10 km klasicky v rámci Svetového pohára v behu na lyžiach v rezorte Ruka vo fínskom Kuusame. Obhajkyňa veľkého glóbusu deklasovala konkurenciu, keď časom 25:47,2 min vyhrala s náskokom 42,2 s na krajanku Marit Björgenovú, tretia skončila Švédka Charlotte Kallová (+44,1). Slovenská reprezentantka Alena Procházková obsadila nebodované 50. miesto so stratou vyše troch minút.

Johaugová v nedeľu nemala v intervalových pretekoch konkurenciu a vyhrala systémom štart-cieľ. Už na medzičase na 1,4 km mala pred druhou Poľkou Justynou Kowalczykovou náskok takmer desať sekúnd a odstup od súperiek potom neustále zvyšovala. Nórsky triumf podčiarkla druhým miestom Björgenová, ktorá v sobotu vyhrala šprint klasicky a po úvodnom víkende SP sa so 180 bodmi usadila na čele celkového poradia seriálu. "Forma i technika dnes boli na mojej strane a som šťastná, že som sa presadila aj v klasike. V šprinte som včera vypadla už vo štvrťfinále, tak som sa sústredila na druhé preteky a vyšlo to," povedala v cieli víťazná Johaugová.

Slovenka Procházková po nevydarenom vystúpení v šprinte nedosiahla na popredné priečky ani v nedeľu. Po pomalšom začiatku sa z priebežnej pozície v šiestej desiatke štartového poľa posúvala dopredu až do polovice trate, v závere ale tempo nedokázala vystupňovať a skončila napokon na 50. priečke s mankom +3:04,5 min na víťazku.

Svetový pohár pokračuje ďalším podujatím na budúci víkend v nórskom Lillehammeri.