Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Metallurg Novokuzneck (1.12.)

nedeľa, 30. november 2014 16:11 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Metallurg Novokuzneck (1.12.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Metallurg Novokuzneck (1.12.) | zdroj: © TASR

HC Slovan Bratislava ukončí svoju štvorzápasovú sériu domácich zápasov súbojom s Metallurgom Novokuzneck. V doterajších troch dueloch pozbierali „belasí“ len dva body. Podarí sa im v pondelok bodovať naplno a odlepiť sa z dna tabuľky Západnej konferencie?

Zápas začína o 19:00 hod!

V pondelok sa na ľade Slovanft Areny predstaví tretí najhorší celok Kontinentálnej hokejovej ligy. Metallurg Novokuzneck má na svojom konte po odohraní 32 zápasov 31 bodov a vo Východnej konferencii mu patrí dvanásta priečka. Do metropoly Slovenska priletia zverenci Rusa Germana Titova poznačení nepriaznivou sériou šiestich prehier v rade a v tabuľke aktuálnej formy im tak patrí posledná priečka spomedzi 28 celkov ruskej nadnárodnej súťaže. Napriek tomu má však Metallurg stále teoretickú šancu na postup do play-off, na ôsmu Ladu Togliatti stráca Novokuzneck len päť bodov, vzhľadom k výkonnosti hráčov pondelkového súpera Bratislavčanov sa však neočakáva, že sa do vyraďovacej časti prebojujú.

Najväčší priestor v bránkovisku Metallurgu Novokuzneck si doposiaľ užil len 19-ročný gólman Ilja Sorokin, ktorý svoj tím doviedol k štyrom víťazstvám, udržal si 90,6% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 3,23 gólov na zápas. Lepšími štatistikami sa môže popýšiť jeho kolega Rafael Chakimov. O päť rokov starší brankár má v aktuálnej sezóne na svojom konte 17 štartov, 4 víťazstvá, veľmi solídnu 92,8% úspešnosť zákrokov a priemer inkasovaných gólov 2,37. V dvoch dueloch svojho tímu sa objavili v bránkovisku Metallurgu aj Andrej Karejev a Nikita Ložkin.

Najväčšou oporou defenzívnych radov Novokuznecku je Michail Kuklev. 32-ročný Rus je najvyťaženejším bekom svojho tímu a s deviatimi kanadskými bodmi taktiež najproduktívnejším obrancom klubu. Zároveň ako jediný pravidelný člen zostavy sa v „tabuľke pravdy“ udržiava v plusových hodnotách, keď má na svojom konte päť „plusiek.“ Sekundovať sa mu snaží Američan Cade Fairchild so šiestimi kanadskými bodmi. Obrane Metallurgu však chýba skutočná vodcovská osobnosť, čo sa odráža aj na jej výkonoch, s 98 inkasovanými gólmi má ruský celok šiestu najhoršiu obranu v súťaži.

V útoku je najviac počuť o piatich hráčov. Najviac bodov spomedzi všetkých majú na svojom konte Ansel Galimov (11+4) a Ryan Stoa (8+7). Sekunduje im dvanásťbodový James O’Brien a zabúdať netreba ani na Michaila Plotnikova s Alexandrom Komaristym. Ofenzíva Novokuznecku sa však príliš vyťahovať nemôže. S 58 strelenými gólmi má Metallurg najhorší útok v najprestížnejšej európskej hokejovej súťaži. Ofenzíve chýba líder, ktorý by rozhodol zápasy a vedel by tím potiahnuť v dôležitých chvíľach zápasu.

Streleckú nemohúcnosť ruského mančaftu dokonale zobrazuje aj úspešnosť Novokuznecku v presilových hrách, ktorá je len 7,4 percentná, čo je jednoznačne najnižšie číslo spomedzi všetkých tímov v KHL. Zo 136 početných výhod vyťažil Metallurg len desať gólov. Slovan má v presilových hrách 15,8% úspešnosť. Pondelkový súper Bratislavčanov nijak výrazne nevyčnieva ani v oslabeniach, kde má 82,7% úspešnosť (17. miesto v lige), Slovan je v tejto hernej činnosti na piatom mieste s 85,1%.

Súpiska Metallurgu Novokuzneck:
Brankári: Andrej Karejev, Rafael Chakimov, Nikita Ložkin, Ilja Sorokin
Obrancovia: Jevgenij Belochvostikov, Sergej Dorofejev, Cade Fairchild, Kirill Gavrilyčev, Nikita Kamalov, Pavel Kanarskij, Michail Kuklev, Matt Lashoff, Mark Skutar, Vitalij Zotov
Útočníci: Ansel Galimov, Arťom Garifullin, Kirill Kaprizov, Alexander Komaristij, Alexej Kosourov, Denis Kurepanov, Vladimir Malinovskij, Dmitrij Maľcev, Vadim Mitrjakov, Ilja Musin, James O’Brien, Michail Plotnikov, Alexander Romanov, Sergej Senťurin, Nikolaj Skladničenko, Ryan Stoa, Konstantin Turukin

Najlepšie na tom nie je ani Slovan. „Belasým“ patrí v Západnej konferencii posledná priečka a na postupové ôsme miesto do play-off strácajú osem bodov. Pred pondelkovým súbojom zverencov Petriho Matikainena s určitosťou neteší ani vzájomná bilancia so súperom z Novokuznecku, ktorý Slovan v troch zo štyroch prípadov zdolal. Bratislavčania sa z víťazstva radovali len raz a to v septembri minulého roku, keď si z ruského mesta odviezli tri body po výsledku 1:3.

Bratislavský celok sa po sérii nepresvedčivých výkonoch pozbieral a zdolal Atlant Mytišči 2:1 po samostatných nájazdoch. Opäť výborný výkon v bránkovisku podal Švéd Johan Backlund, ktorý svojimi výkonmi pomaly začína zaberať post prvého brankára Slovana. Doposiaľ sa zvykol so slovenským kolegom Jaroslavom Janusom striedať pravidelnejšie.

Slovan má v porovnaní s Novokuzneckom kvalitnejšiu defenzívu, s 80 inkasovanými gólmi uzatvárajú top desiatku najlepších obrán Kontinentálnej hokejovej ligy. Vďačia za to predovšetkým dvojici najvyťažovanejších hráčov tímu Michalovi Sersenovi Ivanovi Barankovi. Fín Petri Matikainen sa spolieha taktiež na Kanaďana Jonathana Sigaleta Tomáša Starostu. Napriek tomu by to chcelo posilniť defenzívu a priviesť do tímu ešte jedného skúseného beka, ktorý by bol schopný hrať na tej najvyššej úrovni aspoň 20-22 minút za zápas.

Ak však ide o palebnú silu. Oba tímy sú na tom takmer rovnako. Zatiaľ čo Metallurg Novokuzneck má najhorší útok v lige, Slovan so 68 gólmi má tretiu najhoršiu ofenzívnu silu v ruskej nadnárodnej súťaži. Za zmienku stoja zrejme len výkony najproduktívnejšieho hráča Slovana Ladislava Nagya a Slovincov Žigu JegličaRokom Tičarom. Aj spomínaní hráči by však mohli popracovať na konzistentnosti svojich výkonov, napriek tomu, že sa nevyhnú občasnému hernému výpadku, radia sa medzi najväčšie opory ofenzívy Slovana. Ostatní hráči by však mali pridať.

Úvodné buly zápasu sa vhodí o devätnástej hodine. Už tradične si fanúšikovia budú môcť pozrieť duel Slovana aj v televízii na stanici Sport1. Po tomto dueli budú mať zverenci Petriho Matikainena jeden deň na cestu do dejiska tohtoročných Zimných olympijských hier, kde v stredu o 17:00 hod sa predstavia na ľade HK Soči.

Náš tip

Kvalita je na strane HC Slovana Bratislava, ktorý má na svojom konte viac bodov a disponuje taktiež lepšími hráčmi. „Belasí“ sú favoritmi stretnutia a naša redakcia očakáva, že túto úlohu domáci hokejisti aj potvrdia a Novokuznecku pripravia siedmu prehru v rade. V našej tipovacej lige preto odporúčame tipovať víťazstvo Slovana v riadnom hracom čase resp. jednotku s kurzom 1,69.