Main Content

ANALÝZA: Dynamo Moskva – HC Slovan Bratislava (5.12.)

štvrtok, 4. december 2014 17:35 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Dynamo Moskva – HC Slovan Bratislava (5.12.)
ANALÝZA: Dynamo Moskva – HC Slovan Bratislava (5.12.) | zdroj: © TASR

Po neúspešnom súboji v dejisku tohtoročných Zimných olympijských hier s HC Soči sa hokejisti Slovana Bratislava presunuli do metropoly Ruska, kde odohrajú duel s miestnym Dynamom Moskva. Podarí sa zverencom Petriho Matikainena zabudnúť na stredajšiu prehru a poraziť dvojnásobného držiteľa Gagarinovho pohára?

Zápas začína o 17:30 hod!

Moskovské Dynamo sa momentálne so ziskom 66 bodov v 33 dueloch vyníma na výbornej štvrtej priečke v Západnej konferencie. Na tretie Helsinki stráca jedenásť bodov a trinásťbodový náskok má pred piatym Viťazom Podolsk. Play-off by ruskému mančaftu nemalo uniknúť a tak môže už len zabojovať o lepšiu východiskovú pozíciu vo vyraďovacej časti. V súčasnosti si drží solídnu formu, keď hokejisti z metropoly Ruska bodovali päťkrát v rade, hoci v dvoch prípadoch odchádzali z ľadu ako porazení po samostatných nájazdoch. V celej lige sú hráči Dynama klasifikovaní ako siedmy najlepší tím najprestížnejšej európskej hokejovej súťaže.

Vďačiť za to môžu aj svojim kvalitným gólmanom. Do bránkoviska Dynama sa v tejto sezóne postavila trojica Alexandrov Lazušin, ŠaryčenkovJerjomenko. Posledný menovaný je tímovou jednotkou. V aktuálnej sezóne odchytal 25 duelov, na svojom konte má 14 víťazstiev, 91,6% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,26 gólov na zápas. Šancu medzi tromi žrďami dostali aj zvyšní dvaja gólmani. 23-ročný Šaryčenkov nastúpil do štyroch stretnutí, vychytal tri víťazstvá, udržal si 95,3 percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 1,11. V aktuálnom ročníku sa mihol aj vo VHL v tíme Dynamo Balashika. O štyri zápasy viac odchytal Lazušin, ktorý má taktiež veľmi dobré štatistické čísla (92,6%, 1,93), svoj celok doviedol k štyrom výhram.

V obrannej tretine sa kouč Harijs Vitolin spolieha na trojlístok Mat Robinson, Dmitrij VišnevskijFilip Novák. Český zadák je s desiatimi kanadskými bodmi najproduktívnejším bekom svojho tímu a v produktivite sa darí aj ďalším obrancom Moskvy, čo je najväčší rozdiel oproti obrane Slovana, ktorá je v útočnom pásme nevýrazná. Deväť kanadských bodov majú na svojom konte spomínaný Robinson s Fínom Jannem Jalasvaarom. Osem bodov si do štatistík pripísali Višnveskij s Mironovom. Kanaďan Mat Robinson je však zapísaný na listine zranených hráčov a do piatkového duelu proti Bratislave nenastúpi.

Lotyšský tréner disponuje aj skvelou ofenzívnou silou. Jednou z najväčších osobností Dynama je v súčasnosti krajan svojho kouča Kaspard Daugavinš. Niekdajší hokejista Ottawy Senators a Bostonu Bruins je s jedenástimi gólmi najlepším strelcom tímu. K svojim presným zásahom pridal aj dvanásť asistencií a vďaka väčšiemu počtu strelených gólov je v tabuľke produktivity na prvom mieste pred 23-bodovým Maximom Pestuškom (10+13). Pravidelne bodujú taktiež Denis Kokarev Konstantinom Gorovikovom (obaja 5+10) či trinásťbodoví hráči Denis Mosaljov, Maxim Karpov Nikolaj Žerdev.

Skvelú ofenzívnu silu Dynama potvrdzujú aj štatistiky. S 97 nastrieľanými gólmi sú Moskovčania siedmym najlepšie strieľajúcim celkom KHL. Slovan má so strieľaním gólov problém, so 74 presnými zásahmi sú piatym najhorším celkom v tejto štatistike. Aj v defenzíve sa viac darí ruskému súperovi so šiestou najlepšou obranou vďaka 74 inkasovaným gólom. „Belasí“ inkasovali v aktuálnom ročníku 84 gólov, čo stačí na desiate miesto v lige. Slovan nepremohol v predzápasovým štatistikách Dynamo ani v presilových hrách. Moskovčania majú v početných výhodách 16,5 percentnú úspešnosť, Slovan 16,3 percentnú. V oslabových hrách však majú navrch s 85,7 percentami Bratislavčania (3. miesto v lige), Dynamo Moskva doposiaľ ubránilo 84,2 percent svojich početných nevýhod, čo v ruskej nadnárodnej súťaži stačí na dvanáste miesto spomedzi 28 celkov.

Súpiska Dynama Moskva:
Brankári: Alexander Lazušin, Alexander Šaryčenkov, Alexander Jerjomenko
Obrancovia: Janne Jalasvaara, Gleb Korjagin, Andrej Mironov, Filip Novák, Alexander Osipov, Mat Robinson, Dmitrij Sinicin, Maxim Solovjov, Dmitrij Višnevskij
Útočníci: Jurij Babenko, Vladimir Brjukvin, Kaspars Daugavinš, Jegor Dugin, Konstantin Glazačev, Konstantin Gorovikov, Maxim Karpov, Martins Karsums, Denis Kokarev, Denis Mosaljov, Maxim Pestuško, Sergej Soin, Alexej Sopin, Alexej Cvetkov, Alexej Tereščenko, Konstantin Volkov, Nikolaj Žerdev

Slovan Bratislava má na svojom konte 43 bodov po 34 zápasoch a na postupové play-off strácajú „belasí“ 5 bodov. Naposledy prehrali na ľade HC Soči 4:1 a v piatok zohrajú duel proti favoritovi z Dynama Moskva, s ktorým Slovanisti odohrali už osem vzájomných duelov. V siedmich prípadoch prehrali, naposledy, 28. januára 2014 sa radovali z cenného víťazstva, keď v Rusku zvíťazili najtesnejším rozdielom 2:3. Vzájomné duely však hovoria jasne v prospech ruského mančaftu, ktorí v ôsmich dueloch so Slovanom pozbierali skvelých devätnásť bodov so skóre 27:17 a v deviatom vzájomnom meraní síl sú pripravení zaknihovať ôsme víťazstvo.

Útočnej snahe Dynama bude čeliť slovenský gólman Jaroslav Janus, ktorému bude kryť chrbát mladík Denis Godla. 19-ročný brankár do hry v Kontinentálnej hokejovej lige ešte nezasiahol. Bratislavskí brankári majú takmer identické štatistiky. Janus spoločne so svojím kolegom Backlundom majú 90,7% úspešnosť zásahov, v priemere inkasovaných gólov na zápas je o niečo lepší Backlund s priemerom 2,22 oproti Janusovým 2,35. Švéd Johan Backlund však na dvojzápasovom tripe Bratislavčanom chýba pre zdravotné problémy.

Problémy po zdravotnej stránke má aj obor bratislavskej obrany Vladimír Mihálik, ktorý sa taktiež ostal liečiť doma a so svojimi spoluhráčmi do Soči resp. Moskvy necestoval. Už tradične tak bude defenzíva stáť predovšetkým na Michalovi SersenoviIvanom Barankom a na nedávnom navrátilcovi do zostavy Tomášovi Starostovi. Slovan zároveň oficiálne rozviazal spoluprácu s kanadským bekom Kurtisom Fosterom.

Po veľmi slušnej päťgólovej nádielke do siete Metallurgu Novokuzneck je ofenzíva bratislavského Slovana v starých koľajách. V Soči sa prezentovala len jedným gólom, o ktorý sa postaral Štefan Ružička, inak ostali Bratislavčania v útoku bezzubí. Proti vyspelému tímu, akým je Dynamo Moskva to bude ešte ťažšie. Všetky oči sa preto budú upierať predovšetkým na najproduktívnejšieho hráča Ladislava Nagya, ktorý sa radí medzi najlepších útočníkov súťaž. Len nedávno sa však objavila informácia, že štart slovenského reprezentačného krídelníka je kvôli jeho bližšie nešpecifikovanému zraneniu v dolnej časti tela otázny. Do zostavy sa zasa vracia po dvoch vynechaných dueloch Čech Michal Vondrka

Po tomto dueli čaká na hráčov Slovana návrat domov a od pondelka odštartujú sériu ôsmich domácich zápasov, ktorá bude trvať až do konca decembra. Najbližší hosťujúci duel čaká na zverencov Petriho Matikainena až 4. januára, keď sa predstavia na ľade Medveščaku Záhreb.

Náš tip

Papierové predpoklady a predzápasové štatistiky hovoria jasnou rečou v prospech domáceho celku. Naša redakcia sa taktiež prikláňa k predzápasovým prognózam a tipuje víťazstvo domáceho celku resp. jednotku, na ktorú je v našej tipovacej lige kurz 1,48