Main Content

Kto si v zime zaplatí, ten z ligy zrejme nevypadne!

piatok, 5. december 2014 09:28 | Autor: Filip Chudý

Kto si v zime zaplatí, ten z ligy zrejme nevypadne!
Kto si v zime zaplatí, ten z ligy zrejme nevypadne! | zdroj: © TASR

Stredajšou prehrou Zlatých Moraviec sa skončili jesenné boje o záchranu vo Fortuna lige. Po prvej časti súťaže môžeme reálne hovoriť až o šiestich kandidátoch na vypadnutie. Čo musia dotknuté mužstvá urobiť pre záchranu?

Komentár Filipa Chudého

Pri pohľade na ešte nekompletnú tabuľku po jesennej časti je vidieť bodový zlom v jej strede. Prvá polovica odskočila tej druhej. Medzi šiestou Trnavou a siedmymi Košicami sú síce na prvý pohľad iba štyri body, lenže kým Trnavčania majú bodovo bližšie k pohárovému miestu, Košičania sa musia skôr obzerať za seba, keďže od posledného miesta majú náskok iba šesť bodov. Tieto bodové rozdiely predurčujú všetky kluby z druhej polovice tabuľky na jarný boj o záchranu. Samozrejme, pri trojbodovom systéme sa rýchlo dá vyskočiť hore, čo ukázala na konci jesene Myjava, ale minimálne do začiatku jarnej časti bude všetkých šesť namočených klubov počúvať o tom, že sú v hre o záchranu. Čo musia v jednotlivých kluboch urobiť, aby bol ich jarný boj úspešný?

Prvým a najdôležitejším predpokladom je to, že budú mať na záchranu financie. V minulých piatich ročníkoch vypadli postupne Petržalka, Dubnica, Dunajská Streda, Prešov a Nitra. Okrem Prešova bol vo všetkých ostatných prípadoch hlavným dôvodom zostupu nedostatok financií v daných kluboch. Tie mali chaotické riadenie, z toho dôvodu hráčom meškali dlhodobo výplaty, preto sa do týchto klubov ani nehrnuli potrebné posily, čo v konečnom súčte prinieslo očakávaný zostup. V Prešove oproti ostatným síce vážne finančné problémy nemali, ale dlhodobo zlá práca manažmentu, ktorý si nevedel urobiť poriadok v šatni, sa tiež prejavila zostupom. Aj to ukazuje, že druhým predpokladom na záchranu bude schopný manažment.

Tretím a tiež veľmi dôležitým predpokladom bude hráčsky materiál. Kluby by si mali zohnať hlavne psychicky odolných hráčov, pretože kopať do lopty síce vie každý, ale už menej hráčov to dokáže urobiť aj pod tlakom, ktorý je pri záchranárskych bojov permanentný. Pri súčasnom systéme súťaže vždy stačilo na záchranu 34 bodov, čo bude určite aj v tomto ročníku. Podľa historického priemeru by malo stačiť aj 26 bodov, ale podľa jesenných ziskov vidím teraz túto hranicu skôr pri čísle 30 a viac bodov.

Košiciam, Podbrezovej a Dunajskej Strede na túto métu postačia tri víťazstvá, ak ich dosiahnu v prvej tretine jarnej časti, môžu si vypisovať prihlášku pre budúci ročník už trochu v predstihu a súťaž v pokoji dohrať. Navyše, poslední dvaja nováčikovia momentálne predstavujú finančne stabilizované kluby, preto vypadnutie v ich prípade vidím iba po nejakom zimno-jarnom harakiri. Košice síce majú finančné problémy, ale ak situáciu nepodcenia, tiež by sa mali zachrániť.

Zlaté Moravce majú bodovo bližšie síce k trojici spomínanej v predchádzajúcom odseku, lenže reálne podľa mňa bližšie k vypadnutiu. ViOn je sympatický klub, ktorý sa zakrýva perinou na akú má, lenže je tu otázka, či je dostatočne veľká pre najvyššiu súťaž... Ružomberok dopláca na chaotickú prácu v klube, pričom chaos v ňom je minimálne o dva stupne väčší ako u majstra, čo je už čo povedať. Za takúto „prácu“ by si vypadnutie zaslúžil, lenže netreba zabúdať, že majiteľom klubu je Milan Fiľo, podľa ekonomických odhadov jeden z najbohatších Slovákov. Ten určite má na to, aby kúpil niekoľko hráčov, ktorí by sa postarali o záchranu, pričom sa už otvorene hovorí o veľmi zaujímavých menách. Naopak, nič také zrejme nehrozí Banskej Bystrici, pretože tá v zime skôr príde o ďalších hráčov, čo je už folklór v tomto klube. V tejto chvíli sa zdá, že finančne je na tom najhoršie, čo v kombinácii s postavením v tabuľke z nej robí hlavného kandidáta na vypadnutie. Ale šanca je vždy, stačí sa len poriadne tímovo zomknúť, čo je tiež predpoklad k záchrane.

Nám len treba dúfať, že jarný boj o záchranu bude taký napínaný, ako sa podľa bodového stavu po jeseni zdá. Čím viac klubov bude do posledného kola bojovať o záchranu, tým pre atraktivitu súťaže lepšie. V predminulej sezóne sa rozhodovalo o vypadávajúcom až v poslednom kole v priamom súboji Prešova a Trnavy. V tejto sezóne bude v poslednom kole súboj Banská Bystrica – Ružomberok, čiže záchranárske finále je tiež možné, no oveľa pravdepodobnejšie je to, že skôr ako posledné kolo, rozhodnú klubové pokladnice.