Main Content

HC Slovan Bratislava – Barys Astana (10.12.)

streda, 10. december 2014 09:02 | Autor: Dávid Lech

HC Slovan Bratislava – Barys Astana (10.12.)
HC Slovan Bratislava – Barys Astana (10.12.) | zdroj: © TASR

Po neúspešnom domácom súboji s AvangardomOmsk na hráčov HC Slovan Bratislava čaká ešte ďalších šesť domácich decembrových stretnutí. Tentoraz bude „belasým“ stáť v ceste Barys Astana. Podarí sa zverencom fínskeho kouča Petriho Matikainena odlepiť sa z posledného miesta v tabuľke?

Zápas začína o 19:00 hod!

Barys Astana sa vlani radila medzi najlepšie celky Kontinentálnej hokejovej ligy a napokon obsadila siedme miesto. V súčasnosti má jediný kazašský klub opäť tie najvyššie ciele a tie sa hráčom Barysu darilo aj plniť. Nedávno však prišiel na Astanu herný útlm, ktorý vyústil do nepriaznivej sérii ôsmich prehier v rade. Zverenci kouča Andreja Nazarova sa tak prepadli až na šiestu priečku vo Východnej konferencii. V súčasnosti majú na svojom konte 53 bodov, no vďaka svojim kvalitám by sa mohli v tabuľke pohybovať oveľa vyššie. Naposledy Barys dokázal zdolať Medveščak Záhreb, v Chorvátsku zvíťazil 3:5 a prerušil svoju negatívnu sériu. Zbavil sa tak ťažkého bremena nepresvedčivých výsledkov a môže pokračovať vo svojej snahe o čo najlepšie umiestnenie v tabuľke. Hráčom na psychike nepridáva ani ich kontroverzný kouč Andrej Nazarov, ktorý bol už niekoľkokrát potrestaný disciplinárnou komisiou a taktiež sa hovorilo o jeho odchode z klubu.

Barys Astana disponuje jedným z najlepších brankárskych tandemov v lige. Na súpiske kazašského celku nájdeme až štyri mená gólmanov, no Vitalij Jeremejev je momentálne zapísaný na listine zranených hráčov a Astana sa pravidelne opiera o stabilnú dvojicu Ján Laco Alexej Ivanov. Dvakrát do bránkoviska svojho tímu nazrel aj Pavel Polujektov, no ten odchytal dovedna len 66 minút a 58 sekúnd. Jednoznačnou tímovou jednotkou je slovenský brankár, ktorý nastúpil do 33 duelov, vychytal 11 víťazstiev, udržal si výbornú 92,5% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,50 gólov na zápas. Chrbát mu pravidelne kryje Alexej Ivanov. 26-ročný Rus s kazašským pasom odchytal 4 duely z toho boli dva víťazné, udržal si parádnu 94,9% úspešnosť zákrokov a priemer 1,61.

V obrane sa Astana spolieha predovšetkým na tandem v zložení Mike Lundin Kevin Dallman. Dvojica, ktorá sa môže popýšiť taktiež skúsenosťami z National Hockey League sa radí medzi najlepšie defenzívne duá v ruskej nadnárodnej súťaži, obaja hráči trávia na ľade viac ako 25 minút za zápas a taktiež sú najproduktívnejšími zadákmi svojho celku. Prvý menovaný vedie produktivitu bekov s 24 kanadskými bodmi, Dallman za svojím kolegom zaostáva o štyri kanadské body. Kvalitné výkony podáva taktiež Oskars Bartulis.

Kazašský celok sa môže taktiež popýšiť perfektnou ofenzívnou silou na čele s famóznou prvou formáciou v zložení Dustin Boyd – Brandon Bochenski – Nigel Dawes. Títo traja hokejisti spoločne pozbierali 115 kanadských bodov. Dustin Boyd je s 39 kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom svojho tímu a s 15 presnými zásahmi zároveň aj najlepším strelcom. Len o nižší počet strelených gólov za ním zaostáva Brandon Bochenski s bilanciou 13+26. 37 kanadských bodov si na svoje konto pripísal Nigel Dawes. Okrem tejto trojice sa bodovo vcelku solídne presadzujú aj Roman Starčenko, Konstantin Rudenko a Konstantin Puškarjov.

Čo sa špeciálnych formácií týka, Astana je vďaka svojej ofenzívnej sile veľmi dobrá aj v presilových hrách. Vďaka 21,6 percentnému využitiu svojich presilových hier jej v tejto štatistike patrí vynikajúca šiesta priečka. Slovan je vo využívaní presilových hier na 17. mieste so 16,5%. V oslabeniach sa však darí viac hráčom reprezentujúcim slovenský mančaft. „Belasí“ doposiaľ ubránili rovných 85% svojich početných nevýhod, čo z nich robí ôsmy najlepšie brániaci tím v oslabeniach. Hosťujúci celok zaostáva za Slovanom o 2,7 percenta, čo s 82,3 percentami stačí na šestnástu priečku v ligovom meradle.

Súpiska Barysu Astana:
Brankári: Alexej Ivanov, Ján Laco, Pavel Polujektov,Vitalij Jeremejev
Obrancovia: Oskars Bartulis, Jevgenij Blochin, KevinDallman, Vladimir Grebenščikov, MadijarIbraibekov, Danijar Kajrov, Alexej Litvinenko, Mike Lundin, Damir Ryspajev, Roman Savčenko, Maxim Semjonov, Nikita Tserenok
Útočníci: Nikolaj Antropov, Brandon Bochenski, Dustin Boyd, Nigel Dawes, Andrej Gavrilin, Oleg Kvaša, Fjodor Poliščuk, Konstantin Puškarjov, Konstantin Romanov, Konstantin Rudenko, Roman Starčenko, Dmitri jUpper, Talgat Žailauov

Bratislavskí hokejisti sa opäť trápia a potácajú sa na dne tabuľky Západnej konferencie. Na postupové ôsme miesto do play-off strácajú už desať bodov a všetko tak nasvedčuje tomu, že sa druhýkrát počas svojho trojročného pôsobenia v Kontinentálnej hokejovej lige neprebojujú do vyraďovacej časti. V dnešnom súboji si zmerajú sily s kvalitným súperom z Astany, s ktorým dovedna odohrali päť duelov, v dvoch prípadoch boli úspešní, trikrát prehrali. Celkové skóre s týmto súperom majú nepriaznivé v podobe 12:22. V aktuálnom ročníku si už s týmto súperom raz hokejky skrížili, keď Astana na domácom ľade deklasovala Bratislavčanov 6:1.

V bránkovisku Slovana sa s určitosťou predstaví slovenský gólman Jaroslav Janus, ktorému po odchode Švéda Backlunda bude dočasne kryť chrbát mladík Samuel Baroš. Toho by mal čoskoro vystriedať v zostave Slovana nový gólman, ktorý by mal podľa prvotných informácií pochádzať zo zámoria. Jeho meno však doposiaľ nebolo zverejnené.

Defenzíve Bratislavčanov sa v posledných dueloch taktiež vôbec nedarí, o čom svedčí aj posledný duel s Avangardom Omsk. Zadáci Slovana nedokázali zastaviť najväčšie hviezdy ruského mančaftu a prehrali 3:5. Astana disponuje už spomínaným fantastickým prvým útokom, ktorý bude bekom „belasých“ robiť obrovské problémy a tak bude opäť najväčšia ťarcha ležať na pleciach najvyťaženejších bekov Slovana Michala Sersena Ivana Baranku. Predovšetkým na ich výkonoch sa bude odvíjať hra resp. predovšetkým oni môžu eliminovať najväčšie hviezdy súpera.

V pondelok Slovanu chýbal v zostave hviezdy krídelník Ladislav Nagy a taktiež je jeho otázny štart v dnešnom stretnutí. Čoskoro by však mal slovenskú reprezentáciu posilniť ďalší skúsený matador, tentoraz na poste centra – Michal Handzuš. Víťaz Stanley Cupu z roku 2013 včera odohral v drese Banskej Bystrice svoj prvý duel v tomto ročníku a čoraz viac sa v kuloároch hovorí, že skôr či neskôr posilní celok z metropoly Slovenska. Jeho príchod by mohol byť pre priemernú ofenzívnu silu Bratislavy obrovskou vzpruhou.

Úvodné buly zápasu sa vhadzuje o 19:00 hod. Zápas si môžu fanúšikovia pozrieť aj vo svojich televíznych prijímačoch na stanici Sport2. Po tomto dueli čaká na hráčov Slovana už tradične denný odpočinok a vzápätí piatkový domáci súboj so Salavatom Julajev Ufa.

Náš tip

Ak sa chce Slovan aspoň teoreticky uchádzať o účasť v play-off. Nutne bude musieť bodovať. Proti nemu sa však postaví veľmi vyspelý a technicky zručný súper, ktorý svoju kožu nepredá lacno. Tabuľkové postavenie hovorí jasne v prospech kazašskej Astany a vzhľadom k nepresvedčivým výkonom defenzívy Bratislavčanov má vďaka svojej obrovskej ofenzívnej sile obrovskú šancu uspieť aj na Slovensku. V našej tipovacej ligepreto odporúčame tipovať dvojku. Kurz na víťazstvo Astany sa pohybuje na hranici 2,42.