Main Content

Kanadský brankár LeNeveu posilou Slovana Bratislava

štvrtok, 11. december 2014 12:05 | Autor: TASR

Kanadský brankár LeNeveu posilou Slovana Bratislava
Kanadský brankár LeNeveu posilou Slovana Bratislava | zdroj: © TASR

Bratislava 11. decembra (TASR) - Kanadský brankár David LeNeveu sa stal novou posilou slovenského účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) HC Slovan Bratislava. Tridsaťjedenročný gólman nahradí v tíme "belasých"Śvéda Johana Backlunda, ktorého z hry vyradilo svalové zranenie. LeNeveu sa s vedením bratislavského klubu dohodol na kontrakte do konca aktuálneho ročníka KHL. Informoval o tom oficiálny web Slovana.

"Tak náročnú súťaž akou KHL nepochybne je a navyše v nabitom programe počas Vianoc, je takmer nemožné odchytať s jedným brankárom. Preto sme okamžite po zranení Johana Backlunda začali hľadať gólmana k Jarovi Janusovi. Podarilo sa nám získať skúseného kanadského brankára Davida Leneveua, ktorý má za sebou odchytaných niekoľko sezón v AHL, nazrel aj do NHL. Verím, že nám pomôže a pri Jarovi Janusovi budeme mať ďalšieho spoľahlivého muža medzi troma žrďami,“ povedal generálny manažér HC Slovan Maroš Krajči pre klubový web.

LeNeveu začal s hokejom vo svojom rodisku, mestečku Fernie v štáte Britská Kolumbia. Jeho kroky ďalej smerovali do univerzitnej NCAA do tímu Cornell University. V roku 2002 si ho na vstupnom drafte NHL vybral v 2. kole ako 46. hráča v poradí tím Arizona Coyotes. V rovnakom roku bol súčasťou strieborného výberu Kanady na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov.

Väčšinu svojej kariéry potom strávil v AHL, kde pôsobil v kluboch Springfield Falcons, Utah Grizzlies, San Antonio Rampage, Hartford Wolf Pack či Iowa Chops. V nižšej zámorskej súťaži odchytal spolu 331 zápasov a takmer v každej zo svojich desiatich sezón sa dostal nad hranicu 90 percent úspešných zákrokov.

V NHL nastúpil v drese Arizony a Columbusu Blue Jackets na 22 stretnutí, časť ročníka 2013/14 strávil ako druhý brankár v New Yorku Rangers. Predtým pôsobil aj v Európe, v sezóne 2009/10 odohral za Red Bull Salzburg 34 zápasov s úspešnosťou zásahov 90,4 percenta, neskôr obliekal aj dres EHC Linz.