Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Jokerit Helsinki (15.12.)

nedeľa, 14. december 2014 16:04 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Jokerit Helsinki (15.12.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Jokerit Helsinki (15.12.) | zdroj: © TASR

Na hráčov HC Slovan Bratislava čaká v pondelok súper z kategórie najťažších. Na ľad Slovnaft Areny vykorčuľuje fínsky celok Jokerit Helsinki. Podarí sa „belasým“ pred šesťdňovou hernou pauzou zaskočiť favorita a pripísať si do tabuľky veľmi dôležité body v boji o postup do play-off alebo nováčik potvrdí stopercentnú bilanciu a pripíše si proti slovenskému mančaftu tretie víťazstvo?

Zápas začína o 19:00 hod!

Fínsky nováčik Jokerit Helsinki zatiaľ svojimi doterajšími výkonmi v Kontinentálnej hokejovej lige prekvapuje. Od začiatku sezóny sa radil medzi najlepšie tímy a aj v polovici decembra mu v Západnej konferencii patrí veľmi slušná tretia priečka so ziskom 83 bodov. Za druhým Petrohradom je pritom fínsky celok len o horšie skóre. V rámci KHL Jokeritu patrí taktiež tretie miesto a tak sa v pondelok v metropole Slovenska predstaví skutočne veľmi kvalitný súper, o čom svedčí aj doterajšia bilancia Slovana s týmto tímom. V aktuálnom ročníku si už Bratislavčania s fínsky mančaftom zmerali sily dvakrát. Najprv na svojom ľade prehrali 2:4 a doma zvíťazil Jokerit najtesnejším rozdielom 2:1. Helsinki tak pred pondelkovým súbojom majú na čom stavať a vzhľadom k tomu, že Slovan už dvakrát zdolali, do metropoly Slovenska budú hráči z krajiny tisícich jazier opäť cestovať s jasným cieľom – odviesť si tri body.

Jokerit sa už tradične bude spoliehať na svoj brankársky tandem. Škandinávska dvojica Riku Helenius Henrik Karlsson sa radí medzi najlepšie brankárske tandemy v Kontinentálnej hokejovej lige. Druhý menovaný plní v tíme rolu tímovej jednotky. V aktuálnej sezóne odchytal 24 duelov, pripísal si na svoje konto 18 víťazných zápasov, udržal si 92,5% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje len 2,04 gólov na zápas. Jeho fínsky kolega Helenius má na svojom konte 14 štartov, 9 výhier, 91,6 percentnú úspešnosť a priemer obdržaných gólov 2,35. Aj štatistiky potvrdzujú, že či už sa na ľade objaví jeden alebo druhý, ich spoluhráči sa môžu o nich počas zápasu oprieť.

V obrane má vedúce postavenie Ryan Gunderson. 29-ročný Američan je druhým najvyťaženejším hráčom klubu a s 25 kanadskými bodmi zároveň najproduktívnejším bekom. Vynikajúco mu sekunduje Fín Ville Lajunen, ktorý na ľade trávi najviac času a s trinástimi kanadskými bodmi je druhým najproduktívnejším obrancom tímu. Donedávna táto pozícia patrila Kanaďanovi DaineoviToddovi, no ten je zapísaný na listine zranených a v pondelok na ľad s určitosťou nevykorčuľuje.

V ofenzíve nájdeme hneď niekoľko zvučných mien. Najproduktívnejším hráčom Jokeritu je Steve Moses, ktorému v celkovej produktivite KHL patrí štvrtá priečka so ziskom 43 bodov. S 26 presnými zásahmi je zároveň najlepším strelcom ruskej nadnárodnej súťaže. Perfektné výkony podáva aj Švéd Linus Omark. Brilantný technik zbiera takmer bod na zápas, keď v 38 dueloch si na svoje konto pripísal 35 kanadských bodov. Skvelé výkony podávajú aj Petr Koukal (9+17), Juhamatti Aaltonen (7+17). Európskym fanúšikom určite nie sú cudzie ani mená ako Niko Kapanen, Johan Harju, Niklas Hagman či Jani Rita.

Čo do tímových štatistík, v presilových hrách majú jasne navrch hostia s 24,7 percentnou úspešnosťou, ktorá stačí na štvrtú priečku v lige. Slovan je v tejto štatistike sedemnásty so šestnástimi percentami. V bránení početných nevýhod sa však darí viac slovenskému mančaftu, ktorý doposiaľ ubránil 85,3% svojich oslabení (6. v lige), Jokeritu patrí s 80,1% až 21. miesto.

Súpiska Jokeritu Helsinki:
Brankári: Riku Helenius, Henrik Karlsson
Obrancovia: Ryan Gunderson, Jopi Jaakola, Oskari Korpikari, Ville Lajunen, Atte Ohtamaa, Niko Peltola, Santeri Saari, Daine Todd, Ossi Väänänen
Útočníci: Juhamatti Aaltonen, Semir Ben-Amor, Niklas Hagman, Riku Hahl, Johan Harju, Tommi Huhtala, Niko Kapanen, Petr Koukal, Tomi Maki, Steve Moses, Linus Omark, Eetu Poysti, Jani Rita, Jere Sallinen, Petteri Wirtanen

Slovan si bude musieť na svojho súpera dávať obrovský pozor. Jokerit je so 44 získanými bodmi na klziskách súperov najlepší v KHL, keď v osemnástich stretnutiach okúsil trpkosť prehry len trikrát, z toho raz prehral po predĺžení. Slovan nováčika KHL v doterajších dvoch vzájomných stretnutiach ešte nezdolal a k dispozícii tak bude mať tretí pokus. Zatiaľ čo Helsinki sú špičkovým tímom najprestížnejšej európskej hokejovej súťaže, v posledných týždňoch sa čoraz viac špekuluje o bratislavskom zotrvaní v ruskej nadnárodnej súťaži. Slovenskému tímu v súčasnosti patrí v tabuľke desiata priečka s päťbodovým mankom na postupovú ôsmu priečku do play-off. Deviaty Lokomotiv Jaroslavľ a ôsmy Torpedo Nižnij Novgorod však majú oproti Slovanu dva zápasy resp. zápas k dobru.

Nastúpiť do zápasu bude pripravená aj nová tvár v bránkovisku Slovana David LeNeveu, ktorý prišiel na Slovensko ako náhrada za Švéda Johana Backlunda. Ostáva otázne či ho však jeho kolega Jaroslav Janus pustí do brány. V posledným stretnutiach totiž podáva veľmi kvalitné výkony a v posledných dvoch dueloch doviedol svoj tím k víťazstvám.

V súboji so Salavatom Julajev Ufa bratislavskej obrane chýbal kľúčový obranca Michal Sersen, ktorý si odpykával jednozápasový trest od disciplinárky KHL. V zostave ho dočasne nahradil mladík Patrik Luža, ktorý by mal v pondelok plniť rolu siedmeho zadáka, Sersen je už v plnej sile pripravený nastúpiť do ďalšieho zápasového diania svojho tímu.

Ofenzíva Slovana s 85 strelenými gólmi sa sotva môže rovnať so 115-gólovým útokom Jokeritu Helsinski. Napriek tomu majú „belasí“ vo svojom tíme hneď niekoľko hráčov, ktorí majú svoje nespochybniteľné kvality. Už tradične sa budú Slovanisti spoliehať na Slovincov Roka Tičara so Žigom Jegličom. Kvalitné duely naposledy odohral aj český legionár Tomáš Netík s kapitánom Milanom Bartovičom. Najväčšie hviezda slovenského tímu, Ladislav Nagy, ktorý do Slovana prišiel práve z Jokeritu a fínskemu súperovi v tejto sezóne strelil už dva góly bude koučovi Petrimu Matikainenovi naďalej chýbať pre zranenie v dolnej časti tela.

Úvodné buly zápasu sa vhadzuje o devätnástej hodine. Zápas môžete sledovať taktiež na obrazovkách televízie Sport2. Po tomto dueli čaká na Bratislavčanov dlhšia pauza a vzápätí ďalší pondelkový súboj, ktorý sa odohrá 22. decembra o 19:00 hod, keď jediný slovenský účastník Kontinentálnej hokejovej ligy na svojom ľade privíta Ladu Togliatti.

Náš tip

A čo v našej tipovacej lige na tiket? Je veľmi náročné predpovedať aký výkon podajú domáci hokejisti, ktorým sa lepšie hrá v úlohe outsidera. Jokerit Helsinki je však mimoriadne vyspelý súper a jeho perfektná bilancia z klzísk súperov hovorí jasnou rečou. S určitosťou bude kráčať za tretím víťazstvom proti Slovanu a naša redakcia očakáva, že sa to fínskemu tímu aj podarí. Preto odporúčame tipovať dvojku resp. víťazstvo Helsínk s kurzom 1,83.