Main Content

Európska liga: Kluby z Premier League pohoreli

piatok, 11. marec 2011 12:26 | Autor: TASR

Európska liga: Kluby z Premier League pohoreli
Európska liga: Kluby z Premier League pohoreli | zdroj: SITA, foto SITA

Vo štvrtkových úvodných zápasoch osemfinále futbalovej Európskej ligy UEFA 2010/2011 zabrali naplno všetky tri portugalské mužstvá. Sporting Braga zvíťazil doma 1:0 nad anglickým FC Liverpool, ktorý nenadviazal na vydarené víkendové ligové stretnutie proti Manchestru United (3:1).

O jediný presný zásah v stretnutí, ktorý bol zároveň jubilejným stým gólom Bragy v európskych pohárových súťažiach, sa postaral v 18. min z pokutového kopu Brazílčan Alan po predchádzajúcom faule Sotiriosa Kyrgiakosa na Mossara. Slovenský reprezentačný stopér v službách "The Reds" Martin Škrtel odohral celé stretnutie. "V prvom polčase sme predviedli otrasný výkon. Hoci nás domáci nedostali pod veľký tlak, dokázali skórovať z penalty. V druhom dejstve sa moji hráči spamätali a snažili sa vyrovnať, ale musia si vstúpiť do svedomia za to, ako hrali pred prestávkou," povedal po zápase pre Channel 5 hlavný kouč FC Liverpool Kenny Dalglish.

Rovnaké víťazstvo Porta v Moskve nad miestnym CSKA zariadil dvadsať minút pred koncom Kolumbijčan Freddy Guarín. Tretí portugalský zástupca Benfica Lisabon dokázal otočiť nepriaznivo sa vyvíjajúci duel proti francúzskemu klubu Paríž St. Germain a nakoniec zvíťazil 2:1.

Vladimír Weiss ml. z Glasgowa Rangers nastúpil v stretnutí v Eindhovene proti PSV až po zmene strán v 64. min, diváci sa nakoniec gólov nedočkali. Práve slovenský reprezentant pripravil v 79. min najväčšiu šancu "jazdcov" v druhom polčase, no Kyle Lafferty neuspel v koncovke.

Dobrú východiskovú pozíciu má pred odvetou španielsky FC Villarreal. "Žltá ponorka" zo štadióna El Madrigal dokázala zvíťaziť v Leverkusene 3:2 predovšetkým vďaka dvom najjagavejším útočným hviezdam tímu. Talian Giuseppe Rossi strelil prvý a jeho brazílsky náhradník Nilmar pridal ďalšie dva zásahy Villarrealu. "Môj tím predviedol dobrý výkon, ale Španieli boli neskutočne efektívni. My sme mali viac z hry, dlhšie sme držali loptu a častejšie sme strieľali, ale futbal je jednoducho niekedy taký," povedal smutný tréner "farmaceutov" Jupp Heynckes.

Zenit Petrohrad bez zraneného slovenského obrancu Tomáša Hubočana prehral rozdielom triedy na ihrisku holandského majstra FC Twente (0:3), tréner ruského šampióna Luciano Spalletti však ešte boj o postup nezabalil. "Myslím si, že stále máme šancu na účasť vo štvrťfinále. Prehra 0:3 je zlá, ale v domácom prostredí sa určite pokúsime toto manko zmazať," povedal taliansky kouč.

Česť ruských klubov v konfrontácií s holandskými zachraňoval v amsterdamskej Arene proti domácemu Ajaxu moskovský Spartak. Zverenci trénera Valerija Karpina si zrejme zaspomínali na sezónu 1997/98, kedy Spartak vyradil vo štvrťfinále Pohára UEFA práve svojho štvrtkového súpera. Dokonca aj v poslednom vzájomnom zápase týchto dvoch mužstiev v marci 1998 sa zrodilo víťazstvo Moskovčanov 1:0 po presnom zásahu Alexandra Širka. Teraz sa o najtesnejší triumf súpera MŠK Žilina v F-skupine Ligy majstrov 2010/2011 postaral Brazílčan Alex.

Nečakala sa ani prehra "milionárskeho" Manchestru City v Kyjeve. Dinamo dokázalo zvíťaziť 2:0, jeden z gólov zaznamenala legenda ukrajinského futbalu Andrij Ševčenko. "Urobili sme dve hlúpe chyby a zaplatili sme za ne. Som sklamaný z toho, že hoci sme mali viac z hry, odchádzame s prehrou 0:2. Hrali sme zle najmä v defenzíve, musíme sa z toho poučiť," skonštatoval kouč anglického klubu Roberto Mancini.

Odvety sú na programe vo štvrtok 17. marca 2011.

Súhrn výsledkov štvrtkových úvodných zápasov osemfinále futbalovej Európskej ligy UEFA 2010/2011:

CSKA Moskva (Rus.) - FC Porto (Portug.) 0:1 (0:0)
Gól: 70. Guarín, rozhodoval: Schörgenhofer (Rak.)

PSV Eindhoven (Hol.) - Glasgow Rangers (Škót.) 0:0
Rozhodoval: Hansson (Švéd.)
Vladimír Weiss ml. (Rangers) hral od 64. min.

Sporting Braga (Portug.) - FC Liverpool (Angl.) 1:0 (0:0)
Gól: 18. Alan (z pok. kopu), rozhodoval: Gumienny (Belg.)
Martin Škrtel (Liverpool) odohral celý zápas.

Bayer Leverkusen (Nem.) - FC Villarreal (Šp.) 2:3 (1:1)
Góly: 33. M. Kadlec, 72. G. Castro - 70. a 90.+ Nilmar, 42. G. Rossi, rozhodoval: Tagliavento (Tal.)

Benfica Lisabon (Portug.) - Paríž St. Germain (Fr.) 2:1 (1:1)
Góly: 42. M. Pereira, 81. Jara - 15. Luyindula, rozhodoval: Královec (ČR)

Dinamo Kyjev (Ukr.) - Manchester City (Angl.) 2:0 (1:0)
Góly: 25. Ševčenko, 77. Gusev, rozhodoval: Meyer (Nem.)

FC Twente (Hol.) - Zenit Petrohrad (Rus.) 3:0 (1:0)
Góly: 25. a 90.+ L. De Jong, 56. Landzaat, rozhodoval: Clattenburg (Angl.)
Tomáš Hubočan (Zenit) pre zranenie nehral.

Ajax Amsterdam (Hol.) - Spartak Moskva (Rus.) 0:1 (0:0)
Gól: 57. Alex, rozhodoval: Gräfe (Nem.).