Main Content

NHL hon na čarodejnice (Zdena Cháru)

piatok, 11. marec 2011 17:30 | Autor: tomas majernik

NHL hon na čarodejnice (Zdena Cháru)
NHL hon na čarodejnice (Zdena Cháru) | zdroj: Tomáš Majerník, foto SITA

Svojim zrnkom "múdrosti" prispel k medializovanej udalosti okolo tvrdého zákroku Zdena Cháru na Maxa Paciorettyho už aj Joe Thorton.

Pre tých, ktorý by náhodou nevedeli, čo sa pred troma dňami v zápase medzi Montrealom a Bostonom udialo, video:



Myslím, že každý, kto hokej aspoň párkrát videl si vie takmer okamžite urobiť svoj vlastný názor, či šlo, alebo nešlo o nedovolený zákrok. A rovnako tak každý vie, čo by sa (nič) hráčovi stalo, ak by došlo ku kontaktu v inej časti klziska a nie, bohužial, presne tam, kde sa začína mantinel. Hrozný pohľad a rovnako hrozná zhoda okolností, no hľadať za tým úmysel Zdena Cháru je postavené na hlavu.

Úmysel je totiž v tomto prípade, už len z pohľadu na video, absolútne vylúčený. A ak by aj Zdeno Chára chcel niektorého hráča “poslať z ľadu,” tak by to mohol pri svojej telesnej konštrukcii spraviť oveľa jednoduchšie – ručne stručne. Takže zvrátená teória, že hosťujúci hráč za stavu 4-0 v samom závere 2. tretiny vyčkáva na okamih, kým bude súper presne na rohu plexiskla (ktorý mimochodom nie je farebne vyznačený), aby si tam mohol v správnej sekunde nakorčuľovať (všimnite si taktiež, že Chára šiel po puku prvý) a čistým zákrokom ublížiť protihráčovi, ostáva len zvrátenou teóriou. Tá bude chvíľu živiť médiá a senzáciechtivých čitateľov, no k ničomu nevedie.

Čo ale človeka mrzí ešte viac je vyjadrenie Joa Thortona, ktorý sa chytil svojej príležitosti a prisel do diskusie. Podľa jeho názoru je za takýmito zákromi takmer výlučne Boston a tieto zákroky zo strany Bostonu neboli ešte ani raz potrestané.

Myslím, že horeuvedené video povedalo o tomto hráčovi San Jose viac než 20-stranová esej. Ak by teda mal Joe Thorton aspoň štipku súdnosti a slušnosti, len taký ten maličký kúsiček, nepovedal by ani jediné slovo! Dupľom o hráčovi, ktorý nemá na konte žiaden likvidačný zákrok a v tabuľke trestných minút je ako obranca na 46. mieste!

Nešťastnou zhodou okolností utrpel hráč Montrealu zranenie hlavy a nám preto neostáva nič iné, než zaželať mu skoré uzdravenie, podobne ako to spravil aj Zdeno Chára. Mimochodom, Max Pacioretty bol po ani nie 48 hodinách v nemocnici prepustený do domáceho liečenia. A ľudom, ktorí za týmto incidentom hľadajú úmysel a rovnako tak aj Joeovi Thortonovi taktiež skoré uzdravenie... i keď to bude už o čosi náročnejšie.