Main Content

Slovenský brankár Tomek veľkou nádejou pre draft NHL 2015

sobota, 3. január 2015 14:04 | Autor: Jozef Korbel

Slovenský brankár Tomek veľkou nádejou pre draft NHL 2015
Slovenský brankár Tomek veľkou nádejou pre draft NHL 2015 | zdroj: © TASR

Topeka/Bratislava (kor) - Slovenský hokejový brankár Matej Tomek (17) po štvrtkovom víťaznom zápase svojho tímu Topeka Roadrunners nad Wenatchee Wild (3:2 sn) oznámil na tlačovej konferencii, ktorú zorganizoval jeho súčasný klub, že sa dohodol na svojom pôsobení v univerzitnom tíme North Dakota od sezóny 2015/2016. Slovák Tomek je v súčasnosti považovaný za horúceho kandidáta na draft NHL vo vstupnom nováčikovskom drafte 2015.

Nečudo, veď mladý Bratislavčan očaril celý hokejový svet v Severnej Amerike za krátky čas svojho pôsobenia v severoamerickej NAHL a jeho tím Topeka Roadrunners je momentálne lídrom celej súťaže. Talentovaný Matej Tomek od polovice septembra odchytal 18 zápasov, z toho 15 víťazných, dokonca 5-krát sa tešil z čistého konta a s priemerom 1,42 inkasovaného góla na zápas si drží skvelú úspešnosť zásahov tesne nad  94 %.

Matej Tomek reprezentoval Slovensko na minuloročných MS 18-ročných vo Fínsku, kde bol o rok mladší oproti ostatným hráčom a neraz sa zaskvel aj v projekte SR 18. ,,Bolo to pre mňa veľmi ťažké rozhodnutie, no verím, že North Dakota je pre mňa tou najlepšou alternatívou a pomôže mi napredovať v mojej hokejovej kariére ako aj osobnom živote. Je to úžasný tím s veľmi rešpektovaným hokejovým programom. Nič lepšieho som si ani len nemohol priať. Ako som povedal, rozhodovanie nebolo jednoduché a snažil som sa zistiť čo najviac detailov, ba začiatkom decembra som osobne navštívil univerzitný tím North Dakota. Podmienky, v akých sa tam pracuje sú pre našinca neuveriteľné a som rád, že budem súčasťou ich školy a zároveň aj ich hokejového programu,"skonštatoval 17-ročný slovenský hokejový brankár Matej Tomek.

Scott Langer, generálny manažér a hlavný tréner tímu Topeka to vidí jasne: ,,Tomek je výnimočným zjavom vo svojej vekovej kategórii. Za krátku dobu v našom tíme vzbudil obrovskú pozornosť skautov a hokejového diania v Severnej Amerike. Vybudoval si obrovský rešpekt." Prvým krokom jeho pôsobenia v USA bol showcase tournament, kde sa Topeka predstavila na turnaji všetkých tímov ligy v štyroch zápasoch za štyri dni . Tomek odchytal dva zo štyroch stretnutí na turnaji so rovnakými výsledkami 4:0. 

Šéf športovej agentúry AA Sports Management Andrej Augustín poznamenal: ,,Nikdy v živote som nič podobné u slovenského hráča nezažil. Keď príde mladý Slovák do zahraničia, vždy potrebuje dva až tri mesiace na adaptáciu v novom prostredí... Matej naskočil do rozbehnutého vlaku famozným spôsobom. Dva shutouty pred zrakom vyše tristo akreditovaných skautov boli niečím výnimočným. Je to veľmi inteligentný a vyrovnaný mladý muž, ktorý presne vie, čo chce a veľmi tvrdo na sebe pracuje. Nič nenecháva na náhodu a všetko v jeho hokejovom aj osobnom živote dáva zmysel. Navyše aj obaja rodičia ho plne podporujú. Oceňujem fakt, že Matej sa nebojí prijímať správne a dôležité  rozhodnutia v pravý čas. To je totiž u športovca v určitom veku kľúčové. Pôsobenie v organizácii Roadrunners je pre Tomeka niečo ako odrazovým mostíkom do top vrcholového hokeja. Ak si vás vyberie do svojho tímu North Dakota, je to obrazne povedané na pomery v NCAA, ako keby vás vo futbale angažovala FC Barcelona alebo Real Madrid!"

Slovenský gólman mal jasno pri svojom prvom rozhodnutí, či zostať doma alebo odísť do zámoria v lete 2014. Jeho motiváciou bolo dostať sa na jednu z amerických univerzít a spojiť tak štúdium s hokejom. ,,Bolo to hlavným dôvodom môjho rozhodnutia ísť do USA. Súťaž NCAA je na veľmi vysokej úrovni a väčšina Američanov hrajúcich v NHL prešla práve cez NCAA," dodal Matej Tomek. Ale o tom, že to nie je tak ľahké v zámorí, hlavne pre brankára zhrnul záverom Andrej Augustín:,,Ak ste mladým brankárom vo veku 17 rokov, nikto vám neposkytne garanciu, že budete chytať stabilne. Navyše, ak idete do kategórie 20-ročných a na americký trh, kde je konkurencia obrovská… Scott Langer si bol Mateja osobne pozrieť v júli v kempe v Toronte, kam priletel z Kansasu počas svojej dovolenky. Aj to svedčí o vysokej úrovni práce organizácie tímu Topeka Roadrunners. Nič nenechali na náhodu, no Matej si svoje postavenie v tíme musel vybudovať predovšetkým sám, svojími skvelými výkonmi!"