Main Content

Lyžovanie-SP: Shiffrinová ovládla slalom v Záhrebe, Slovenky nedokončili (2)

nedeľa, 4. január 2015 14:05 | Autor: TASR

Záhreb 4. januára (TASR) - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová suverénnym spôsobom vyhrala nedeľňajší slalom Svetového pohára v Záhrebe. Úradujúca olympijská víťazka a majsterka sveta dosiahla v zimnom stredisku Sljeme najrýchlejší čas v oboch kolách a druhej Rakúšanke Kathrin Zettelovej nadelila v súčte 1 sekundu a 68 stotín. Tretie miesto obsadila Nórka Nina Lösethová (+2,79), ktorá sa tak prvýkrát v kariére ocitla na pódiu. Z trojice Sloveniek ani jedna nedokončila preteky, Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová vypadli v druhom kole, Barbara Kantorová už v prvom.

Shiffrinová jasne viedla už po 1. kole, keď mala pred druhou Zettelovou k dobru 80 stotín, v druhom svoj náskok ešte zveľadila. Slávila tak svoj dvanásty triumf kariéry SP a jedenásty v slalome. Vo veku 19 rokov vyrovnala rekord Francúzky Perrine Pelenovej z roku 1980 v počte víťazstiev tínedžerky medzi hustými bránkami. Na Medveďom vŕšku dominovala aj vlani a potvrdila, že má túto zjazdovku rada. "V Záhrebe sa mi darí, jazdiť tu je zábava, aj dnes som si to na slnkom zaliatej trati užívala. Kurz mi vyhovoval, dalo sa tu atakovať bránky. Nečakala som, že vyhrám s takým obrovským náskokom, je to neuveriteľné," povedala v cieli pre ORF šťastná víťazka.

Prvýkrát v sezóne nastúpili na štart pretekov SP až tri Slovenky. Podmienky na zjazdovke Crveni Spust sa v 1. kole rýchlo zhoršovali, napriek tomu dokázala Vlhová so štartovým číslom 31 zajazdiť 11. najrýchlejší čas, keď na vedúcu Shiffrinovú mala odstup 2,44 sekundy. To jej dávalo nádej na vylepšenie jej maxima v prestížnom seriáli - 11. priečky zo Semmeringu v decembri 2012. Druhé kolo odpichla svižne, ešte pred prvým medzičasom však dostala špicara a vypadla.

Na preteky nebude v dobrom spomínať ani Velez-Zuzulová. V 1. kole na konci štartového spádu sa pred vjazdom na plochý úsek dostala príliš pod bránu a stratila tam tempo, druhá neistota prišla v cieľovom padáku, keď ju v silne zatvorenej bránke zaskočili zhoršené povrchové podmienky. Do cieľa prišla so stratou 3,83 na Shiffrinovú, čo znamenalo priebežné 29. miesto. V 2. kole tak štartovala ako druhá v poradí. Od úvodu atakovala bránky, na konci najstrmšieho úseku sa však zviezla po vnútornej lyži a nasledoval pád, ktorý zmaril jej nádeje.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 2., 3. a 4. odsek.