Main Content

Krasokorčuliarsky šampionát v Tokiu zrušili

pondelok, 14. marec 2011 11:30 | Autor: TASR

Vedenie Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) zrušilo budúcotýždňové majstrovstvá sveta krasokorčuliarov, ktoré sa v termíne 21. - 27. marca mali uskutočniť v japonskom hlavnom meste Tokiu.

Vedúcich činovníkov tejto organizácie znepokojuje situácia okolo jadrovej elektrárne Fukušima. Tá bola poškodená piatkovým zemetrasením, v sobotu ňou otriasol výbuch, ktorý zničil vonkajší obal jedného z reaktorov a vyradil chladiaci systém. "Vzhľadom na vývoj udalostí a vážnosť situácie v krajine ISU po konzultácii s Japonskou krasokorčuliarskou federáciou a japonskými úradmi dospela k názoru, že konanie majstrovstiev sveta v termíne 21. - 27. marca nie je možné," konštatoval prezident ISU Ottavio Cinquanta.

ISU zatiaľ nerozhodla, či sa podujatie iba odloží na neskorší termín, alebo zruší bez náhrady. To isté platí aj o medzinárodnej krasokorčuliarskej súťaži družstiev, ktorá sa mala 14. - 17. apríla konať v Jokohame. Obe podujatia budú v náhradných termínoch iba za podmienky úplného odstránenia bezpečnostnej hrozby. Japonská strana deklarovala, že je napriek okolnostiam pripravená splniť úlohu organizátorov šampionátu, keďže dejisko neutrpelo žiadne škody. ISU však vystrašila situácia okolo jadrových reaktorov v krajine. "V prvom rade musíme myslieť na zdravie športovcov, divákov a všetkých zainteresovaných," znie postoj ISU.

Krasokorčuliarske majstrovstvá sveta by sa nekonali prvýkrát za ostatných 50 rokov. Naposledy sa tak stalo v roku 1961, keď pred šampionátom v Prahe tragicky zahynula pri leteckom nešťastí v Bruseli výprava USA.

© WEBNOVINY