Main Content

La Liga Loca: Novoročná opica gigantov pomohla lige

pondelok, 5. január 2015 09:33 | Autor: Jakub Mihálik

La Liga Loca: Novoročná opica gigantov pomohla lige
La Liga Loca: Novoročná opica gigantov pomohla lige | zdroj: © TASR

Španielska Primera División po zimnej prestávke ponúkla divákom zápasy 17. kola. A v ňom sa diali zaujímavé veci.

Keď sa fanúšikovia španielskej a anglickej ligy dostanú do tradičnej hádky „kto z koho“, zástancovia s visačkou I <3 Premier League najčastejšie argumentujú tým, že v anglickej súťaži môže aj prvý prehrať s posledným. Je to síce pravda, no po uplynulom víkende im mierny vietor z plachiet vzalo 17. kolo Primery División. Nehral síce prvý s posledným, no aj tak sa diali veci.

Galaktický rýchlovlak zastavený Batmenmi

Pred zápasom proti Valencii madridský Real ťahal famóznu šnúru 22 víťazstiev za sebou a zdalo sa, že tak skoro ani nebude končiť. Zápas striedal zápas, Los Blancos ničili svojich súperov v rytme Merengue. No keď sa rytmus zasekol, tanečníci v bielych dresoch padli. Zimná prestávka rozhodne Madridčanom neprospela, čo bolo včera jasne vidieť, keď sa nevedeli, napriek vedúcemu gólu, dostať do tempa. Ako často vidíte Real padnúť pod 80% úspešnosť prihrávok? Ako často Ronaldo netrafí (hoci ťažký) pokus pred odkrytou bránou? Španielska súťaž už dlhšie uvažuje o zrušení zimnej prestávky, vďaka ktorej má vo sviatočnom, na TV divákov bohatom období, navrch Premier League. Real by sa po tejto prehre mal prikloniť na stranu plynulej súťaže, nie na stranu naháňania exhibičných peňazí niekde v arabskom svete (duel proti Milánu). Valencia bola v tomto zápase aktívnejším tímom a víťazstvo si zaslúžila. Pokračuje tak ich spanilý návrat na vrchol. Real však po prehre nemusí smutniť, lebo zaváhal aj ich najväčší rival.

Enriqueho taktické saltá mortále

Barcelona totiž zaváhanie soka nevyužila. Padla na pôde San Sebastianu, ktorý vyhral síce len štyri zápasy v tejto sezóne, no tri z nich prišli proti Realu, Atléticu a teraz Barcelone. Štvrtým do partie bolo Elche, čiže posledný tím tabuľky. A keby San Sebastian nevyhral tri zápasy proti prvým trom celkom tabuľky, bol by posledný. 

Pri hodnotení zápasu treba povedať, že Barcelona svojmu súperovi pozíciu uľahčila. Respektíve, uľahčil mu ju tréner Luis Enrique. Ten si pred svojim vysneným pôsobením v Barcelone zrejme zaumienil, že bude „moderne“ rotovať zostavu svojho tímu, a tak za prvé štyri mesiace hrala Barcelona v rovnakej zostave asi dvakrát. Tréner „zaexperimentoval“ aj včera, keď nechal odpočívať po odpočinku Messiho i Neymara, Alvesa i Piqueho. Nevedno, či chlapcov unavili reklamné aktivity, prehnali to so silvestrovskou Sangriou, alebo len Luis Enrique podcenil súpera. Podstatný je len výsledok a ten je 1:0 v neprospech barcelonského giganta.Tréner Blaugranes pokračuje vo veľmi zvláštnych taktických ťahoch. Naopak, David Moyes začína dvíhať baskický klub a možno jeho kredit do konca sezóny poriadne stúpne. Po zbabranom pôsobení v United, by to rozhodne potreboval.

Šanca pre ostatných

Zaváhania dvoch hlavných ašpirantov na titul a prvých dvoch celkov tabuľky, dala šancu ostatným tímom. Na Barcelonu sa dotiahlo Atlético, Valencia je len štyri body za nimi, a to ju ešte môže preskočiť Sevilla. Španielska liga sa opäť o čosi viac vyrovnala a prvého od siedmeho delí len 9 bodov, pričom rovnaké pozície v Anglicku delí bodov štrnásť. Zaujímavejší ročník už v Španielsku dlho nebol.