Main Content

Poznáme prvé posily Slovana a tiež tie prípadné

pondelok, 5. január 2015 18:17 | Autor: Filip Chudý

Poznáme prvé posily Slovana a tiež tie prípadné
Poznáme prvé posily Slovana a tiež tie prípadné | zdroj: © TASR

Slovan Bratislava začal zimnú prípravu medzi prvými. Už dlhšie je avizované, že počas nej príde k obmene kádra, no a poznáme už nielen prvé posily, ale aj mená tých, čo by mali Slovan v najbližších dňoch posilniť.

Prvou zimnou posilou Slovana sa stal ešte v decembri Martin Dobrotka. Okolo tohto odchovanca klubu by sa mala postaviť nová defenzíva belasých. Organizačné schopnosti a belasé srdce boli najdôležitejšou vecou, prečo ho Slovan opätovne angažoval. Dobrotka by sa mal stať lídrom nielen na ihrisku, ale aj v kabíne, pričom sa hovorí o tom, že práve on bude novým kapitánom úradujúceho majstra. Za zimnú posilu môžeme označiť aj Kornela Salátu, hoci ten je opätovne hráčom Slovana už od septembra, lenže na jeseň hosťoval v Dunajskej Strede. Z hosťovania v Banskej Bystrici sa vrátil aj Michal Peňaška, ale ten bude musieť trénera najprv presvedčiť, aby mohol byť v kádri Slovana aj na jar, podobne, ako ďalší hráči z juniorky klubu, ktorí dostali šancu na začiatku prípravy.

Prvým stabilným hráčom, ktorý v zime opustil belasú kabínu je Mamadou Bagayoko. Odchody Pavla Fořta a Miloša Josimova boli známe už v decembri. No to ani zďaleka nebude všetko, tréner Jozef Chovanec oznámil, že už vedia zoznam hráčov, ktorí v klube končia, ale najprv to povedia im, nie verejnosti. Zároveň generálny manažér Dušan Tittel povedal, že klub má na lane brankára zo Slovenska a stredopoliara zo Srbska, ale mená nepovie, keďže rokovania ešte prebiehajú. No ak sú naše informácie správne, tým brankárom má byť Michal Šulla zo Senice a stredopoliarom Slobodan Simovič z Dinama Minsk. Šullu predstavovať netreba, len pripomenieme, že podľa našej redakcie bol najlepším brankárom jesennej časti Fortuna ligy. Simovič je 25-ročný 190 cm vysoký defenzívny stredopoliar, ktorý na jeseň hrával nielen bieloruskú ligu, ale aj skupinovú fázu Európskej ligy.

Keďže medzi príchodmi figurujú zatiaľ takmer iba defenzívni hráči, je tu jasný signál toho, že Slovan pochopil základnú filozofiu, že mužstvo sa skladá odzadu. No to neznamená, že neprídu aj ofenzívne posily, veď sám Chovanec povedal, že prídu hráči do každej formácie. V mediálnych šumoch sa hovorilo o žilinskom brankárovi Martinovi Krnáčovi, ale ten zrejme pôjde do Ružomberka. Horúcejšie je to v prípade senických futbalistov. Hlavne ľavý obranca Róbert Mazáň by sa Slovanu zišiel, keďže tento post trápi belasých už dlhé roky, ale ten prípravu začal na Záhorí. Útočník Jakub Kosorín  by bol skôr investíciou do budúcnosti, nie okamžitou posilou do základu, čo by zas nebol prípad Ružomberčana Adama Zreľáka. Ak by nevyšla táto slovenská cesta, Slovan má prípravnú alternatívu zo zahraničnými útočníkmi. Univerzálny krajný obranca z Košíc Boris Sekulič sa nezdá byť v tejto chvíľu prvou voľbou, ale jeho príchod vylúčiť nemožno. To sa týka aj Mareka Bakoša, ktorý by mohol prísť do Slovana iba vtedy, ak by Vittek nemohol pre zranenie  na jar hrať.

Zmluva v Slovane skončila Róbertovi Vittekovi, Erikovi Čikošovi a Markovi Milinkovičovi. Čikoš na začiatku prípravy normálne trénoval s mužstvom, s Milinkovičom by mali ešte vyjednávať o novej zmluve, ale skôr sa čaká jeho koniec v klube, no a Vittek zatiaľ netrénuje a všetko sa v súvislosti s ním bude odvíjať od jeho zdravotného stavu. Na zraze neboli legionári mimo krajín EÚ, ale kým Gorosito a Peltier čoskoro prídu, Soumah sa pripravuje s guinejskou reprezentáciou na blížiaci sa africký šampionát.

Všetky ďalšie príchody sa budú odvíjať aj od odchodov, pričom zmeny sa už udiali aj v realizačnom tíme. Jedno je isté už teraz, zima v Slovane bude horúca a predovšetkým pracovná. Hráči budú robiť hlavne na fyzičke, aj preto sa nepôjde na sústredenie do tepla. Všetko sa podriadi fyzickej príprave v tvrdých zimných podmienkach, no nebudú chýbať ani kvalitní súperi v príprave (Dukla Praha, Liberec, Salzburg, Györ + 2 v Slovinsku).

Káder majstra na úvodnom zraze:
Brankári: Dušan Perniš, Martin Polaček
Obrancovia: Marko Cingel, Erik Čikoš, Martin Dobrotka, Dávid Hudák, Tomáš Jablonský, Branislav Niňaj, Kornel Saláta, Michal Sipľak, Martin Vrablec
Stredopoliari: Lukáš Čambal, Adrián Čermák, Lukáš Gašparovič, Erik Grendel, Juraj Halenár, Matej Jakúbek, Kristián Kolčák, František Kubík, Richard Lásik, Viktor Miklós, Samuel Štefánik, Igor Žofčák
Útočníci: Filip Ďuriš, Karol Mészáros, Michal Peňaška, Róbert Vittek