Main Content

ANALÝZA: Dinamo Minsk – HC Slovan Bratislava (8.1.)

štvrtok, 8. január 2015 10:03 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Dinamo Minsk – HC Slovan Bratislava (8.1.)
ANALÝZA: Dinamo Minsk – HC Slovan Bratislava (8.1.) | zdroj: © TASR

Po neuveriteľnej prehre bratislavského Slovana v Medveščaku Záhreb, v ktorom hráči slovenského mužstva stratili vedenie 0:4 a prehrali 5:4, sa „belasí“ presunuli do metropoly Bieloruska, kde zohrajú prvý duel z trojzápasového tripu proti miestnemu Dinamu Minsk. Podarí sa zverencom Petriho Matikainena obrať favorita o body?

Zápas začína o 17:00 hod!

Hokejisti Dinama Minsk majú po vlaňajšej nevydarenej sezóne, v ktorej obsadili 26. miesto, v novom ročníku veľmi dobrú formu. V Západnej konferencii im patrí výborná piata priečka so ziskom 74 bodov a osembodovou stratou na štvrté moskovské Dynamo. Bieloruský mančaft je navyše v parádnej forme, keď v posledných jedenástich stretnutiach sa hneď desaťkrát radoval zo zisku a poraziť hodlá aj jediného slovenského účastníka v Kontinentálnej hokejovej lige.

V Diname sa na brankárskom poste v tejto sezóne vystriedali štyria gólmani, Jan Šelepňov sa však do bránkoviska bieloruského tímu pozrel len na osem minút a 33 sekúnd. Najvyťaženejším gólmanom je nórsky reprezentačný brankár Lars Haugen, ktorý v aktuálnom ročníku nastúpil do 19 zápasov, na svoje konto si pripísal desať výhier a udržal si 92,2% úspešnosť zásahov. Veľmi kvalitné výkony medzi tromi žrďami podáva aj Danny Taylor. 28-ročný Kanaďan má na svojom konte po 16 dueloch desať výhier a 90,5% úspešnosť zákrokov. V tieni svojich kolegov je aj Dmitrij Milčakov s deviatimi štartmi a 93,9% úspešnosťou.

Najdôležitejším mužom defenzívy je Nick Bailen. 25-ročný americký bek s bieloruským pasom sa radí medzi najlepších zadákov aktuálnej sezóny KHL. Na ľade trávi vyše 26 minút a s 28 kanadskými bodmi je najproduktívnejším obrancom svojho tímu. Na ľade ho skvelo dopĺňa Čech Lukáš Krajíček, ktorý má na svojom konte jedenásť kanadských bodov za jeden gól a desať asistencií. Predovšetkým na týchto dvoch mužoch stojí obrana domáceho tímu.

Minsk sa môže popýšiť veľmi kvalitnou ofenzívou, čo potvrdzujú aj štatistiky. Spomedzi všetkých hráčov najviac vyčnieva bývalý hokejista NHL Matt Ellison so ziskom 42 kanadských bodov. Najlepším strelcom klubu je Jonathan Cheechoo, o ktorého mal v lete záujem aj bratislavský Slovan, no svojho času jeden z najlepších kanonierov National Hockey League, ktorý je taktiež držiteľom Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca zo sezóny 2005/2006 sa rozhodol pre bieloruský celok, v ktorého drese nastrieľal 18 gólov, čo je o jeden viac ako Ellison a k svojim presným zásahom pridal aj dvadsať asistencií. Skvelé výkony podávajú Charles Linglet (13+23), Ryan Vesce (13+18) či Alexej Kalužnyj (5+24) s Paulom Szczechurom (11+16).

V tímových štatistikách je to vyrovnané. V presilových hrách sa viac darí hráčom Dinama Minsk, ktorí majú s 26,4 percentnou úspešnosťou druhú najlepšiu presilovku v lige, Slovanu patrí s 15,2 percentami 20. miesto. V oslabeniach sú však na tom lepšie hostia so šiestou najlepšou hrou v početnej nevýhode s 85,4 percentami. Dinamo má 83,9% úspešnosť, čo v tejto štatistike stačí na jedenástu priečku.

Súpiska Dinama Minsk:
Brankári: Lars Haugen, Dmitrij Milčakov, Danny Taylor
Obrancovia: Nick Bailen, Oleg Goroško, Ilja Kaznadej, Lukáš Krajíček, Jevgenij Lisovec, Jevgenij Nogačjov, Ilja Šinkevič, Ivan Švarný
Útočníci: Jonathan Cheechoo, Sergej Drozd, Matt Ellison, Artur Gavrus, Alexej Kalužnyj, Alexander Kitarov, Alexander Kulakov, Charles Linglet, Alexander Maťeruchin, Dmitrij Meleško, Pavel Razvadovskij, Andrej Stepanov, Paul Szczechura, Ryan Vesce, Konstantin Zacharov

Ako sme v úvode avizovali, hokejisti Slovana vo svojom prvom vystúpení v kalendárnom roku na ľade Medveščaku Záhreb prehajdákali štvorgólové vedenie a z metropoly Chorvátska odišli s prázdnymi rukami po výsledku 5:4. S malou dušičkou budú cestovať aj do Minsku, s ktorým doposiaľ odohrali osem vzájomných zápasov a v ani jednom z nich nedokázali naplno bodovať. Dvakrát sa Slovan radoval z víťazstva po shootoutoch, v ostatných šiestich prípadoch prehral v riadnom hracom čase. V aktuálnom ročníku si so svojím súperom Bratislavčania skrížili hokejky v dvoch prípadoch. V septembri sa im podarilo zdolať svojho súpera 3:2 po samostatných nájazdoch, v októbri v Bielorusku prehrali 4:1.

Slovan vycestoval na svoj trip s touto zostavou: Janus, Backlund, Baroš – Sersen, Starosta, Kozák, Štajnoch, Barker, Luža – Bartovič, Vondrka, Nagy, Tičar, Jeglič, Netík, Hudáček, Murley, Ölvecký, Šťastný, Kudrna, White, Lunter, Surový

Bratislavčania odcestovali na trojzápasový trip s tromi gólmanmi. Slovenský celok sa rozlúčil s kanadským brankárom Davidom LeNeveuom, ktorý sa v tíme dlho neohrial a do brány nazrel len na necelých deväť minút. Do zostavy sa vracia doposiaľ zranený Švéd Johan Backlund, ktorý mal zdravotné problémy v dolnej časti tela. 33-ročný Severan tak obnoví brankársky tandem so Slovákom Jaroslavom Janusom. Na svoju šancu bude čakať z tribúny Samuel Baroš.

V defenzíve sa bude fínsky kouč Matikainen spoliehať na šesť mien. Zabraňovať súperom strieľal góly by mali Michal Sersen, Tomáš Starosta, Lukáš Kozák, Martin Štajnoch, Cam Barker a Patrik Luža. Zranení Vladimír Mihálik Ivanom Barankom Jánom Brejčákom sa budú doliečovať doma na Slovensku.

O miesto v útoku sa uchádza na tripe 23 forwardov. Do prvého tímu boli povolaní Patrick White a Mário Lunter z extraligovej Banskej Bystrice, medzi lídrov by sa mal radiť už tradične Ladislav Nagy a slovinská dvojička Rok Tičar Žiga Jeglič. Slovan proti Medveščaku ako dvadsiaty tím v KHL pokoril stogólovú hranicu, momentálne má na svojom konte 102 presných zásahov a medzi najlepších strelcov sa radí aj kapitán Milan Bartovič s legionárom Tomášom Netíkom, ktorí sú za Ladislavom Nagyom druhými najlepšími strelcami tímu s desiatimi gólmi. 10 presných zásahov má na svojom konte aj Václav Nedorost, no ten v tejto sezóny už na ľad nevykorčuľuje kvôli zdravotným problémom s bedrami.

Úvodné buly sa vhadzuje o sedemnástej hodine. Tento zápas môžu fanúšikovia sledovať aj na obrazovkách televízie Sport2. Po tomto súboji čaká hráčov Slovana presun do Jaroslavľu, kde v sobotu o 15:00 hod odohrajú zápas s Lokomotivom. Svoj trip zakončia v pondelok na ľade ViťazuPodolsk o 17:30 hod.

Náš tip

Tento zápas si už tradične môžete natipovať aj v našej tipovacej lige, kde stávkujete bez rizika. Dinamo Minsk hrá v obrovskej hernej pohode, zatiaľ čo prehrami zdecimovaní Bratislavčania pricestujú do Bieloruska ako outsideri stretnutia. Naša redakcia očakáva, že sa papierové predpoklady naplnia a body ostanú doma. Preto odporúčame tipovať jednotku resp. víťazstvo domáceho tímu v riadnom hracom čase s kurzom pohybujúcim sa na hranici 1,62