Main Content

Messi preč z Barcelony? Sci-fi ako od Spielberga!

štvrtok, 8. január 2015 11:14 | Autor: Jakub Mihálik

Messi preč z Barcelony? Sci-fi ako od Spielberga!
Messi preč z Barcelony? Sci-fi ako od Spielberga! | zdroj: © TASR

Máme to tu opäť. Necelé dva mesiace po tom, čo sme riešili odchod Lionela Messiho z FC Barcelona, sa špekulácie opäť zobudili a útočia na nás aj z priečinku v chladničke. Jeden z najlepších futbalistov histórie vraj tentokrát už “zaručene” dá Barcelone ADÉU a zamieri, buď do Anglicka, alebo Francúzska.

Viem, ste z tých špekulácií unavení. Nedávajte to však španielskym, či britským médiám za zlé. Najmä tie britské sa nevedia vyrovnať s tým, že dvaja najlepší futbalisti na svete nehrajú v ich lige. Po tom, čo ľudia už prestali veriť Ronaldovmu návratu do Manchestru United, je na rade Lionel Messi.

Priznávam, bolo by to zaujímavé. Ak by Lionel Messi, symbol barcelonského klubu a miláčik stoviek miliónov ľudí odišiel, so svetovým futbalom by to zatriaslo ako nahrdzavelá Karosa, ktorá vás vozí ráno do práce, či školy. Takýto prestup by spustil lavínu prestupov a peniaze by sa točili viac ako vaša hlava po Silvestri. Ale buďme si na jasnom. Reči o tom, že Messi z Barcelony odíde už toto leto, či dokonca už v januári, sú asi tak pravdepodobné, ako to, že po tomto odstavci vám vybuchne počítač.

Ak čítate odstavec tento, viete, ako to s tým Messim asi je.  O opaku hovorí len pár dohadov. Napríklad ten, že tréner Luis Enrique mal dať údajne klubu ultimatum – Buď ja alebo Messi! Nemám o Enriquem obzvlásť vysokú mienku, no naozaj si nemyslím, že by bol až takým samovrahom. Tento súboj údajne neprežil ani Pep Guardiola (hovorilo sa o jeho nezhodách s Messim) a ten vyhral všetko, čo v Barcelone mohol. Luis Enrique, ktorý je v klube ešte len pár mesiacov, naozaj o sebe nemôže mať také vysoké mienenie. Podobný “premyslený” ťah by nespravil ani trénerský kočovník Franta Straka, nieto ešte tréner, ktorý celú svoju kariéru sníva o tom, že bude viesť Barcelonu dlhé roky.

Ďalším argumentum toho, prečo tento odchod vyznieva ako sci-fi je, že Barcelone ešte stále platí zákaz prestupov. Je nepredstaviteľné, že by prišli o svoju hlavnú hviezdu a nemali náhradu. Je nepredstaviteľné, že by zrazu nemali ako preinvestovať tých 250 miliónov, čo je výkupná suma v Messiho zmluve.

Keď už hovoríme o štvrť miliarde eur, musíme si uvedomiť, aká veľká suma to je. V súčasnom futbale si ju môže dovoliť zaplatiť Real, City, PSG, Chelsea a United. Do Realu Messi nepôjde, na to si stavím aj Kiskovu výplatu. City a PSG majú už teraz problem s Financial Fair Play. United až tak nie, pretože je to jeden z dvoch najprofitujúcejších klubov na svete. Chelsea len trochu. No okrem 250 miliónov treba vzať do úvahy, že ďalších viac ako 30 miliónov, Messi zarába ročne.

Takisto si neviem predstaviť osobu, ktorá by urobila rozhodnutie o predaji. Barcelonu ešte len čakajú dôležité prezidentské voľby, dovtedy nikto významné rozhodnutia nebude robiť a skôr sa očakáva, že Joan Laporta, veľký kandidát na znovuzvolenie a človek, ktorý má s Messim veľmi dobré vzťahy, si za svoj prezidentský sľub číslo jeden, vyberie udržanie Lionela Messiho. Iste, Messi môže odísť na vlastnú žiadosť, ale to by ho v klube muselo niečo naozaj veľmi, veľmi, veľmi nasr…Nasri.

Messiho odchod by možno pomohol hráčom ako Neymar, či Suarez, ktorí by razom hrali prvé husle. No Barcelona je klub, ktorý lpie na hodnotách a svojich hviezdach až príliš na to, aby dobrovoľne prišla o hviezdu Messiho rozmerov.

Barcelona prežíva menšiu krízu. Aj vo vedení, keď minulý rok odstúpil Rosell a nahradil ho Bartomeu, ktorý však nemá podporu, keďže nebol zvolený. Navyše pred pár dňami sa klub rozlúčil so športovým riaditeľom, Andonim Zubizarretom, ktorého nasledoval aj Carles Puyol. Ružovo to nevyzerá ani na ihrisku, kde sa tím pod vedením Luisa Enriqueho na barcelonské pomery trápi. Klub čelí prestupovému embargu i tlaku zo strany médií. Avšak to, že by Lionel Messi prestúpil v roku 2015, je sci-fi ako z produkcie Stevena Spielberga.