Main Content

Futbal-ME-kval.: Srbsko a Albánsko sa odvolali za tresty na arbitrážnom súde

štvrtok, 8. január 2015 18:05 | Autor: TASR

Lausanne 8. januára (TASR) - Futbalové federácie Srbska a Albánska podali na Športovom arbitrážnom súde v Lausanne (CAS) odvolania za tresty, ktoré im naparila Európska futbalová únia (UEFA) po nedohranom kvalifikačnom súboji EURO 2016. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP.

UEFA už v decembri zamietla odvolania Srbska a Albánska a potvrdila anulovanie vzájomného zápasu oboch krajín. Riadiaci orgán európskeho futbalu dodatočne kontumoval výsledok stretnutia zo 14. októbra v Belehrade 3:0 v prospech hostiteľov, no zároveň im odobral body za víťazstvo. Oba zväzy musia podľa verdiktu zaplatiť pokutu 100.000 švajčiarskych frankov a Srbi musia odohrať dva zápasy bez divákov. O body prišli aj Albánci, lebo napriek výzve hlavného rozhodcu Atkinsona odmietli pokračovať v hre.

Krátko pred polčasovou prestávkou škandalózneho duelu v Belehrade prišlo k bitke hráčov a divákov. Stalo sa tak po tom, čo nad štadiónom lietal dron s vlajkou Veľkého Albánska. Provokujúci symbol strhol srbský hráč Stefano Mitrovič, čo sa nepáčilo hosťujúcim futbalistom a na ihrisku vypukla šarvátka. Na trávnik následne vbehli zo striedačiek aj ďalší hráči i členovia realizačných tímov a potom aj asi dvadsiatka rozzúrených domácich fanúšikov, ktorí napadli Albáncov. Tí sa ukryli do útrob štadióna a odmietli pokračovať v hre.

CAS zaregistroval odvolania oboch krajín, zatiaľ nestanovil dátum pojednávania.