Main Content

Marketingové ťahy slovenských klubov na čele s belasým Godlom

piatok, 9. január 2015 09:38 | Autor: Filip Chudý

Marketingové ťahy slovenských klubov na čele s belasým Godlom
Marketingové ťahy slovenských klubov na čele s belasým Godlom | zdroj: © TASR

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov sú už na Slovensku. Podľa očakávania každý jeden klub začína rozprávať o tom, ako dá šancu svojim odchovancom. Robí tak aj Slovan s Godlom, ale za všetkým treba vidieť predovšetkým marketingový ťah.

Komentár Filipa Chudého

Ešte pred poslednými dvoma zápasmi našej „20“ na MS som napísal, že výsledok našich mladíkov dostane zmysel iba vedy, keď im kluby dovolia hrať. A tie teraz chcú logicky z medailového úspechu vytĺcť čo najviac mediálnej pozornosti, keďže sa všetky zrazu predháňajú v informovaní, kto všetko dá šancu reprezentantom vo svojich kluboch. Niečo také som čakal, veď aj samotní funkcionári budú vyzerať pred fanúšikmi dobre, keď uvoľnia miesto mladíkom tým, že vyhodili zopár hráčov. To je síce pekné, ale nemalo by sa zabúdať na to, že boli to práve títo istí ľudia, ktorí tých tridsiatnikov na úkor mladých angažovali. A tiež je rozdiel dať šancu v prvých zápase po návrate len pre dobrý imidž a dať ju aj reálne na dlhý čas, čo je pri mladých hráčov potrebné.

Súčasný výber síce nemá taký talent ako ten minuloročný, ale má veľkú výhodu v tom, že si spravil meno, ktoré je v športe často najdôležitejšie. Veď aj preto prichádzajú do našich klubov tridsiatnici, ich renomé pôsobí lepšie oproti bezmenným mladíkom. Tí naši z „20“ už síce úplne bezmenní nie sú, ale či im to reálne pomôže v odštartovaní seniorskej kariéry sa ukáže najskôr za rok, vtedy už bude jasné, či hrávajú pravidelne seniorské súťaže s dostatočným časom na ľade.

Najlepšie meno si určite urobil brankár Denis Godla, ktorý mal pritom do konca nedávnych MS vo svojom klubu iba pozíciu totálneho náhradníka. Samozrejme, mladý brankár nemôže pred sezónou čakať, že bude pravidelne chytať v klube KHL, ale v Slovane tým svojim absolútne neverili. To sa netýka len Godlu, ale aj Samuela Baroša, ktorý bol na minulých MS do 20 rokov dokonca v hierarchii brankárov pred Godlom. Nedôvera vyústila v čase, keď sa zranil Švéd Backlund, Janus bol v niektorých zápasoch zrelý na striedanie, ale fínsky tréner Matikainen nie a nie poslať do brány mladého brankára. Pritom stačilo dať v už prehratom zápase šancu mladíkovi, nič by sa tým nestratilo, len sa mohlo zistiť, či treba angažovať narýchlo skúseného brankára. No nie, belasí radšej stavili všetko na 31-ročného Kanaďana LeNeveua, ktorý pritom odchytal iba 519 sekúnd a už bol striedaný. Najnovšie už je aj vyhodený, pretože vedenie Slovana zrazu zistilo, že má brankára, ktorý je lepší oproti svojim rovesníkom chytajúcim v ligách, v ktorých si brankárov v minulosti hľadali.

No tým v žiadnom prípade nehovorím, že Godla musí teraz chytávať v Slovane pravidelne, pretože si uvedomujem, že KHL je minimálne o dve triedy kvalitatívne vyššie ako MS do 20 rokov. A hoci aspoň jednozápasovú šancu mal podľa mňa dostať ešte pred MS, po nich si ju jednoznačne zaslúži. Samozrejme, vyhlásenie klubu, že Godla bude chytať v najbližšom domácom zápase proti Soči treba chápať predovšetkým ako marketingový ťah, lebo lístky sa dobre na tento zápas nepredávajú, preto má záujem o zápas zvýšiť najpopulárnejší slovenský hokejista týchto dní. Pokaziť už Godla nemá čo, keďže brehy play-off Slovan už poriadne ani nevidí.