Main Content

Lyžovanie: SLA kvôli deťom ustúpila novému ÚAD, ale priznáva schizofréniu hnutia

piatok, 9. január 2015 13:05 | Autor: TASR

Bratislava 9. januára (TASR) – Schizofrenická situácia v slovenskom zjazdárskom hnutí naberá na obrátkach a negatívne ovplyvňuje aj súťažnú bázu. Hrozilo, že sa cez víkend uskutoční rovnaké podujatie na dvoch rôznych miestach a organizované dvoma riadiacimi zložkami Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA), ktoré sa navzájom neuznávajú. Napokon sa 2. kolo Slovenského pohára žiakov uskutoční iba v jednom oravskom stredisku, ale k organizácii sa hlásia oba sporiace sa tábory - novozvolené a bez agendy fungujúce Predsedníctvo Úseku alpských disciplín (ÚAD SLA) i vedenie asociácie, ktoré popiera legitímnosť krokov úsekových oponentov.

Tomáš Žampa, otec a tréner reprezentačného A-tímu Adama a Andreasa TASR ešte na začiatku týždňa informoval, že "staré" predsedníctvo organizuje preteky v Zuberci, ale s minimálnou účasťou. Podľa neho riadne preteky sa uskutočnia na Kubínskej holi: "Tam väčšina klubov a rodičov prihlásila svoje deti. Hnutie tak pánovi Marinovi Mersichovi dalo jasne najavo, že úsek riadi neoprávnene. Na októbrovej mimoriadnej členskej schôdzi bol odvolaný a mal odovzdať všetky náležitosti novozvolenému predsedníctvu." Z pozície podpredsedu nového ÚAD, ktorý vznikol hlasovaním 126 delegátov (teda vyše 60-tich percent oprávnených), Žampa vo štvrtok večer dostal zásadné informácie, podľa ktorých sa staré predsedníctvo stalo podľa stanov SLA nefunkčným: "Zostal v ňom len pán Mersich. Pôvodne bolo trojčlenné, ale Jána Garaja minulý týždeň vylúčili a potrestali, no a došla nám mailová informácia od Patrika Dluhoša, ktorý sa vzhľadom na situáciu ohľadom žiackych pretekov vzdal svojej pozície. Pán Mersich potrebuje na riadenie nadpolovičnú väčšinu predsedníctva a má len tretinu, teda seba samého."

Dluhoš nebol v uplynulých hodinách dostupný ani pre kolegov z hnutia. Generálna sekretárka SLA Petra Penkertová tiež zachytila len neoficiálnu informáciu a pre TASR konštatovala: "Neviem, komu sa vzdal a ako sa vzdal. Mne to neoznámil a včera som sa mu nedovolala. Nemôžem sa zaoberať tým, čo nemám oficiálne na papieri. Ak sa to potvrdí, mohlo by dôjsť k patovej situácii, lebo by musela byť zvolaná mimoriadna schôdza a Predsedníctvo SLA síce môže poveriť predsedníctvo úseku, aby ju zvolalo, ale pán Mersich by ju nemal ako zvolať... Asi by museli nastúpiť opäť právnici a potvrdiť, že schôdzu jedného z úsekov môže zvolať aj predsedníctvo celej asociácie."

Ešte predtým v noci na stredu poslal mail všetkým zainteresovaným, teda členom oboch predsedníctiev, Juraj Geleta, ktorého obe bojujúce vedenia alpského úseku nominovali ako technického delegáta na svoje preteky. V oznámení sa okrem iného uvádza: "Nechcem sa však zapájať do sporov v SLA, ktoré vyvrcholili organizovaním 2 paralelných súťaží o SlP žiactva a predžiactva. Sám som nabádal všetkých zúčastnených, aby upustili od takéhoto riešenia sporov, na ktoré doplatia pretekári. Moje rozhodnutie je čisto pragmatické, nakoľko vychádza z rozhodnutia väčšiny klubov zúčastniť sa na pretekoch na Kubínskej holi (22+26+20+19 = 87 pretekárov na Kubínskej holi oproti 7+7+2+4 = 20 pretekárov v Zuberci, z ktorých ešte niektorí tiež nie sú istí, pretože poslali elektronickú prihlášku na SLA, ktorú už nevedeli stiahnuť späť)." Momentálne je na webstránke SLA informácia, že "Komisia žiakov ÚAD SLA dňa 6.1.2015 rozhodla o preložení II.kola SLP žiakov do lyžiarskeho strediska Kubínska hoľa." Zároveň sú na portáli uvedené oficiálne propozície podujatia, kde ako technický delegát figuruje Juraj Geleta a ako zodpovedná osoba za SLA Ján Garaj, ktorého asociáciou zastrešovaný a doteraz uznávaný "starý"úsek potrestal vylúčením. Generálna sekretárka SLA ohľadom kontroverznej situácie zdôrazňuje: "Rozhodli sme sa preteky preložiť kvôli deťom a rodičom, aby v tejto situácii netrpeli. Ak by sa konali preteky na Kubínskej holi bez nášho súhlasu, akýkoľvek počet pretekátov by tam bol, nedostali by žiadne body, lebo by to nebol Slovenský pohár. V prípade pán Garaja je všetko v poriadku, lebo jeho trest ešte nenadobudol právoplatnosť, má právo sa odvolať."

Penkertová TASR priznala, že aj ona celú situáciu v zjazdárskom hnutí vníma ako schifozrenickú. Problémom podľa nej je nelegitímnosť fungovania 5-členného predsedníctva alpského úseku, ktorému predsedá Monika Maršáleková a jej zástupcom je Tomáš Žampa: "Veľké predsedníctvo SLA už pred zvolaním októbrovej členskej schôdze úseku upozornila, že schôdza sa nekoná, lebo ju nezvolal žiadny z kompetentných orgánov. To, že sa zjazdárski členovia našej organizácie chcú stretnúť, im nemôže nikto zakázať, takže sme schôdzu ani nezakázali, ale dali sme stanovisko, že to nie je členská schôdza, ale iba nejaké stretnutie, tak ak tam prebehnú voľby, asociácia ich nebude akceptovať. Toto stanovisko bolo odoslané všetkým členom a bolo aj na webovej stránke."

Voľby však prebehli a novozvolený orgán začal vyvíjať svoju činnosť, aj keď mimo oficiálnych priestorov a bez oficiálnej agendy, ktorou disponuje pôvodné vedenie úseku. Generálna sekretárka SLA však tvrdí, že sa prezentujú nelegitímne ako Predsedníctvo ÚAD SLA a preto bola asociácia nútená začať disciplinárne konania a vynášať príslušné tresty: "Jeden zo štatutárov podal podnet na kontrolno-revíznu komisiu a tá v spolupráci s právnikmi potvrdila, že boli porušené stanovy a musí byť disciplinárka. Toto oficiálne stanovisko musíme rešpektovať a nemôžeme nekonať, ináč by sme porušili stanovy aj my."

Na 13. januára na disciplinárne vypočutie pozvali aj Tomáša Žampu. Má právo sa ospravedlniť a v takom prípade by sa vyhlásil iný termín.