Main Content

Slovan pri zmenách v kádri siaha aj na hviezdne mená

sobota, 10. január 2015 10:25 | Autor: Filip Chudý

Slovan pri zmenách v kádri siaha aj na hviezdne mená
Slovan pri zmenách v kádri siaha aj na hviezdne mená | zdroj: © TASR

Slovan pokračuje v zimnej prestavbe kádra, keď ho včera posilnili ďalší dvaja hráči, plus sa vo veľkom hovorí o odchode Žofčáka a Halenára, ktorých čas v klube sa naplnil, ale malo by sa na nich spomínať s rešpektom, nie so zbytočnou averziou.

Komentár Filipa Chudého

Aj keď tréner Jozef Chovanec v prvý deň prípravy pred novinármi spomenul, že taký veľký mediálny záujem si za aktuálne postavenie v tabuľke ani nezaslúžia, vec sa má tak, že vlastne teraz verejnosť situácia v Slovane zaujíma ešte viac. Pred rokom zimovali belasí prví s pohodlným náskokom, aj preto sa vtedy prakticky žiadne zmeny v kádri neudiali. Momentálne je situácia úplne iná, už dlho sú od samotného vedenia ohlásené veľké zmeny, a tak sa medzi futbalovým ľudom naplno o nich diskutuje.

Zatiaľ sa v Slovane udialo to, čo sa aj čakalo. Po poslednom zápase minulého roka sme vám priniesli zoznam hráčov, ktorí u majstra zrejme skončia, pričom tento menný zoznam sa postupne mení aj v realitu. Fořt, Josimov a Bagayoko v klube už skončili, Halenár, Milinkovič a Žofčák sú už otvorene spájaní s inými klubmi, pri Vittekovi, Čikošovi a tiež Grendelovi sú ešte rôzne otázniky, za Jablonského zotrvanie v klube nedám ani ostrihané vlasy do ohňa, plus sa rieši aj budúcnosť mladších hráčov, ktorí nehrávali, respektíve sa bude tých, na ktorých miestach vznikne po úplnom doplnení kádra novými hráčmi pretlak.

Čo sa týka príchodov, nič úplne šokujúce sa nestalo. O Salátovom príchode sa vedelo už od leta, hoci nebudem sa čudovať, ak sa opäť poberie do Dunajskej Stredy už teraz v zime, keďže Slovan má v tejto chvíli na slovenské pomery päť veľmi kvalitných stopérov, plus ďalší traja hráči na tomto poste tiež môžu hrať. Dobrotkova pozícia by mala byť jasná, Gorosito by sa mohol teoreticky vrátiť na pravý kraj obrany, no a Niňaj s Hudákom musia predovšetkým hrávať, inak sa ich vývoj zastaví. Slovan by si mal udržať Čikoša, keďže na Slovensku máme pravých obrancov ako šafranu, ale člen širšieho kádra reprezentácie sa tiež musí vrátiť do formy. Nuž a úplnou defenzívnou prioritou musí byť v tejto chvíli pre Slovan vyriešenie pozície ľavého obrancu, pretože už šesť (!) rokov má s týmto postom problém.

O príchode Srba Simoviča sme vás ako prví informovali už v pondelok. Hodnotenie jeho kvality necháme radšej až na zápasy, ale niečo naznačuje už to, že nášmu majstrovi dal prednosť pred Lechom Poznaň, aktuálne tretím klubom poľskej Ekstraklsy, ktorý tohto defenzívneho stredopoliara tiež chcel. Zatiaľ najväčším prekvapením zimy v Slovane je tak asi príchod Filipa Oršulu, hoci žiaden šok to zas nie je. Keď dal Slovanu za Myjavu v predposlednom kole víťazný gól, hneď som si v duchu povedal, že ho kúpia, ale mierne prekvapenie zostáva, keďže Oršula síce naznačil v niektorých zápasoch z konca jesene svoj stratený talent, ale stále výrazne zaostáva za očakávaniami, ktoré sa doňho v minulosti vkladali. Do Slovana preto neprichádza ako „hviezda,“ ale ako hráč, ktorý sa v ňom môže opäť vrátiť na futbalovú mapu Európy. Jeho výhodou bude tiež to, že je rýchlostno-silový typ krídla, aký Chovanec do herného systému chcel.

Takým nebol Igor Žofčák, preto je logické, že odchádza. Ale určite si nezaslúži osočovanie od nahnevaných fanúšikov. Áno, jeho výkony v roku 2014 nestáli za nič, ale predtým bol minimálne dve z troch sezóny zrejme najlepším hráčom Slovana. A nemôže sa zabúdať ani na to, že ako kapitán priviedol Slovan k zisku šiestich trofejí. Ešte o tri viac získal so Slovanom Juraj Halenár, ktorý sa tiež zrejme s úradujúcim majstrom lúči, keďže obaja rovesníci smerujú k lídrovi maďarskej lige. Halenár strelil v belasom drese v súťažných zápasoch 68 gólov, pričom nik nestrelil za ten čas viac nielen v Slovane, ale ani za žiadny iný slovenský klub. V lete sa stal vôbec najlepším strelcom histórie slovenskej najvyššej súťaže, jeho aktuálny rekord činí 125 gólov. Dá sa povedať, že obom skončila v Slovane záruka, preto je ich odchod správny pre obe strany, ale zároveň si treba uvedomiť, že to boli hráči, ktorí belasým pomohli k veľkému počtu úspechov a určite patrili medzi tých úplne najlepších hráčov Slovana v minulých rokoch, a tým aj slovenskej ligy. Nadávajú na nich iba tí, čo nedosiahli ani zlomok toho, čo oni dvaja, preto trochu rešpektu nezaškodí.

Ale hráčskym zmenám v Slovane koniec ani zďaleka nie je, ešte môžeme očakávať odchod minimálne piatich hráčov a tiež rovnaký počet príchodov. Majster musí ďalej riešiť brankársky post, kraje obrany a hlavne ofenzívnu skladbu. Zima bude v kádri majstra najhorúcejšia za ostatné roky, ale prievan v každej kabíne sa za určitý čas vždy musí spraviť, Slovan to stretlo teraz, je tak aspoň o čom hovoriť.